Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky,
setkaly jste se některá, že by měly antikoncepční pilulky vliv na vaše vlasy? Už rok mi příšerně vypadávají vlasy. Už jsem fakt zoufalá. Byla jsem u dvou kožních lékářů, ale příčinu padání vlasů mi bohužel nikde nezjistily. Vyzkoušela jsem strašně vitamínů (panthenol, Revalid, GS Eladen, methionin, injekce B12), ale nic mi nepomohlo. Štítnou žlázu mám vpořádku. Rozhoduji se těď, jestli mám přestat brát HA, jestli by to na ty vlasy nemohlo mít vliv. Nemáte někdo s tím zkušenosti. Jsem už z toho psychicky na dně, zkrátila jsem vlasy o 30 cm, ale stejně už jich mám daleko méně, než třeba před rokem.
Předem moc děkuji za rady.
Lendulko, to jsem zase ja, dneska jsem chtela jit do mesta do te lekarny, ale hrozne tam leje a bojim se, ze mi reknou to same co Lagusce.
Ale aspon te muzu iformovat o te HA - je to Diane 35, ja sama jsem ji uzivala dlouha leta v kombinaci s pripravkem Neocapil.
Diane pusobi tak, ze snizuje nadbytecne mnozstvi testosteronu v krvi. Reakce vlasove pokozky na testostesteron je prave jednou z pricin padani vlasu u vetsiny u muzu, ale i u zen - tzv. androgenni alopecie.
No a Neocapil pusobi taky proti testosteronu, ale zevne - je to pripravek, ktery se vmasiruje do pokozky hlavy.
ALE ! Nez se do toho pustis, porad se s odbornikem, jestli mas opravdu tento typ alopecie, jinak je to ztrata casu a penez.
Hana
Pra:,–(ko, už jsem se s tím smířila, že ty panthenolové injekce asi nikde neseženu. Ale stejně se prosím, až se dostaneš do města, ještě zeptej.
Beru Minervu dva roky a to padání pozoruji tak rok. Ale je to fakt příšerné. Už jsem vyhodila tolik peněz za vitamíny a různé šampóny a ampulky. Už fakt nevím co s tím. právě, že mě teď napadla ještě ta antikoncepce, tak jsem se ptala mého gynekologa. On to úplně vyloučil (o tom Neocapilu se nikdy nezmínil). Ale já jsem se už stejně rozhodla, že tu Minervu přestanu brát. Abych se přesvědčila sama. Nejradši bych skončila hned dnes, ale mám tam ještě 10 prášků. Myslíš, že bych to nemusela dobírat. Mám přes 3 roky starou holčičku a ani po porodu a při kojení mi nepadaly tak hrozně vlasy jako za poslední rok.
A kde bych si měla nechat zjistit jestli jde tzv. androgenni alopecie, jak píšeš?
Ahoj Lendulko,
a zkoušela jsi navštívit kožního lékaře? Dělají testy krve jestli v tom náhodou není nějaká spojitost. Já jsem Neokapil užívala, ale výsledky žádné. Vyzkoušej si nakoupit dýňová semínka…já je teda chroupu každý den. Jinak nevím…Asi bych zá:,–(ně řekla doktorovi, ať mi změní antikoncepci za každou cenu. Třeba je to tím, ikdyž na letáku píšou, pravý opak. Já jsem teď dostala novou Mirell, je tam prý minimum hormonů a nezatěžuje to tak organismus. Zkusit se musí všechno.
Lendulko, mne to zjistil prave Dr. Klubal, jak jsem ti psala minule na nej kontakt, zjistil to rozborem krve.
Jinak laicky odhadnout se to da asi tak, ze vlasy mizi spis z horni casti hlavy, pripadne se delaji kouty - proste jako u chlapu.
Diane by ti snad uskodit nemela, porad se s gynekologem. Ovsem vysledky se neprojevi hned, par mesicu to trva.
Ja nevim, jak bych te uklidnila. Urcite na to nejsi tak spatne jako ja, na mne to jde hrozne videt, vlasy uz mam uplne nakratko, ale vzhledem k tomu, ze chci dalsi dite, tak nic uzivat nemuzu.
Jinak ten Neocapil byval na predpis, ale uz se da volne koupit, tak aspon jedna dobra zprava ![]()
Hana
Hanko, zítra se chci objednat k tomu Dr. Kubalovi. A on tedy zjišťuje i hormony z krve?
Promiň, ale já tomu teď moc nerozumím. Nejdřív píšeš, že Diane je to samé jako Minerva a pak že by mi Diane neměla ublížit.
Když jsem četla ještě nějaké diskuse, tak psali, že je v tom rozdíl, že Diane jim vyhovovala a Minerva ne. Na internetu je u obou HA úplně stejné složení. Jsem z toho jelen. Ale nejspíš ty prášky úplně vy:,–(ím a uvidím. Ještě si chci najít bližší informace o těch náplastích. Nemáš s tím zkušenosti? Tobě ten Neocapil nepomohl?
Jak píšu - vlasy jsem zkrátila určitě o 30 cm , mám je teď těsně nad ramena a uvažuji, že půjdu úplně nakrátko. Alespoň ty vlasy nebudu všude tolik vidět.
Lendulko, nemyslim si, ze Diane je to same jako Minerva, to psal asi nekdo jiny.
Samozrejme, ze ty hormony se zjistuji z krve, jinak to asi ani nejde.
Mne osobne uzivani Diane v kombinaci s Neocapilem pomohlo, jenze jsou to hormonalni leky a proto se pochopitelne nemaji uzivat v tehotenstvi ani pri kojeni. Proto uz je asi dva roky neuzivam.
Ale znovu upozornuju - je treba znat diagnozu, treba v tvem pripade to vubec nemusi byt hormonalni zalezitost.
Hana
Tak jsem dnes volala tomu panu doktorovi Kubalovi a chtěla se objednat. Nejbližší termín měli až koncem května. Za vstupní prohlídku se platí 1500,– Kč a za další každou návštěvu 500,–. Je to docela dost peněz, tak doufám, že mi alespoň torchu pomůže a zjistí příčinu padání vlasů. A jaké všechny testy tam dělají? Jenom z té krve? A ty jsi tam šla taky jen kvůli padání vlasů?
Každopádně jsem se rozhodla, že vy:,–(ím antikoncepci Minervu (mám ještě 5 prášků) a nějaký čas to zkusím bez prášků. A uvidím. Když se to po delší době nezlepší, tak ji začnu brát, ale vyberu si nějaké jiné prášky.
Jak bych si strašně přála, abych zjistila důvod padání vlasů a mohla tomu zabránit. Já už vyzkoušela snad všechny vitamíny a léky na vlasy na ty 2 roky.
Lenka
Ahoj tou antikoncepci to muze byt.Ja jsem brala JADINE a taky mi zacaly padat vlasy,pak jsem potkala kamaradku a mela uplne stejny problem mela taky tu samou antikoncepci,tak jsem ji vy:,–(ila a bylo po padani..U kozniho jsem byla,vzali mi na rozbor krev a nic nezjistili,napsal mi jen nejake vitaminy.Zkus jinou antikoncepci a uvidis,kazdy to snasi jinak..
Anonymní, chci se zeptat,za jak dlouho ti ty vlasy po vysazení HA přestaly padat? Kdy jsi viděla tu změnu? A jakou antikoncepci bereš nyní, už ti vlasy nepadají?
Prasadko píše:
Lendulko, to jsem zase ja, dneska jsem chtela jit do mesta do te lekarny, ale hrozne tam leje a bojim se, ze mi reknou to same co Lagusce.
Ale aspon te muzu iformovat o te HA - je to Diane 35, ja sama jsem ji uzivala dlouha leta v kombinaci s pripravkem Neocapil.
Diane pusobi tak, ze snizuje nadbytecne mnozstvi testosteronu v krvi. Reakce vlasove pokozky na testostesteron je prave jednou z pricin padani vlasu u vetsiny u muzu, ale i u zen - tzv. androgenni alopecie.
No a Neocapil pusobi taky proti testosteronu, ale zevne - je to pripravek, ktery se vmasiruje do pokozky hlavy.
ALE ! Nez se do toho pustis, porad se s odbornikem, jestli mas opravdu tento typ alopecie, jinak je to ztrata casu a penez.
Hana
Diane 35 je právě na různé problémy jako akné, vypadávání vlasů atd. Ale i tak bych ji moc nedoporučila - je strašně silná, jeden z těch starých preparátů.. ![]()
Ahoj tak já se též přidám, beru HA4 a půl roka beru sylviane, doteď vse výborné, zadne spatne změny, ale po té době jsme se po roce začala barvit hennou, ale me vlasy byly stejne, teď po 3/4letech pozoruji velkou změnu ke špatnému, vlasy mam slabé a ochablé, vitamíny jasem zkusila, adi 10druhů i aktivatory, ale je to horší a horší. myslím ze je to HA. h
asi jí vysadim je to nezdravé.