Brigáda bez smlouvy - rizika
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Brigáda bez smlouvy rizika
Našla jsem si krátkodobou brigádu, ale byla by bez smlouvy. Je tu kromě rizika, že mi za práci nezaplatí, což mě asi tak hrozně netrápí (motivací není až tak výdělek jako potřeba něco dělat a smysluplně strávit čas), i jiné riziko - např. co kdybych neúmyslně způsobila škodu, byla bych např s DPP nějak chráněna? případně jiná rizika? Díky za odpovědi.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
V případě DPP neni nijak chráněn tvůj zaměstnavatel. Ohrožená nejsi nijak. V případě absence smlouvy kompletně a kontroly z OIP přímo na místě vykonu, by ti hrozila pokuta do výše 100.000.-. Je dobré mít alespoň dpp u sebe.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Eliška Jak píše @Tiffany1 + v případě pracovního úrazu bys neměla jak prokázat své nároky. Ono není nic jako „brigáda bez smlouvy“. Nanejvýš bez písemné smlouvy.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
„Ohrožená nejsi nijak“ Tím chcete říci co? Za škodu způsobenou jinému přece odpovídá. Já mám pojistku na škodu způsobenou zaměstnavateli (tzv. pojistka na blbost) a pojistku na škodu v občanském životě (např. když něco rozbiju v obchodě). To je platím zbytečně?
Příspěvek upraven 24.06.18 v 11:12
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Bez smlouvy rozhodně nedoporučuju, DPP do 10 000 a do 300 hodin za rok není tak administrativně náročný aby i zaměstnavatel riskoval zaměstnávat na černo
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
můžu se zeptat o jakou práci jde? Když nechtějí ani DPP zavání to podvodem předem. Jestli jde například o úklid domácnosti, hlídání psů nebo něco tak malého, dá se to domluvit ústně, ale jestli je to firma nabývám dojmu, že se takto obohacuje normálně. Pokud je potřeba něco dělat, existují nezizkovky nebo charity které i přesto normálně zaměstnávají na DPP a smysl to má.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Luboš P Ale ona nebude zamestnana, bude brigádník, zaměstnavatel zodpovídá za škody způsobené svými zamestnanci a pokud bude brigadnik, nevztahuje se na ni odpovednost za škody způsobené zaměstnavateli.
Smlouvu na DPP bych rozhodne požadovala. Pokud jsi RD, muzes si tam uplatnit odpočet daně a na jednu smlouvu tudíž nepadá ani žádná srazkova dan ve výši 15%.
To, ze za škody neodpovidas, zaroven ale znamena, ze nemas narok na dovolenou, proplacení přesčasu, svátku, narok na uplatnění nemocenské atp. Což, předpokládám pocitas.
Pokud nebudeš mit smlouvu žádnou, zaměstnavateli hrozí v případě kontroly OIP pokuta do výše 10.000.000.- a tobe do 100.000.-, kterou jsem ale za svoji praxi neviděla uplatnit žádný organ státní kontroly vůči fyzické osobě.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@X_Cassiopea je to opravdu krátkodobá brigáda blížící se tomu úklidu domácnosti nebo hlídání psů, nicméně není to fyzická osoba jako např. můj soused a jde o malou organizaci, ne o jednotlivce.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Tiffany1 píše:
@Luboš P Ale ona nebude zamestnana, bude brigádník, zaměstnavatel zodpovídá za škody způsobené svými zamestnanci a pokud bude brigadnik, nevztahuje se na ni odpovednost za škody způsobené zaměstnavateli.
Smlouvu na DPP bych rozhodne požadovala. Pokud jsi RD, muzes si tam uplatnit odpočet daně a na jednu smlouvu tudíž nepadá ani žádná srazkova dan ve výši 15%.
To, ze za škody neodpovidas, zaroven ale znamena, ze nemas narok na dovolenou, proplacení přesčasu, svátku, narok na uplatnění nemocenské atp. Což, předpokládám pocitas.
Pokud nebudeš mit smlouvu žádnou, zaměstnavateli hrozí v případě kontroly OIP pokuta do výše 10.000.000.- a tobe do 100.000.-, kterou jsem ale za svoji praxi neviděla uplatnit žádný organ státní kontroly vůči fyzické osobě.
nejsem RD. Přesně jak píšeš, mně nejde vůbec o zdr., soc. pojišt., nemocenskou, přesčas atd atd. Řeším pouze to, co zmiňuješ v posledním odstavci.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Eliška Pokud se nejedna o velkou organizaci, treba ve skladu Apod., nebala bych se. Kontroly z OIP chodí na udání. Tady je pravdepodobnost velmi mala.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Tiffany1 díky za názor
Já jednak nejsem stavěná dělat věci načerno, jednak abych si nevydělala pár stovek a pak neplatila sto tisíc pokutu nebo škodu, to si fakt dovolit nemůžu ![]()
Pojistka na blbost by tu škodu tedy asi vyřešila?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
pokud nebude smlouva tak je Ti pojistka na škodu způsobena zaměstnavateli k prdu. Pojistka odpovědnosti v běžném životě se vztahuje na škody způsobené v občanském životě ne v práci a vztahuje se to i na Tvé zvířata a děti. to ti v tomto případě bude taky k prdu.
- Citovat
- Upravit
@Tiffany1 Něco jako brigádník neexistuje… v rámci jakékoliv smlouvy je zaměstnance, ať se jedná o DPP, DPČ nebo PP.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
pokud máte pocit, že je to jen takto malého rozsahu, domluvte si jasné podmínky tak, aby Vás neošidili. V praxi se využívá například v restauracích kdy je první den tak zvaně na zkoušku, vyplatí se po směně a buď se dohodnou dál nebo nikoli. Není to správně, ale zákoník ústní dohodu nevylučuje, nicméně pak se vše špatně dokazuje.
Toto jsem k tomu dohledala:
UZAVŘENÍ DOHODY O PROVEDENÍ PRÁCE
DPP musí být vždy písemná a jedno vyhotovení musí dostat zaměstnanec, jedno zaměstnavatel. Pokud je DPP uzavřena ústně, pracovněprávní vztah vzniká, ústní dohoda je platná, ale zaměstnavatel se vystavuje riziku pokuty ze strany inspekce práce, a to až do výše 10 mil. Kč.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit