Asistentka pedagoga - zvládáte to s dětmi?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
39
25.6.18 12:02

To je blbý, když asistentka si kouká do mobilu, to by mě tedy jako učitelku asi také štvalo :(. Pokud má holčičku na vozíčku, tak myslím, že dělá osobní asistentku, tam je to podle mě trošku jiná pozice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
39
25.6.18 12:04
@Anonymní píše:
Ahoj, za mě už nikdy! Já to dělala. Plat přesně jak píšou. Já teda měla chlapečka s autismem, ale v zásadě mi přišlo že když jsem něco udělala dobře tak učitelky slízli odměnu a já jsem přece " jen " asistent takže mám smůlu. To že jsem naučila chlapce mluvit já.. a atd , zase ředitelka svedla na sebe.. - no víte já se mu věnuji taky dost a atd. :roll: Takže za mě ne :roll:

to jsem si také říkala, že člověk se bude trošku cítit jako takový nedotento :))), že jen tak přicmrndává :(:jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14895
25.6.18 12:13

@Bugg dělá půl úvazku..ale když dělala celý ( s jiným dítětem ..tak měla 12000,– víc ne.
Ale ..jsou to nervy..nevíte jaké dítě dostanete a máte velice velkou zodpovědnost.
V rámci toho musíte i dítě přebalovat i když je velké a nosí plenky.
Může být agresivní a jít jak proti vám( syn dříve kousal do krve),tak proti sobě ( bude se mlátit do zdi ) obzvlášť takový autista je nevypočitatelný.
Musíte na takové dítě neustále dohlížet. ( Už se stalo známé ,že asistentka mluvila s učitelkou a syn se zranil tak že mu museli šít hlavu během chvilky..) máte i nad sebou dohlet SPC ..
Neříkám to abych vás odradila,ale aby jste věděla do čeho jdete.Protoze není nic horšího než asistent ktery v půlce toho odejde.. 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32865
25.6.18 12:20

Já jsem uvažovala též o asistenci,ale otěhotněla jsem. Kdyby se náhodou opět nevydařilo,tak na podzim bych to zkusila.
Jen upozorním že je rozdíl mezi asistentkou pedagoga a osobní asistentkou k vážně postiženému dítěti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6230
25.6.18 12:24

Jsem maminka dítěte, kterému je přidělen AP a zas takové drama to není. Můj syn je bezproblémový, je něžný, hodný, potřebuje ale pomoct v sociálních interakcích, kterým rozumí špatně, potřebuje pomoct se zapojením do kolektivu (smysluplném) a podobně. Má také problém s řečí (snížené porozumění). Je vysocefunkční autista. Při pohovoru vám jistě řeknou, o jaké dítě jde a co má za problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14895
25.6.18 12:31
@Any83 píše:
Jsem maminka dítěte, kterému je přidělen AP a zas takové drama to není. Můj syn je bezproblémový, je něžný, hodný, potřebuje ale pomoct v sociálních interakcích, kterým rozumí špatně, potřebuje pomoct se zapojením do kolektivu (smysluplném) a podobně. Má také problém s řečí (snížené porozumění). Je vysocefunkční autista. Při pohovoru vám jistě řeknou, o jaké dítě jde a co má za problém.

No vidíte,ale kamarádka třeba má též autistu a málem jí to stálo ( asistence) hodně..protože chvilku hodila řeč k učitelce a dítě si rozbilo hlavu.Pritom je to jinak hodné dítě..
Sice jí při pohovoru řeknou že se jedná o autistu ale jak to s ním úplně je. To už ji neřeknou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
39
25.6.18 12:35

@Malike No, tak to pokud ho přebaluje a tak, tak to je určitě osobní asistentka, to je něco jiného. Děti, které jsou fyzicky vážně hendikepované nemají přiděleného asistenta pedagoga, ale osobního asistenta. Tam se často právě ty pojmy pletou :(.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4332
25.6.18 12:46

Pracuji jako AP na běžné ZŠ, ovšem ve třídě - bývalé zvláštní školy - kde jsou všechny děti s LMP, výchovnými problémy, či sociálním znevýhodněním. Jsem tam jako AP k vůli dítku s těžkou poruchou chování - je medikováno jako dospělý člověk. Je velmi agresivní a impulzivní, nedávno na výletě házelo po cizích lidech svou láhev s pití, dětem i nám dospělým velmi sprostě nadává. Několikrát na mne i na ostatní spolužáky bylo fyzicky agresivní - minimálně v náznacích. Rodina absolutně nefunguje (nemá ani školní pomůcky v pořádku) , mne zatím ještě neznají - nemají zájem, ale za to už dítku řekli, že když má AP, tak má svou osobní služku a bude mít samé jedničky, protože za něj vše udělám.
V případě agrese, nemůže škola vůbec nic - dokud se opravdu nestane úraz (což je pak pozdě), na slovní útoky nejde nijak reagovat.

I o tomto je práce AP, snažit se o to, aby dítě, spolužáci i my dospělí, jsme celý školní rok přežili ve zdraví. Jsem v 8. platové třídě ve 2. tarifu, mám poloviční úvazek a mám 10.250,– hrubého. (projedu 3500 a pokud bych byla doma, tak by ve vyrovnání daně dostal manžel cca 2.000 na měsíc). Tato práce se nedá dělat pro peníze, ale já to dělám jako poslání.Je to však VELMI náročné na psychiku.
Sama mám dítě s těžkým mentálním postižením, které je však naprosto pohodové a klidné, ale i tak je práce s ní náročná na psychiku.
Nemluvě o tom, že kurz AP stojí kolem 10.000,– Kč a UP jej proplácí pouze při dlouhodobé nezaměstnanosti a pokud takový kurz pořádá, protože kurzy jsou zvýšení kvalifikace, ne rekvalifikace.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4332
25.6.18 12:50
@Bugg píše:
@Malike No, tak to pokud ho přebaluje a tak, tak to je určitě osobní asistentka, to je něco jiného. Děti, které jsou fyzicky vážně hendikepované nemají přiděleného asistenta pedagoga, ale osobního asistenta. Tam se často právě ty pojmy pletou :(.

Velmi se pleteš, i přebalování je podle zákona o bezplatném vzdělávání náplní práce AP - spadá to jako dopomoc s hygienou. Stejně tak jako například krmení, či porcování stravy. osobní asistent totiž není pedagogický pracovník a nebývá hrazen a musí si jej platit přímo rodiče - tudíž, pokud by museli drodiče svému školou povinnému dítěti platit osobní asistenci na dobu vyučování, tak je to diskriminační a nedošlo by k bezplatnému vzdělání. Navíc nepedagogický pracovník - pokud by ředitel školy nechtěl - nesmí být ve škole. Logicky je to naprosto cizí osoba a co když se stane právě úraz, nebo něco - myslím tomu OA.
Práce asistenta pedagoga

Vyhláška č. 27/2016 Sb. o vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků nadaných

Do srpna 2016 byly základní činnosti asistenta pedagoga definovány vyhláškou č. 73/2005 Sb., ve znění pozdější novelizace vyhláškou č. 147/2011 Sb.

S platností od 1. 9. 2016 byla tato vyhláška nahrazena vyhláškou č. 27/2016 Sb., která v §5 k činnostem asistenta pedagoga uvádí, že:

asistent pedagoga poskytuje podporu jinému pedagogickému pracovníkovi (učiteli, vychovateli, spec. pedagogovi apod.) při vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami (odstavec 1);
asistent pedagoga pracuje podle potřeby s žákem se speciálními vzdělávacími potřebami nebo i s ostatními žáky třídy (odstavec 2);
mezi hlavní aktivity asistenta pedagoga mohou patřit následující činnosti:

„(3) Hlavními činnostmi asistenta pedagoga jsou

1. pomoc při výchovné a vzdělávací činnosti a pomoc při komunikaci se žáky, zákonnými zástupci žáků a s komunitou, ze které žák pochází,

b) pomoc žákům v adaptaci na školní prostředí,
c) pomoc žákům při výuce a při přípravě na výuku; žák je přitom veden k nejvyšší možné míře samostatnosti,
d) nezbytná pomoc žákům při sebeobsluze a pohybu během vyučování a při akcích pořádaných školou mimo místo, kde škola v souladu se zápisem do školského rejstříku uskutečňuje vzdělávání nebo školské služby,
e) další činnosti uvedené v jiném právním předpise.“

Bod „e)“ zde odkazuje na bližší popis činností asistenta pedagoga uváděný v katalogu prací.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.6.18 13:03

Anonym kvůli práci. Jsem ze školy, kde integrujeme děti s PAS. Vždy záleží na konkrétním dítěti, ale i na učitelce/učitelkách. Někteří asistenti snad ani nebyli potřeba- četli si v hodině Blesk. Jiní měli opravdu fušku s dětmi, které měly tendence být agresivní nebo extrémně narušovat hodinu.
U mojí dcery ve třídě je asistentka kvůli dítěti s poruchou vnímání čj, původem cizinec. Myslím, že s paní učitelkou si dobře rozumí a je tam opravdu platná. Člověk by to měl dělat jako poslání ne jako z nouze cnost.

• Citovat
  • Upravit
9011
25.6.18 13:08
@Any83 píše:

Ano, tvůj syn třeba. S dcerou je kluk, který má poruchu chování a dle učitelů ve škole má ještě doma nevýchovu a je to děs. Dnes opět moje momentálně tělesné znevýhodněné dítě, museli být ulizeno s dalšími dětmi do jiné třídy. Asistentka se zamkla s agresorem a krotila ho. Mám výjimku a svoje dítě dopravují až do třídy, takže toho kluka vidím denně. A to mi stačí. Osoba, co ho má v péči Místo matky nespolupracuje a to má titul Ing. Je sama na učitelku hrubá, protože nechce dítě řešit. Nechává ho v družině do pozdního odpoledne. Děti chodí pokousané, pokopane a zbyté. Já kvůli němu nemohu naše dítě od února do družiny z bezpečnostních důvodu dávat, protože před ním neuteče. A desim se září.
Podle mě je rozdíl v dětech obrovský.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9011
25.6.18 13:14
@Qwentin píše:
@alisekR Tak u nás také hledají někoho na tuto pozici do speciální ZŠ. V požadavcích neuvádějí teda kurz asistenta pedagoga, ale stačí jim jen ukončené sš vzdělání. Málokdo chce tuto práci dělat, je to psychicky velmi náročné. Nedávno jsem potkala paní, která pracuje jako AP na běžně zš.Ptala se, jestli nechci tu práci jít dělat, protože ona končí,psychicky nezvládá.Dítě, které má na starosti, jí nadává i bije, stejně tak i učitelku.

Tak to nevím, mě kamarádka asistentka i moje ségra učitelka říkala, že pokud není SŠ pedagogická a nebo pedagogické minimum z VŠ, musí být kurz. Třeba nemusí být dokončeny v době nástupu, ale musí ho člověk dokončit. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Qwentin
25.6.18 13:17

@alisekR posílám odkaz:
http://pracevregionu.cz/…/14613670704?…
Ta paní, o které jsem mluvila, také nemá kurz asistenta pedagoga. Je bývalá zdravotní sestra.

• Citovat
  • Upravit
39
25.6.18 13:24

Teda holky, vy mě opravdu asi odradíte :(,když to tak čtu, začínám se bát a říkám si, proč tedy tato práce není doceněná finančně :(, když je tak náročná. Je mi jasné, že bezproblémové dítě nedostanu, to nepotřebuje AP, ale zase takto náročných případů se bojím :(.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9011
25.6.18 13:40
@Bugg píše:
Teda holky, vy mě opravdu asi odradíte :(,když to tak čtu, začínám se bát a říkám si, proč tedy tato práce není doceněná finančně :(, když je tak náročná. Je mi jasné, že bezproblémové dítě nedostanu, to nepotřebuje AP, ale zase takto náročných případů se bojím :(.

Podle mě, ti ředitel musí říct o jaké dítě se jedná. Bohužel, můžeš taky dostat romské a s tím můžeš mít zase problém s rodinou. To je u nás ve školce, holčička už měla odklad. Rodina nespolupracuje a obviňuje neustále personál školky. Teď jde právě do první třídy a ty už se děsí, co bude. Otec dítěte útočí i na rodiče v šatně, zatím jen slovně. Moje dcerka s ní chodila do školky rok a stačilo. Holčička zakrikla, nekonfliktní, ale rodina děs.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat