Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Krásnou sobotu,
chtěla jsem se zeptat, jestli existuje nějaký „předpis“ (teď nevím přesně, jak to nejlépe nazvat), pro jaké děti je asistent pedagoga vhodný? Předpokládám, že jde o děti s poruchou autistického spektra, zřejmě pro děti s ADHD… Myslíte, že do toho spadá i dítě s poruchou pozornosti, když mu nebylo diagnostikováno nic jiného? Není to „trochu málo“?
Předem moc děkuji za odpovědi, nějak se mi to nepodařilo vygooglovat ![]()
Jen strilim od boku - neni to i podle toho, zda si ho skolka vyzada nebo ne?
Pokud je to asistent pedagoga, tak ten by měl být klidně pro víc dětí, ne? To znamená, že pokud je ve třídě autík a ADHD, tak se bude věnovat oboum a asi pomůže klidně i ostatním dětem, když bude čas.
A ještě jsem našla tohle:
https://www.emimino.cz/…race-180051/
Asistent pedagoga je na vyzadani skolky(skoly) na zaklade posudku psychologa, ktery ditko jeden den sleduje (jeho chovani ve skolnim prostredi) a na zaklade tady toho posudku, skola(skolka) pozada o schvaleni asistenta zrizovatele, protoze asistenty skola(skolka) neplati ze sveho rozpoctu.
Ale ja jsem asistent ve skolce u kluka co nema ADHD, ma jen lehci vyvojovou disfazi - spatne mluvi a je divocejsi
Ano, žádá si o něj škola/školka, ale musí ho nejdřív někdo napsat tomu konkrétnímu dítěti. Nám ho napsala psycholožka, která dítěti diagnostikovali Aspergerův syndrom. Takže by ses měla zeptat toho odborníka, co u tvého dítěte diagnostikoval tu poruchu. Když ti to napíše, postoupí se ten papír škole a ta už si to musí vyřídit sama.
Asistenta pro dite musi doporucit ppp nebo spc, dale skola posle zadost na kraj a ten musi schvalit finance.
Ano, o asistenta pedagoga žádá příslušný ústav (ZŠ, MŠ) na podkladě odborné zprávy o stavu a chování dítěte. Vystavuje ji psycholog, psychiatr, klinický logoped, speciální pedagog (pracovník PPP či SPC) apod. na žádost buď rodičů nebo školy. Na základě této zprávy žádá ředitel/ka krajský úřad o „dotaci“ na asistenta pedagoga. Ten ji buď schválí v plném rozsahu (tj. plný úvazek), zkráceném rozsahu, nebo zcela zamítne. Pokud je ve třídě více dětí, kteří by asistenta potřebovali, lze zažádat i o několik asistentů do téže třídy. Záleží vždy na posouzení KÚ. Obvykle pokud jsou si diagnózy dětí podobné, či nejsou „moc“ závažné (tím myslím, že dítě nemá např. LMD apod.), je tam asistent jeden. Ale učila jsem i se dvěma asistenty v jedné třídě o celkovém počtu 26 dětí (běžný typ ZŠ). Pak je třeba chystat přípravy pro jednoho asistenta, druhého a zbytek dětí. Pouze porucha pozornosti nebývá podnětem k přidělení asistenta (alespoň jsem se s tím v praxi nesetkala). Není ale neobvyklé, že děti mívají kombinované vady (porucha pozornosti + porucha chování apod.).
Tak minulý týden jsem byla na předzápise ve škole a ředitelka říkala následující postup, nevím, jestli to nespletu:
1. PPP popř. i lékař napíšou doporučení PA pro dítě
2. rodiče toto doporučení předají škole,
3. škola žádá kraj o přidělení PA
Jak už bylo řečeno, to by si měla vyhodnotit škola - záleží, jak moc je dítě hyperaktivní a zda s ním nelze pracovat jinak než s asistentem. Doporučení na asistenta vydá PPP (po přešetření dítěte, škola dodá podklady) a pak si škola o asistenta zažádá. Většinou se, pravda, asistenti přidělují dětem s PAS, ale nemyslím si, že by ho nepřidělili dítěti s ADHD - ale opravdu záleží, jak výrazné má dítě projevy.
Já bych postupovala tak, že se nejprve dohodnu s psychologem dítěte nebo s lékařem, jestli by byl asistent vůbec vhodný. Pak bych zašla za ředitelkou, jestli je vůbec ochotná a pak až rozjela oficiální kolečko - tzn sehnala to doporučení a domluvila se s ředitelkou na dalším postupu.
Zdravím maminky, studentky, dodělám si po MD vyšší ped. Školu v Kroměříži, je to Teda jen 6m studium na asistentku pedagoga, ale připadá mi, že po nás chtějí věci, jak kdyby jsme meli ukončit studium s diplomem…Střední jsem ukončila před 20.ti roky, a opravdu tápu, nikdy jsem nebyla extra studijní typ… už na začátku kurzu jsme si museli vybrat téma závěrečné prace, kterou máme do konce srpna odevzdat. Chtěla jsem se poradit, pokud se tu najde nektera maminka, ktera psala stejné téma, mela bych pár otázek, moc děkuji, téma je syndrom Adhd a prace rodičů s dětmi v domácím prostředí, budu zauzlovana…čas se kráti a Já to trosku odsunula na druhou kolej a ted kvaltuji.
![]()
@ajoch zkus juknout na archiv závěrečných prací na Masarykově univerzitě, tam toho bude hafo
http://is.muni.cz/thesis/ hledej pod pedagogickou fakultou.