Brigáda bez smlouvy - rizika
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
ludmilaadamkova Takže když způsobí někomu škodu (zaměstnavateli -nezaměstnavateli)nic ji nehrozí? Na to se zakladatelka výslovně ptala a já jsem reagoval na: „Ohrožená nejsi nijak".
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 DPP neni zaměstnanecký poměr. Vztahují se na ní jiná legislativní pravidla.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pardon, oprava, DPP je zaměstnanecký poměr, prscovně právní vztah, neni to pracovni poměr. Moje chyba, špatné názvosloví.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Luboš P píše:
ludmilaadamkova Takže když způsobí někomu škodu (zaměstnavateli -nezaměstnavateli)nic ji nehrozí? Na to se zakladatelka výslovně ptala a já jsem reagoval na: „Ohrožená nejsi nijak".
To jsem ale nenapsala já psala, kdy lze z pojistek čerpat. Proč si dělat pojistku která stejně nelze uplatňovat?
Pracovní odpovědnostni pojistka se uzavírá podle výše mzdy uvedené v pracovní smlouvě,protože zaměstnavatel může požadovat za škodu způsobenou zaměstnancem až 4,5 násobek jeho hrubé mzdy. podle toho se také odvíjí cena pojistky a pak samozřejmě další věci jako služební vůz atd.
Když ale nebude mít smlouvu žádná pojišťovna ti nic neproplati. TAK PROC v jejím případě takovou pojistku mít?
Občanská odpovědnost se netýká zaměstnání, ale škod způsobených v beznem životě nelze tuto pojistku uplatňovat v pracovně právních vztazích. Jinak tahle pojistka lidové se jí říká pojistka na blbost je hodně oblíbená i proto že obvykle stojí kolem 400 a vztahuje se i na děti zvířata a manžela či manželku. kdyby třeba paní uklízela u někoho doma a rozbila tak třeba televizi tak to ano tam by byla občanská odpovědnost ideální.
- Citovat
- Upravit
Jeste nedavno jsem delala nacerno bez smlouvy, celych 5 let, nevadilo mi to, mela jsem penize na ruku… v te dobe jsem studovala, takze jsem to nejak neresila…pokud je to kratkodoba, tak bych do toho asi klidne sla.
Delala jsem na 3 brigadach a smlouvu jsem nikde nemela… a ani nikdo z kamaradu kdyz se chodilo na studentsky brigady
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ale já jsem jen psal, že ty pojistky mám já a neradil jsem, ať si je někdo uzavře. Chtěl jsem ukázat na paradox, že já odpovídám za škody způsobené jinému (nejen zaměstnavateli)- proto mám pojistky a zakladatelce nic nehrozí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Luboš P To nehrozi, ale taky z toho nema žádné výhody. Dovolené, svátky, přesčasy, jistotu, ze ji zaměstnavatel zaplati. Myslim, ze těch záporů je více, nez kladu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@ludmilaadamkova píše:
To jsem ale nenapsala já psala, kdy lze z pojistek čerpat. Proč si dělat pojistku která stejně nelze uplatňovat?Pracovní odpovědnostni pojistka se uzavírá podle výše mzdy uvedené v pracovní smlouvě,protože zaměstnavatel může požadovat za škodu způsobenou zaměstnancem až 4,5 násobek jeho hrubé mzdy. podle toho se také odvíjí cena pojistky a pak samozřejmě další věci jako služební vůz atd.
Občanská odpovědnost se netýká zaměstnání, ale škod způsobených v beznem životě nelze tuto pojistku uplatňovat v pracovně právních vztazích. Jinak tahle pojistka lidové se jí říká pojistka na blbost je hodně oblíbená i proto že obvykle stojí kolem 400 a vztahuje se i na děti zvířata a manžela či manželku. kdyby třeba paní uklízela u někoho doma a rozbila tak třeba televizi tak to ano tam by byla občanská odpovědnost ideální.
Když ale nebude mít smlouvu žádná pojišťovna ti nic neproplati. TAK PROC v jejím případě takovou pojistku mít?
takže ve výsledku - když nemám smlouvu a způsobím škodu, zaměstnavatel vlastně pro mě není zaměstnavatel a tudíž po mě nic žádat nemůže? Nebo může, ale v jiném pojetí, tedy by to z mé strany byla občanská zodpovědnost? Omlouvám se, že se ptám asi hloupě, ale nemám s tím naštěstí zkušenost.
Jestli jsem to pochopila správně, je tady pár názorů, že v tomto mém případě (odhlédnuto od případné škody) není zas tak rizikové do toho bez smlouvy jít, protože největší riziko je případná kontrola, která jak se zdá je dost nepravděpodobná. Jen si to chci zrekapitulovat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Tiffany1 píše:
@Luboš P To nehrozi, ale taky z toho nema žádné výhody. Dovolené, svátky, přesčasy, jistotu, ze ji zaměstnavatel zaplati. Myslim, ze těch záporů je více, nez kladu.
rozumím, ale dovolenou, svátky, přesčasy v případě několikadenní brigády neřeším ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Eliška píše:
takže ve výsledku - když nemám smlouvu a způsobím škodu, zaměstnavatel vlastně pro mě není zaměstnavatel a tudíž po mě nic žádat nemůže? Nebo může, ale v jiném pojetí, tedy by to z mé strany byla občanská zodpovědnost? Omlouvám se, že se ptám asi hloupě, ale nemám s tím naštěstí zkušenost.
Jestli jsem to pochopila správně, je tady pár názorů, že v tomto mém případě (odhlédnuto od případné škody) není zas tak rizikové do toho bez smlouvy jít, protože největší riziko je případná kontrola, která jak se zdá je dost nepravděpodobná. Jen si to chci zrekapitulovat.
Tak víš jak vždycky na tebe někdo může ušít nějakou boudu. Ale to se bavíme hypoteticky. Prostě pokud tě bude zaměstnávat na černo, nemá nikdo ani ona ni ty žádný papír a tudíž oficiálně tobě nikdo nemusí ve výsledku dát mzdu, ale na druhou stranu smlouva chrání i zaměstnavatele protože ze smlouvy vyplývají povinnosti i pro zaměstnance. Pokud by po tobě chtěl náhradu škody tak těžko v rovině zaměstnanec zaměstnavatel, když tento poměr nebude existovat. Navíc u soudu by se provařil a nakonec by ho to přišlo o hodně dráž.
Co se občanské odpovědnosti týká, tak záleží o co by se jednalo, zda by to šlo na pojistku naštelovat. Ale upozorňuju že pojistovny štouraj a pokud objeví nějakou nesrovnalost tak neproplácí, rozhodně být zaměstnavatelem a zaměstnávat na černo nechtěla bych any se v případných škodách a jejich náhradách kdokoliv šťoural, tím míň pojištovny, tam už je fakt jen krůček k nahlášení.
Osobně bych se teda nejvíc obávala neproplacení mzdy.
- Citovat
- Upravit
Spousta řečí. Takže odpovídá za škodu způsobenou jinému při práci načerno? Ano, nebo ne.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Luboš P píše:
Spousta řečí. Takže odpovídá za škodu způsobenou jinému při práci načerno? Ano, nebo ne.
Sama o sobě je práce na černo nelegální, tudíž na ni nelze uplatňovat zákoník práce a další zákony a těžko bude někdo u soudu cokoliv vymáhat. Na druhou stranu pokud už si „zaměstnavatel“ lajskne jedné nelegální činnosti, nebude pro něj třeba problém udělat jinou levárnu.
- Citovat
- Upravit
@Luboš P píše:
podle mě logicky ano, jinak si to neumím představit. Ale podle mě v rovině občanské. A zřejmě by to nevymáhali (?), protože bez smlouvy by se postavili do situace, kdy by jim hrozila pokuta za zaměstnávání načerno. Přesto to považuju za dost velké riziko i pro sebe.
@ludmilaadamkova neproplacení mzdy bych vydržela, to neřeším jako zásadní problém.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A zase spousta řečí. Dovoluji si zopakovat: Takže odpovídá za škodu způsobenou jinému při práci načerno? Ano, nebo ne. Jedno slovo, prosím.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Luboš P píše:
A zase spousta řečí. Dovoluji si zopakovat: Takže odpovídá za škodu způsobenou jinému při práci načerno? Ano, nebo ne. Jedno slovo, prosím.
Ne nezpodpovídá. NE!
- Citovat
- Upravit