Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@romanasemi píše:
Nechala sem si dat Danu a od ty doby dost krvacim cca 3dny.je to normalni nebo mam jit na vytazeni?
Taky mám čerstvé Danu a krvacim-je to skoro jako MS. Chtěla jsem se zeptat, jak jsi to tenkrát vyřešila nebo jestli to třída je normální? Díky
Dobrý den, nemohu brát hormonální antikopcepci, kvůli nemoci a špatné srážlivosti krve, jelikož jsem mladá a máme s přítelem rádi sex. Nevadí vnitroděložní tělísko při sexu, nebo třeba při orálním sexu? A jak je na tom třeba Váš partner? Nevadí mu to?
@antosikovaa pri oralu to nevadi vubec. Co me prekvapilo bylo, kdyz manzel rikal, ze to pri sexu citi a ze ho to dokonce trochu skrabe-musim to probrat s dr na kontrole, to by se asi dit nemelo.. ![]()
Přítel právě taky říkal jak mě lpartnerku předemnou tak říka lže to právě také cítil… tak uvidíme
Nitroděložní tělíska, která se dnes používají, mají už jiné obchodní označení, než byla Dana. Na emiminu je o těchto nástrojích rada diskuzí, jedno obsáhlé vlákno je zde: https://www.emimino.cz/…nosti-14674/. Názory na tělíska se velmi liší, ale nemusíš se jich bát a neuděláš chybu, když je vyzkoušíš. Je pravda, že jsou ženy, kterým tělísko dělá potíže, ale řada jiných oceňuje, že je tělísko spolehlivě chrání, přitom mu nemusejí věnovat každodenní pozornost a nemusejí každý měsíc se strachem čekat, jestli to dostanou, i když vedou naplno intenzivní intimní život. Jsou dva základní typy tělísek: klasická s mědí, to byla Dana, a hormonální. Ta se dnes velmi doporučují, ale jsou mnohem dražší a není zcela jisté, jestli jsou také lepší.
Děkuji moc že jste si na mě udělala čas a moc děkuji za vaší odpověď
Dříve se používala jen klasická tělíska s mědí, slitinou stříbra nebo zlata, dnes jsou to např. Multiload, Silverlily, Goldlily… Tato tělíska působí jen mechanicky a nijak nenarušují běžný menstruační cyklus. Některé ženy uvádí, že zesilují krvácení při menstruaci, ale to se často vrací do normálu po nějaké době, když si děloha na tělísko zvykne. Cena těchto tělísek je kolem 2000 Kč. Hormonální tělíska, např. Mirena, obsahují hormony, které se uvolňují do dělohy. Ty mohou působit potíže podobně jako pilulky. Způsobují potlačení menstruace, takže že ženy často krvácejí málo nebo skoro vůbec. To mnohé ženy vítají, ale může být problém v případě selhání. Může se stát, že žena včas nepozná, že je těhotná a promešká možnost potratu, naproti tomu selhání klasického tělíska je zřejmé okamžitě. Cena je podstatně větší, až 6000 Kč, ale přitom nejsou jednoznačně lepší. Je jedině na Tobě, pro který typ se rozhodneš. Pokud budeš mít klasické, bude ztráta menší v případě, že by Ti tělísko dělalo potíže a musela se ho zbavit a bude Tě několik roků chránit stejně dobře jako to hormonální. Tělíska se nemusíš bát. Nepíšeš, jak se chrániš, ale na rozdíl od přerušované soulože se můžeš zcela uvolnit a bez zábran se soustředit na dosažení vrcholného požitku, stejně jako partner.
@zdenka26 já měla dvě nehormonalni tělíska pomalu 8 let a vše ok dr mi ho zaváděla ke konci Ms kdybych neměla nález na čípku jedu další tělísko Ms ok pravidelně
Nechala sem si dat Danu a od ty doby dost krvacim cca 3dny.je to normalni nebo mam jit na vytazeni?