Co je třeba si platit - po maturitě

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
2674
23.6.18 19:20

Co je třeba si platit

Chtěla bych se zeptat - pokud dcera letos v červnu odmaturovala a zatím neplánuje nastoupit na plný úvazek do zaměstnání. Bude mít jen příležitostné brigády na DPP, DPČ. Co vše je třeba aby si hradila? Asi zdravotní - to je ta částka 1647 Kč jako osoba bez zdanitelných příjmů? I když příjem vlastně mít bude? Na pojišťovnu se teprve chystá, ale ať ví, co tam vyřizovat.

A pak sociální pojištění - vím že to povinné není, ale i dcera považuje za dobré když si ho platit bude. Jen neví kolik.

A pak když bude podávat daňové přiznání, tak stačí klasické jako dosud, nebo se ještě něco podává na zdravotní a sociální pojištění a když tak se dopočítává? Její příjem by byl cca 3 tisíce měsíčně.

Na úřad práce se hlásit nepůjde, takže by byla jako samoplátce. Možná vyjede na čas do ciziny, možná od dalšího roku nastoupí na VŠ, zatím ještě není rozhodnutá.

Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5866
23.6.18 19:25

Přes prázdniny platí pojištění ještě škola, takže stačí, když v září už bude vědět, jestli Vš, zahraničí, HPP nebo jen brigády a pak se to bude řešit dál. Jinak jak píšeš, ZP a případně SP.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5866
23.6.18 19:34
@Evka73 píše:
Chtěla bych se zeptat - pokud dcera letos v červnu odmaturovala a zatím neplánuje nastoupit na plný úvazek do zaměstnání. Bude mít jen příležitostné brigády na DPP, DPČ. Co vše je třeba aby si hradila? Asi zdravotní - to je ta částka 1647 Kč jako osoba bez zdanitelných příjmů? I když příjem vlastně mít bude? Na pojišťovnu se teprve chystá, ale ať ví, co tam vyřizovat.

A pak sociální pojištění - vím že to povinné není, ale i dcera považuje za dobré když si ho platit bude. Jen neví kolik.

A pak když bude podávat daňové přiznání, tak stačí klasické jako dosud, nebo se ještě něco podává na zdravotní a sociální pojištění a když tak se dopočítává? Její příjem by byl cca 3 tisíce měsíčně.

Na úřad práce se hlásit nepůjde, takže by byla jako samoplátce. Možná vyjede na čas do ciziny, možná od dalšího roku nastoupí na VŠ, zatím ještě není rozhodnutá.

Děkuji

Tak to bych šla na ÚP

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2674
23.6.18 19:38

Zapomněla jsem napsat, že to řešíme až od září, ale radši se ptám dřív. Na ÚP nechce jít.

VŠ případně až od dalšího roku, letos určitě ne. Na ten rok by chtěla buď brigády na DPP, DPČ nebo na pár měsíců vyjede do zahraničí, ale předpokládám, že to bude pro placení stále stejné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5866
23.6.18 19:43
@Evka73 píše:
Zapomněla jsem napsat, že to řešíme až od září, ale radši se ptám dřív. Na ÚP nechce jít.VŠ případně až od dalšího roku, letos určitě ne. Na ten rok by chtěla buď brigády na DPP, DPČ nebo na pár měsíců vyjede do zahraničí, ale předpokládám, že to bude pro placení stále stejné.
Že nechce na ÚP je šlechetné, ale bude jí to něco stát no. ZP a případně SP, jinak není třeba nic. Řekla bych, že bude podávat jen klasické přiznání, na pojišťovně řeknou ale víc, kdo ví, jestli nevymysleli zase nějaké novoty. Ale super, že to řešíte v předstihu.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2674
23.6.18 19:49

Nevadí jí, že jí to bude něco stát, s tím počítá. Akorát se nechce dostat do nějakých problémů s úřady a tím nechtěně do dluhů, které by se řešily za pár let i s tučnou pokutou. Rok si chce odpočinout, možná cestovat, od jara by řešila buď tu VŠ, nebo nástup na plný úvazek v oboru, ve kterém studovala. Proto asi i ta cizina.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
82
23.6.18 19:59

Já bych se snažila vydělat za každý kalendářní měsíc víc jak 2.500,– hrubého na DPČ a tím pádem bych povinnost placení přenechala zaměstnavateli ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9793
23.6.18 20:13

Pokud bude mít DPP s výdělkem nad 10 tis. měsíčně nebo DPČ s výdělkem alespoň 2500 Kč, tak za ni zdravotní a sociální bude odvádět zaměstnavatel. Pokud si vydělá méně než danou hranici, tak si od září bude muset hradit zdravotní sama a je to těch 1647 Kč aktuálně. Sociální povinné není a aby se mohla přihlásit k dobrovolnému důchodovému pojištění, musela by splňovat některý z důvodů účasti, viz http://www.cssz.cz/…brovolna.htm

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21091
23.6.18 20:45

Jestli můžu poradit, já bych v rámci samostatnosti a učení se dospělosti dceru nechala, aby si tohle zjistila sama a jen jí pak jistila, že to má správně. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
445
24.6.18 11:03

Osobně si myslím, že se dost nevyplatí platit polovinu jako samoplátce když si plánuje vydělat cca 3000. U DPČ nad 2500 hrubého se odvádí adekvátní část a má vyřešeno i zdravotní i sociální, může podepsat i slevu na daních. Do září má času dost se rozhodnout. Jen nerozumím tomu, že na úřad práce nepůjde, v případě, že by práci neměla a dál nestudovala, proč by jste za ní měla platit zdravotní? Myslím, že by se měla naučit se o sebe postarat sama a úřad práce je řešení se postarat. Krom toho jí to rozhodně dá do života víc, než když jí všechno spadne do klína. Registrace na úřadu práce vyřeší zdravotní i sociální a mimochodem práce je dost a klidně by mohla od září normálně nastoupit do práce a na zkušenou do zahraničí si sama vydělat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2674
24.6.18 22:34

@X_Cassiopea - ale já jsem nikde nepsala, že to za ní budu platit já. Platit si to bude sama, já jen zjišťuji informace, které si i dcera sama vyhledává. Ale pořád si myslím že je lepší, když se nám sejdou stejné informace, než když by dcera někde něco propásla, možná si špatně zjistila, možná se třeba jen nepochopila s někým. Za rok chce nastoupit v oboru který vystudovala, do té doby chce třeba cestovat, možná být i chvilku v cizině, ještě uvidí. V jejím rozhodnutí jí maximálně podporuji, pokud nemá žádné závazky, je nejvhodnější doba na cestování. Jakmile bude mít plný úvazek, už se jí hůř bude odcházet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21091
25.6.18 08:02
@Evka73 píše:
@X_Cassiopea - ale já jsem nikde nepsala, že to za ní budu platit já. Platit si to bude sama, já jen zjišťuji informace, které si i dcera sama vyhledává. Ale pořád si myslím že je lepší, když se nám sejdou stejné informace, než když by dcera někde něco propásla, možná si špatně zjistila, možná se třeba jen nepochopila s někým. Za rok chce nastoupit v oboru který vystudovala, do té doby chce třeba cestovat, možná být i chvilku v cizině, ještě uvidí. V jejím rozhodnutí jí maximálně podporuji, pokud nemá žádné závazky, je nejvhodnější doba na cestování. Jakmile bude mít plný úvazek, už se jí hůř bude odcházet.

Jenomže to jí takhle budeš vodit do smrti. Možná lepší zjistit, že je potřeba si všechno dvakrát ověřit a zeptat se, když něčemu nerozumím, teď, než později, kdy už může jít o mnohem víc. Na možná se totiž v téhle době nehraje.

Jinak může mít plány úplně jiné a nebo se zamiluje a otěhotní a stejně jí život nevymýšlím. A odjet se dá vždycky i s úvazkem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat