Antipsychotika a alkohol

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
13.9.24 12:22

Antipsychotika a alkohol

Ahoj,

dostala jsem od dr antipsychotika, a pomerne slabou dávku 0,5mg- konkretne Rispen. Uplne jsem se zapomnela zeptat jak je to s alkoholem. Ja tedy piju občasne a jen vino, ale kdyz jdu nekam s prateli tak si rada dam. Je to cca jednou tydne i vikendu, řekneme tak 3-4 sklenicky vina nebo treba aperolu. Staci kdyz si ten den nevezmu prasek nebo musim vysadit treba 2 dny predem? Nikdy jsem dlouhodobě leky nebrala. Dekuji

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
53190
13.9.24 12:27
@Anonymní píše: Více

Zaprvé si přečti příbalový leták a zadruhé určitě nevysazuj léky jen proto, abys mohla pít :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35490
13.9.24 12:41

Léky ber pravidelně, určitě nic samovolně nevysazuj. Odpověď najdeš v příbalovém letáku, případně má doktorka jistě telefon nebo email.
Obecně se na léky na psychiku alkohol nemá, protože může zhoršit stav.
Sklenku bych si třeba dala, 3-4 asi úplně ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.9.24 13:14

Myslim vynechat ten vecer ne uplne cele vysadit, ja je tedy nezačala brat zatim. Tak si to jeste rozmylsim, jestli to je tak vazne, abych je musela brat. :nevim: V pribalovem letáku je, ze se to nedoporučuje.

• Citovat
  • Upravit
53190
13.9.24 13:21

Jak ty si to rozmyslíš? Ty máš nějaké potíže, kvůli kterým jsi vyhledala psychiatrickou pomoc, doktor usoudil, že léky potřebuješ a ty kvůli pár pivům zvažuješ, že je brát nebudeš?? 8o 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Duoriginal
13.9.24 13:34

Zeptej se svého psychiatra, který ti léky předepsal. Ale něco mi říká, že moc nadšený z tebe nebude :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
35490
13.9.24 13:35

To je jedno. Ty léky se mají brát pravidelně z určitého důvodu.
Ale tak tvoje zdraví, tvoje volba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.9.24 16:25

Ano predepsal mi to z nějakého duvodu, nechci se proste omezovat. Nejdrive jsem mela brat leky i rano, ale musim ridit a fungovat pres den, takze mi dal leky aspon na vecer.

• Citovat
  • Upravit
1125
13.9.24 17:05

Takový pacient je radost :mrgreen:
Ráno léky brát nemůže a večer občas vysadí, protože chlastá :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8302
15.9.24 07:55

To v žádném případě, jak tě to mohlo napadnout?? Srovnej si priority.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
16.9.24 06:45

Tak když se nechceš omezovat, tak nelez k lékařům, kteří (překvapivě!) tě budou chtít léčit. Aspoň bude víc prostoru na lidi, kteří to opravdu potřebují a kvůli slípkám jako ty pak čekají na psychiatrickou pomoc měsíce :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
67
16.9.24 06:56

Tam je potřeba, aby se utvořila určitá hladina, tak logicky nevysazovat.

Dává se i na schizofrenii, mánii u bipolárky, celkem vážné věci na to, aby si to člověk dovolil nebrat.

Ale samozřejmě spousta psychiatrických pacientů nemá „náhled“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.9.24 07:39

Ja beru antidepresiva už skoro měsíc, předtím jsem brala jiná + brala jsem i Lexaurin a rozhodně by me nenapadlo se na to napít alkoholu. A to jsem na tom byla opravdu dost špatně. A omezovat no ano, na Lexaurin jsem jednou vypila kafe a stačilo, nevěděla jsem to, tak si od té doby kupuji bez kofeinu, raději ani nepiju černý ani zelený čaj po té zkušenosti a nepo… se z toho. Důležitější je psychická pohoda. Nevim jak u tebe, pokud se nechceš omezovat, zřejmě asi na tom tak špatně nebudeš.

• Citovat
  • Upravit
9074
16.9.24 14:00

Ahoj, můžu se zeptat, na co jsi Rispen dostala? Já ho brala 2 mg denně a alkohol jsem na něj tedy nepila, jen na Vánoce malinko šampaňského. Na psychofarmaka by se pít nemělo, u některých je to vysloveně kontraindikace, u některých nedoporučená kombinace, u Rispenu (účinná látka risperidon) viz tady: Centrálně působící léky a alkohol - Risperidon je nutno používat opatrně v kombinaci s dalšími centrálně působícími léčivými přípravky včetně alkoholu, opioidů, antihistaminik a benzodiazepinů vzhledem ke zvýšenému riziku sedace.

Když jsem byla v nemocnici na psychoterapeutickém oddělení, tak nám Dr. říkala, že na léky max malé pivo, nebo decku vína a jen výjimečně.

Chápu, že se chceš napít, když jdeš s přáteli, ale 4 skleničky vína už mi přijde hodně tedy (no ale neříkám, že mí kamarádi toho na léky nevypijí ještě víc občas), akorát ono tedy když se napiješ, tak je ti třeba lépe dočasně, ale pak přijde propad ještě větší (třeba u pití na deprese).

Jinak léky bych nevysazovala určitě dny dopředu, protože Rispen je určen ke každodennímu užívání.

Prober to s psychiatrem, jako chápu tvoji situaci, že jsi zvyklá se občas napít. Jako ono na psycholéky se fakt pít nemá, ale v realitě, když jsme třeba v Bohnicích dostali propustku, tak všichni zdrhli mimo areál na pivo (tím vůbec neříkám, že je to dobře).

Určitě bych se nikdy nenapila na benzodiazepiny a léky, kde je alkohol vysloveně kontraindikace, ale je fakt, že tam, kde to je jen nedoporučené, tak si výjimečně něco dám, třeba jeden Aperol v létě.

Ale zeptej se psychiatra, je to i na individuálním posouzení, samozřejmě pít se na léky nemá nejen kvůli vlivu na CNS, ale i na játra atd. Někteří lékaři třeba malinko alkoholu povolí, viz ta naše lékařka na psychoterapeutickém oddělení, ale fakt bych nepila jednou týdně 4 skleničky vína.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Hra JAUVAJS!

• (3.8) + 10 recenzí

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová