Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Malé jsou dva měsíce a nikdy sem neměla problém s kojením. Ale teď poslední 3 dny mám úplně prázdná prsa. Vždycky sem je měla hodně nalitá,ale teď se mi zdá jako by tam nic nebylo. Když malou kojím,tak chvilku saje,ale pak se začne vztekat..kopat kolem sebe a brečet. Může to být tím,že jí prostě z toho prsa neteče?? Nevím jestli jí dokrmovat nebo co dál.Nebo myslíte že by to mohlo být z nervů?? Posledních pár dní sme měli problémy s přítelem a já to řádně pár dní po sobě obrečela a taky sem toho moc nenajedla jak sem měla nervy
Příspěvek upraven 20.08.10 v 13:52
Nekojím, vlastní zkušenost tedy nemám, ale měla bys určitě hodně pít, existují myslím nějaká mléka a čaje na podporu laktace, no a přikládat co nejčastěji. Víc nevím, ale třeba nějaká ostřílená mamina sem přispějě nějakou radou.
Ještě vydrž, zkus to zase rozběhnout: kup si čaj pro kojící od Lerosu, obsahuje bylinku, která opravdu podporuje laktaci (hodně čajů pro kojící se tak jmenuje proto, že jsou z bylinek, které snižují nadýmání, ale laktaci samotnou to nepodporuje, v tomto čaji od Lerosu je něco navíc, jen už nevím z hlavy, jak se ta bylinka jmenuje). Taky můžeš zkusit homeopatika Ricinus 5CH, pět kuliček po dvanácti hodinách.
Že nemáš takové „balony“ jako po porodu neznamená, že tam mlíko není, ono se trochu upravil už systém poptávka-nabídka, takže tak moc už se nalívat nebudou… Malá může plakat a kopat i kvůli bolení bříška - začne sát, rozpohybuje se jí trávení, vzduchové bubliny se dají na cestu a bolení je na světě…
Ještě bych zkusila pár dní bez dokrmu, kojit často, možná dávat odříhnout i v průběhu kojení, aby ji ten vzduch netlačil. Možná kojit někde v klidu, případně malou zakrýt plínkou, aby ji nic nerušilo?
Přeju, aby se to zas brzo spravilo ![]()
(Ale kdybys z toho měla nějaké děsné nervy a moc byste se s malou trápily, klidně zkus flašku, je sice riziko, že už pak prso nebude chtít, ale lepší spokojené miminko na UM, než aby z vás obou byly neurotičky obě
)
No já jsem měla něco podobného,ale ve 4 měsících.Mně se tedy bohužel mléko ztratilo a tekla jen voda,a to malé nestačilo,takže fakt řev.Přešla jsem na UM a byl klid.Ještě bych to zkusila,jak píší holky zkus nechat odříhnout,a pak zase pokračovat v kojení.
Myslim, zeje to urcite od nervu, stranse moc to dela pri kojeni. A pokud si moc nejedla, tak tim spis. dstatecne jez, ne narazove, ale v nejakych rozumnych davkach to rozloz do celeho dne. Hodne pij. A snaz se nestresovat (coz se snadno rekne…)
A prikladat, jakmile dite kvikne, popripade muzes zkusit odstrikavat po dokojeni. Nevadi, ze nic netece, pro telo je to signal ze je nedostatek a do tri az ctyr dnu by melo zareagovat navysenim laktace. Takze vydrzet. Pokud by se to nezlepsilo do tydne od pokus o navyseni laktace, pak teprv bych dala prikrm.
kup si čak pro kojící maminky od hippu granulovaný super mě pomohl a k tomu riccinus comunis 5CH 2× 5 kuliček je to homeopatika ale pomohlo to ted mlíčko i vylevám co odsaju navíc (mám el odsavačku super věc) a častěji přilážej k prsu nejlepe střidej obě při kojení a uvidíš že budeš mít mlíčka na rozdávaní jinak ve třech měsícíh to byva normalní že mala potřabuje víc než maš trva to 3 dny než se vytvoří víc mlíčka tak vydrž všechen stres hod za hlavu miminko je duležitější a hooodně pí
Ahoj důvodů může být víc, samozřejmě stres nepřidá, ale dokrm bych řešila jako poslední variantu. Taky myslím, že už prsa nemusíš mít tak nalitá jak po porodu. A to, že se dítě vzteká při kojení - ještě neznamená, že nemáš dost mlíka. Mně to malý dělal ve třech měsících, no prostě potřeboval přerušit odříhnout, uvolnit větry a pokračujeme dál, celkem mi trvalo než jsem to pochopila:-). Jinak prý po 2. měsíci jsou mimi experti v kojení a a umí se napít už za 5 minut a pak jenom špekulují. Já tedy chodím na stránku www.kojeni.net, kde jsou úžasné rady a vždy jsem tam našla co jsem potřebovala. A když ne zavolala bych laktační poradkyni, mně poradila i po telefonu co dělat. Držím pěsti.
ahoj, řekla bych že to dělají ty nervy. Snaž se uklidnit a hlavně hoooooodně pít. Mě třeba pomohl Emulips, po tom sem začal mít mléka až až a malý přestal trpět na prdíky, no a ještě jsem i nějaké to kilčo po porodu zhubla.
Andrunka píše:
a to se dá koupit kde ten ricinus?? V lékárně?
V LÉKARNĚ pokud nebude v jedné zkus v druhé nabo na internetu stojí to 60kč
Tenhle problémek je pro mě aktualní.Kojím malou asi 5 měsíců a piju od bílé kávy až po kojící čajíky bohužel je to všechno psychickou nepohodou a stresem či běžným shonem v domácnosti. Řešila jsem tuhle situaci před týdnem kdy jsme se s přítelem neustále hádali a k tomu jsem nic doma nestíhala.Malá se u kojení vztekala rudá od hlavy až k patě a tak jsem s celým kojením chtěla praštit. Nakonec pomohlo si na půl hodky zdřímnout po obědě a jedno černé pivko na uvolnění.
Ahojky, tak my tohle měli ve dvou měsících, asi holt byla větší poptávka. S příkrmama jsem začala až když asi 4 hodiny řval že má hlad a mě už vážně nic neteklo. Nakonec jsme přikrmovali jenom měsíc a ted jenom kojíme. Rady jak už psaly holky, hooodně pít, kojící čaje, ty homeopatika, silný vývarový polívky, a myslim že nejdůležitější je odstříkávat po kojení aby se ti ještě navýšila spotřeba mlíka, tim pádem signál pro mozek že příště bude stejná spotřeba. Držim palce.
holky to shrnuly moc dobře. Psychika je sice prevít a dokáže divy, ale v tomto věku je to, co popisuješ, docela normální. Moje 3měs mi tohle teď dělává taky. Prsa se tak plnit nemusí, tvorba mléka se ti ustálila. Je možné, že miminko opravdu bolí bříško, jak někdo psal nade mnou, při sání dítěte se rozpohybovávají střeva, proto hodně miminek kaká při nebo po kojení. Klidně střídej prsa, koj tak často, jak si miminko řekne. Samozřejmě sleduj, jak miminko prospívá, počůrané plenky apod. Dokrm by byl nutný až v případě, že by miminko neprospívalo, stagnovalo na váze nebo se váhově propadalo. Zbytečným nasazováním dokrmu by sis mohla dítě odstavit, příp by se zbytečně snížila laktace. Opravdu vytrvej, zkus měnit polohy, pokud by to miminku více vyhovovalo.