Asistent pedagoga na SŠ
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@Svistice píše:
@SAJ Možná se teď změnili poměry, ale jako středoškoláci jsme běžné trávili volne hodiny na půdě školy bez dozoru, bez dozoru jsme třeba pomáhali s nějakým stěhováním v rámci školy, dosli na požádání profesorce neci nakopírovat na chodbu ke kopírce nebo přinesli něco z kabinetu. Takže pokud se někdo neumí chovat tak, aby na chodbě nebo na zachode při hledani duševní rovnovahy nepřišel k úhoně nebo něco nezničil, nemá v té institucí co pohledávat.
Add výpisky, někdo je nepotřebuje k uceni(a naučí se třeba z učebnice), může si to okopírovat od spolužáka (to dělal můj dysgraficky spolužák, který to po sobě nepřečetl, stejně tak jako spolužák uprchlík z bývalé Jugoslávie, co měl nedostatečnou češtinu).
V paralelce byla autistka, co proste nejezdila na exkurze a školní kurzy, chtěla sedět sama a všechny praktické a organizacni věci rešila třídní přímo s rodiči, v něčem vypomohli spolužáci. Školu úspěšně reprezentovala na celostátní úrovni v olympiádách a taky skončila někde ve vědě.
Nerozporuju, my měli jako studenti taky free režim a třeba na gymplu dětí, kde jsou rodiče zaměření na výkon a kde moc dětí s PUP není (i když jedno z dětí mělo na nižším gymplu spolužáka s AP), to taky ještě jde. Já zvyklá na naši realitu jen mrkala na drát, když mi pustiii šesťáka ze školní akce někde ve městě, když jim běžně odpadávají hodiny a kdy jsou prostě braní jako středoškoláci, ač jim je jedenáct… A musím říct, že mně osobně to velmi vyhovuje.
Ale jak píšu, doba se změnila a třeba u nás (technická výběrová SŠ, kam chodí spousta těch „divných chytrých mimoňů“ (to berte jako nadsázku), to prostě máme jinak.
Myslím, že bude hůř. Minimálně se děsím příštího roku, protože po roce a půl doma budou příští prváci obzvláště vypečení.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@SAJ No, asi se máme v komerční sféře za pár let na co těšit, až nám dnešní mládež dorazí k vyberkum a potažmo do pracovního procesu. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Svistice píše:
@SAJ No, asi se máme v komerční sféře za pár let na co těšit, až nám dnešní mládež dorazí k vyberkum a potažmo do pracovního procesu.
Tak to si myslím, že už letošní maturitní dávka bude výhra v loterii.
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@SAJ píše:
Já problémový rodič byla.Nechtěla jsem odklad, ale předčasné zaškolení, odmítla jsem možnost, že by mělo dítě papír na ADHD (a teď v dospělosti vidím, že to tam trochu asi fakt je - ale to ho pak mám i já), chyběla mi absence povinné četby a čtenářských deníků, požadovala jsem větší dril a procvičování… A chtěla jsem děti narvat na osmiletý gympl, což se mi taky přes nesouhlas pančelky (podle ní dvě z nich nejsou dostatečně studijní typy) z prvního stupně nakonec taky povedlo - díkybohu.
No, prostě samej problém.
Ale teď vážně, jo, taky se mi to nelíbí, ale tak to prostě je… Školství je služba, kde má klient (rodič) pravdu - a jestli chce a potřebuje zničit vlastnímu děcku život, pak prosím. Je mu přáno.
Já svým dětem nemám potřebu umetat cestu, chci, aby se naučily samostatnosti a taky to, že pro úspěch je třeba
Já mám zářijové dítě a taky bych radši, kdyby šel o rok dřív (samozřejmě za předpokladu, že by na to bylo připravené). Ale prý to teď není úplně jednoduché, tak to asi neklapne. Ale kluk jde zatím teprve do školky, tak třeba se ještě leccos změní, nebo na to pak bude nahlížet jinak. No a ve školce jsem asi už problémova teď, i když tam ještě ani kluk nechodí, protože jsem chtěla vidět vzdělávací plán a vytkla jsem jim, že ho nemají na webovkach. No, zatím jsem se ho stále nedočkala. Za to jsem se dočkala velkého množství uklidnovani ve stylu, že se nemusím bát, že ty malé děti nemají náročný program, že jim učitelky se vším pomáhají, při chůzi po schodech je drží za ruce a přes lávku je přenášejí. A na fotkách jsem si mohla prohlédnout hračky pro ty nejmenší děti. No, mám dojem, že jim dá náš syn pěkné kapky. A ony pak asi mně.
Kluk je strašně uvztekanej a dost samostatný a nejvíc se vzteka, když mu chce někdo pomoci s něčím, co chce dělat sám (a dělám sám chce všechno). A když mu dáš málo náročnou hračku nebo aktivitu, tak to bojkotuje takovým způsobem, že to vypadá, že je úplně blbej. Třeba když mu dáš puzzle s deseti dílky, tak si s nima bude klidně půl hodiny pohrávat a tvářit se, že absolutně nechápe, co s tím. A když budou mit 30 dílku, tak je nadšeně složí (zatím).
- Citovat
- Upravit
Nemyslím si, že by dělali nějaké větší problémy u předčasného zaškolení zařijového nebo říjnového dítěte, pokud je zralé. Za posledních 5 let znám každý rok minimálně 2 případy. Dřív taky, ale méně. Nebyla taková informovanost mezi rodiči. Já sama na to kolikrát upozorním známé mimo oblast školství a ti na mě hledí s otevřenou pusou, že vůbec nevěděli, že tato možnost existuje. U nás teda pro předčasně zaškolené děti je omezený výběr škol, protože ty nejoblíbenější mají plnou kapacitu a nemají pro ně místo. Ale škol je ve městě dost a je kam tyto děti umístit.
V PPP musí být rodiče upozorněni na rizika a úskalí takového kroku, to je běžný postup. Rodič si to může vyložit jako odrazování, ale pokud vyjdou dobře testy, to doporučení dají, s popsáním rizik.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Pears206 píše:
Nemyslím si, že by dělali nějaké větší problémy u předčasného zaškolení zařijového nebo říjnového dítěte, pokud je zralé. Za posledních 5 let znám každý rok minimálně 2 případy. Dřív taky, ale méně. Nebyla taková informovanost mezi rodiči. Já sama na to kolikrát upozorním známé mimo oblast školství a ti na mě hledí s otevřenou pusou, že vůbec nevěděli, že tato možnost existuje. U nás teda pro předčasně zaškolené děti je omezený výběr škol, protože ty nejoblíbenější mají plnou kapacitu a nemají pro ně místo. Ale škol je ve městě dost a je kam tyto děti umístit.
V PPP musí být rodiče upozorněni na rizika a úskalí takového kroku, to je běžný postup. Rodič si to může vyložit jako odrazování, ale pokud vyjdou dobře testy, to doporučení dají, s popsáním rizik.
Tak to je skvělá zpráva. Já jsem právě tady v nějaké diskusi četla, jak je to děsně těžký, aby dítě to doporučení dostalo. A víc jsem se tím pak nezabývala, protože opravdu máme ještě spoustu času. Ale je fajn vědět, že by to teda nakonec nemusel být zase až takový problém.
- Citovat
- Upravit