Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Je taky možné, že se Tvůj syn spoléhá na pomoc asistentky, nechce pracovat sám a jsou s učitelkou domluvené, že mu vysvětlí zadání a nechá ho pracovat. A on Tobě doma řekne, že se mu nevěnuje. Chce to ale zajít za oběma a probrat to.
Dobrý den, chtěla bych znovu obnovit tuto diskuzi. Mě spíš tady na tom systému dost zaráží to že má opravdu nějaké dítě problém… rodiče si to všechno vynechají a pak tak vlastně ten asistent je pro všechny děti. Sama stím mám bohatou zkušenost. Dle mého názoru je to jen o pohodlnosti učitelů, že si s těmito dětmi neví rady…třeba mému synovi (porucha pozornosti) byla přidělena asistentka jíš v MŠ…a vlastně učitelky ji tam potřebovali protože tam měli dvě mnohem problémovejsi děti protože dle jejích slov toho na ně bylo moc. Nyní to řeším v 1.tride kdy syn má z PPP u učitelky papír že tu poruchu pozornosti má a jak sním má pracovat… podotýkám jej že je velmi chytrý, učenlivý jen neudrží tu pozornost…a učitelka mi řekne že tam má takový dalších 10 ale proč to mám oblitavat já a zhanet cizím dětem a učitelce asistenta…a ještě když je psaný na synovo jsmeno kdy se to sním pak táhne do dalších let…každý si chce jen ulehčit práci. Když jsem byla ve škole já (33 roků) tak tohle vůbec nebylo…asistenta meli jen opravdu dětí kteří ho potřebovali… absolutně nesouhlasím s tímto systémem…synovi asistenta nedám ať si ho paní učitelka zařídí jiným dítětem…já jsem zdravotní sestra mám taky na starost spoustu papíru, lidí doktorů pacientů a taky mi nikdo nedá nějakého asistenta aby mi pomohl…naproto strašný. Každé dítě v dnešní době má diagnózu od alergií…a jinýma konče…hnus…
@strelenka89 píše:
Dobrý den, chtěla bych znovu obnovit tuto diskuzi. Mě spíš tady na tom systému dost zaráží to že má opravdu nějaké dítě problém… rodiče si to všechno vynechají a pak tak vlastně ten asistent je pro všechny děti. Sama stím mám bohatou zkušenost. Dle mého názoru je to jen o pohodlnosti učitelů, že si s těmito dětmi neví rady…třeba mému synovi (porucha pozornosti) byla přidělena asistentka jíš v MŠ…a vlastně učitelky ji tam potřebovali protože tam měli dvě mnohem problémovejsi děti protože dle jejích slov toho na ně bylo moc. Nyní to řeším v 1.tride kdy syn má z PPP u učitelky papír že tu poruchu pozornosti má a jak sním má pracovat… podotýkám jej že je velmi chytrý, učenlivý jen neudrží tu pozornost…a učitelka mi řekne že tam má takový dalších 10 ale proč to mám oblitavat já a zhanet cizím dětem a učitelce asistenta…a ještě když je psaný na synovo jsmeno kdy se to sním pak táhne do dalších let…každý si chce jen ulehčit práci. Když jsem byla ve škole já (33 roků) tak tohle vůbec nebylo…asistenta meli jen opravdu dětí kteří ho potřebovali… absolutně nesouhlasím s tímto systémem…synovi asistenta nedám ať si ho paní učitelka zařídí jiným dítětem…já jsem zdravotní sestra mám taky na starost spoustu papíru, lidí doktorů pacientů a taky mi nikdo nedá nějakého asistenta aby mi pomohl…naproto strašný. Každé dítě v dnešní době má diagnózu od alergií…a jinýma konče…hnus…
Tak asistenta neshanej, no. Co chces slyset. System je tak nastaveny, ucitel za to nemuze. Jestli bude ta novela, tak to bude potom jinak
@strelenka89 píše:
Tohle je takovy sebestredny pristup. No nevim. Neni to zas tolik behani. Tak 3 telefonaty a 3 osobni schuzky s nekym. Mam dite s problemem, tak se staram. Me to prijde normalni. Jsem rada, ze je tam AP i pro jine deti. Delam vse pro to, abych podporila sve dite. Pedagog, ktery to zvlada a nema vseho nad hlavu, tak takoveho chci i pro sve dite. Proto mi neni zatezko neco vyridit. AP se taky nerozdavaji jen tak. Dite musi mit zavazny problem.
@strelenka89 velmi důležitá je spolupráce učitele, AP a rodiče. Pokud k tomu máte takový přístup, opravdu AP neřešte.
Já jsem AP a mám syna, který většinu dosavadní docházka AP má, vidím to z obou stran a zbytečné to rozhodně není. Žádná škatulka ani cejch to není. AP velmi pomáhá, a ano, ne jen konkrétnímu dítěti, ale troufám si říct, že z toho profituje celá třída.
Nevím v čem je to sebestředný přístup…Syna jsem přehlasovala do jiné školky a to už v PPP rozhodla paní že asistenta mít nemusí…a když jsem šla za vedoucí učitelkou do té nové školky ( a to syna ještě neviděla ) tak se hned ptala zda jim odsouhlasim toho asistenta…a opravdu podotýkám že paní z PPP už ho nechtěla…já třeba například doma se synem žádný problém nemám…výborně se mi učí, vše okamžitě pochopí, přemýšlí si…takže si prostě myslimy že pokud je to dobrý a zkušený pedagog tak by lehkou poruchu pozornosti měl prostě zvládnout, nehledě že má p.uc. z PPP papír jak má se synem pracovat…a Při dotazu u mého syna proč nedává pozor tak mi řekl že je to pro něj nuda. Jsme na začátku 1.tridy a on tohle všechno co probírají už umí protože to do nich tlačili právě už ve školce…a číst a psát se naučil sám…
Nechci to zpochybňovat…možná sem narazila na opravdu špatně učitelky…jen říkám svou zkušenost a velké zklamání a nedůvěru
Na nepozornost se automaticky AP nedává. A pokud učení zvládá a ve škole taky zvládají, tak není důvod. Nicméně uvidíte co dál. My jsme žádali o AP ve 3 třídě. Ve třídě jsou různé děti, ty slabší, které potřebují více procvičování, i ty, které už to umí a potřebují jiný přístup. Ve škole by to měli zvládat. Ovšem záleží i na celkové skladbě třídy. Někdy se lépe zvládá, když jsou pedagogové dva.
@strelenka89 a co ti vadí, že z toho asistenta bude profitovat celá třída? Bude, ale v té je i tvůj syn. U nás to je třeba tak, že asistent je s těmi rychlejšími dětmi a učitel se může více věnovat tomu zbytku. Ten učitel je totiž ta studována osoba, ne asistent s rychlokurzem. Ten učitel ví, jakými způsoby ověřovat, zda dítě rozumí pokynů, dává pozor.
@strelenka89 píše:
Sebestředná a zahořklá. Ty že jsi zdravotní sestra? No potěš.
@vokishka píše:
Ne, je to asistent pedagoga. Má dělat to, co určí učitel, nemusí se starat o jediné dítě.
Ano, je to tak.
Syn má také ve škole asistentku a pokud učivo umí a je v obraze, tak jde k někomu jinému.
@strelenka89 Ale doma je to uplne jine nez v kolektivu. Doma, kde neni x dalsich deti. A v PPP taky se pracuje jeden na jednoho. Jedna pani psycholozka (specialni pedagog) a 1 dite, tak to je uplne jine nez, kdyz je 28 deti ve tride. Tak kdyz vsechno umi vsechno zna, tak bude nejspis problem jinde. Jen tak bez duvodu asi p. ucitelka AP nechce. Odhadovala bych, ze tam bude problem s chovanim. Sebestredne je to napsane a v dalsim prispevku citim i dost aroganci.
Řekněme že jsem na to chtěla dát i jiný pohled…že i takhle se to dělá…v rodině mám několik učitelek (slovy 4) a když jsem to snimi probírala taky to vůbec nechapaly… @hanka.br. absolutně mě neznáš tak si odpusť prosím takové komentáře…