Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky,
potřebovala bych drobnou radu. Včera mi pan doktor potvrdil, že jsem těhotná v 7. týdnu. Mám z toho radost, kterou mi ovšem kazí několik faktů. Minulý týden jsme se vrátili ze zahraniční dovolené. Kvůli této cestě jsem musela brát antimalarika. Konkrétně jsem dostala Delagil, který jsem (jak mi to pan doktor spočítal) začala brát asi pár dní po otěhotnění, o kterém jsem neměla ani tušení. Navíc jsme si dovolenou řádně užívali, takže jsem i poměrně dost pila (tedy na svoje poměry). Což znamená, že jsem měla třeba i několik panáků za večer. (Ne zdaleka každý den, ale měla.) Stokrát předtím jsem si myslela, že jsem těhotná, ale tentokrát fakt ne.
Pan doktor mě poslal na genetické vyšetření, ale tam jsem teprve objednaná a týden se mi zdá neuvěřitelně dlouhá doba. Zatím jsem nervozní jak pes a strachuju se, že jsem takhle malému miminku mohla asi hodně ublížit. Nepotkali jste se někdo s takovou situací? A jestli jo, jak to dopadlo?
Díky Petra
No, s kombinací antimalarika + alkohol tedy ne. Ale byla jsem na genetice kvůli jiným práškům, které jsem brala, když jsem ještě nemohla vědět, že jsem těhotná a obecně všichni tvrdí, že v prvních týdnech je to buď a nebo, že když se miminku cokoliv nelíbí, prostě to vzdá. Pokud ne a těhotenství se udrží, je to v pořádku.
A zrovna tím alkoholem se podle mého nic stát nemohlo, takových mamin, které si užívaly silvestra nebo cokoliv jiného a nevěděly, že jsou těhotné, je hodně a mají zdravé děti. S alkoholem jsou spíš problémy, pokud to přeháníš celou dobu těhotenství.
Hlavu vzhůru,
Věrka
Koukala jsem do letáčku Delagilu, píšou tam, že se při jeho užívání alkohol pít nemá. Nicméně že riziko poškození plodu je větší od půvoce malárie, než od té účinné látky. Držím pěsti, ať to dobře dopadne. (Jen ze zvědavosti - nevíš, co tě na té genetice čeká? Odběr krve? Ultrazvuk? ..Já sice žádné alkoholové excesy neměla, zato jsem v době početí užívala taková nic moc antibiotika … )
VeruškoK - a na tu genetiku tě poslal tvůj gynekolog? Ten můj je totiž neuvěřitelně laxní, o tyhle věci se vůbec nezajímá. Mohla bych vědět, co za prášky jsi brala? (Třeba přes SZ?) Děkuju, hezký den.
U nás to tehdá byla jen konzultace s doktorkou. Vyplnili jsme takové ty dotazníčky jaké nemoci jsou u nás v rodině, probrala to s námi a řekla, jaké nebezpečí může být spojené s braním těch prášků a v kterém týdnu těhotneství tyhle prášky můžou mít vlastně vliv (u mě to byly hormony Norethisteron). Jaké vady můžou mít potom holčičky a jaké vady kluci, v jakých procentech a šli jsme.
Ani jedna z těch vad nebyla zezačátku těhotenství jakkoliv rozpoznatelná, takže další vyšetření by byly k ničemu. My jsme měli štěstí, protože to byly vady spíš kosmetické a opravdu v naprosto minimálním procentu, takže jsem to hodila za hlavu a máme krásného zdravého klučinu.
Věrka
A ano, poslal mě tam gynekolog, Norethisteron je totiž hormon používaný mimo jiné na posunutí mentruace - já hloupá chtěla jednou za život využít možností moderní doby a nějaký tenprášek použít a přitom vůbec nebylo potřeba. No a po dovolené (taky stále mírné alkoholové opojení) a dobrání jsem čekala na MS a čekala a pak jsem si jen tak ze srandy udělala test a ony tam dvě silné //. Takže jsem nakráčela k Dr, který těhotenství potvrdil a začali jsme řešit, jaké následky to na mimi mohlo mít. A to musím říct, že mě překvapil, protože takhle rovnou z hlavy vlastně vysypal to samé jako pak doktorka s přípravou na genetice.
Věrka
Věrko, děkuju za odpověď a přeju pohodový druhý porod. Už to máš za pár, tiše závidím, já jsem teprve na začátku..
Moc děkuju za odpovědi a za uklidnění. To, že je to buď a nebo a že miminko samo ví, jestli to má smysl vydržet už jsem taky slyšela a doufám, že je to pravda. Že opravdu poznalo, že to má smysl, protože vědomě bych to samozřejmě nikdy neudělala. Na genetice vůbec nevím, co mě čeká. Do telefonu paní říkala, že mě objedná na konzultaci, ale v žádance od gynekologa mám napsanou žádost o vyšetření. Takže asi počítám i s variantou poučení s letáčkem i s nějakým vyšetřením. Pokud by bylo vyšetření, které už by teď umělo odhalit případnou vadu, samozřejmě ho ráda podstoupím. Ale trošku pochybuju, že je lékařská věda tak daleko… V každém případě ale napíšu, jak to nakonec proběhlo.
Ahoj Petro, držím palce, aby vyšetření dobře dopadlo. Určitě dopadne, malé už by to možná vzdalo, kdyby bylo něco špatně… Já jsem taky netušila, že jsem těhotná, když jsme byli v Paříži. A jak vůbec nepiju, k obědu, k večeři jsme si dávali vínko. Jak jinak ve Francie, že?! Do toho jsem začala špinit a začalo mě bolet břicho, takže jsem se začala „léčit“ ibalginem, přece neprotrpím Paříž, že… Táhla jsem s sebou kupu romantického prádla a jak mi nebylo nadvakrát, zůstalo pěkně v kufru. A že jsem těch ibalginů spolykala a vína vypila. No, po návratu jsem zjistila, že jsme tam měli už černého pasažéra. Všechno bylo v pořádku. Zkus se zklidnit (vím, jde to těžko). Všude píšou, že stres z možných následků je pro mimi horší, než možný dopad léků nebo pití. Já z toho taky byla špatná. Dnes si říkáme, že malý nebyl v plodové vodě, ale ve víně
měl tam docela slušnou párty
A nebylo Ti po těch antimalarikách zle? Já kdysi brala Lariam a jak mě bylo šoufl celé odpo potom, co jsem si je vzala…
Ahoj Markyz, díky za podporu, už se pomalu uklidňuju a snažím se to nechat koňovi, ten má větší hlavu. Doufala jsem, že v tom nebudu sama, kdo si s chutí „užil“ dovolenou a pak našel černého pasažéra. ![]()
Já jsem naštěstí dostala ten Delagil, jsou to nějaká o hodně šetrnější antimalarika než Lariam, berou se toho jen 2 tablety 1× týdně a jediný vedlejší účinek, na který upozorňovali, byly deprese. Ale jak říkal pan lékarník, pořád je lepší mít depresi než malárii. ![]()
Ahoj Peťo, jsem teď těhotná po3. S 1. jsem nic netušila a shodou náhod jsem v 2.měs. byla ve společnosti, kde kolovaly panáky vodky(pro mě teda otřesné, bo jsem taková hodně na zdarvou výživu a alkohol piju jen příležitostně- ale tvrdé v oblibě vůbec nemám, jenže seber se a běž-v dané situaci to nešlo)
. Asi týden na to mi doktorka sdělila tu novinu-hodně jsem si to vyčítala. S 2. jsem to věděla hned po 1.týdnu a vše dodržovala a mimi si klidně odkráčelo do neznáma v 7. týdnu. A jelikož teda jsem o prázdninách byla krátce po potratu, tak mě vůbec nenapadlo, že by se něco chytlo-nehledě, že jsme si dávali pozor, tak jsem těsně ke konci šk.roku dostala antibiotika a aby toho nebylo málo, tak 1.týden prázdnin jsem na Valašsku(pochází od tama manžel) do sebe lila slivovici, která se tam prostě musí.
Jo a v Itálii o měsíc později jsme se švagrovou šly pařit-a tam nás balili místní, kteří též netroškaří. Takhle se to tedy krásně nasbíralo a na konci prázdnin mi pro změnu řekli, že jsem v 10.týdnu. No a to mimčo se zase krásně drží a vyvíjí. Opravdu zvláštní, ani kdyby potřebovali nějaké očkování. Ale stejně si do budoucna plánuju, že si dám opravdu bacha dost předem. ![]()
Ahoj Dajmo,
děkuju za příspěvek. Máš asi pravdu, jako by některá miminka potřebovala nějaký první důvod se s životem poprat. „Očkování imunity“.
Já stále ještě na vyšetření čekám, ale doufám, že to dopadne v pořádku. Prcek se zatím drží, tak snad to už vydrží. Tobě budu držet palečky, ať to všechno dobře dopadne. Kdy máte termín?
Já jsem si taky říkala, jak si budu dávat pozor, až se jednou budeme opravdu snažit. A ono mě to nějak předběhlo. ![]()
Ahojky, termín mám v půli března, ale čekám i dřív tak v 2.polovině února, bo se to po tom potratu moc určit nedá. A pohyby mám už přes měsíc. Uvidíš též to bude dobré..
pa pa
Tak vám všem děkuju za podporu. Před chvílí jsem se vrátila z konzultace v Gennetu. A paní doktorka vyhodnotila riziko užívání antimalarik jako nevýznamné. Že prý když se mimi udrželo a udrží se ještě další 2-3 týdny, tak by tam nemělo být prakticky žádné riziko vývojových vad. JUPÍÍÍÍÍÍÍ!
![]()
GRATULUJU!!!!!!!!!!!
A přeju pohodový zbytek těhotenství, bezproblémový porod a to nejkrásnější miminko! ![]()