Brigáda bez smlouvy - rizika

Napsat příspěvek
Velikost písma:
4627
24.6.18 14:52

@Luboš P Nezodpovídá, kdyz tam oficiálně neni, tak, jak muze odpovidat :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5079
24.6.18 15:26

Dámy, to jsou vaše dojmy, nebo to máte ze zákona, když tak prosím o odkaz, rád se poučím (to myslím vážně). Občanský zákoník uvádí jen dva důvody, kdy někdo neodpovídá za škodu: §2905 Nutná obrana a §2906 Krajní nouze. Věříte např. že někdo zodpovídá za škodu vzniklou NÁHODOU? Tak jako „zaměstnavatel“ se může domoci náhrady škody, tak se „zaměstnanec“ může domoci slíbené odměny nebo náhrady za pracovní úraz. Když někdo někde fakticky je, tak tam je i právně. I z protiprávního jednání může vzniknout právní nárok. Když např. zloději (který vylomil dveře) ublíží nastražené zařízení, odpovídá za škodu ten, kdo to nastražil a můžete vykládat, že tam neměl co dělat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4627
24.6.18 15:46

Ne, z logiky veci, Lubosi, kdyz tam ten clovek oficiálně nepracuje, nemohu po nem prece nic vymáhat, kdyz tam nebyl. :mrgreen:
A pokud pracuje na DPP, neni to pracovni poměr. Nemuze si zřídit pojistku, protoze nelze vypočítat 4,5 násobek hrubé mzdy, jejíž výší ze zákona odpovida za škodu způsobenou zaměstnavateli. Dostává mzdu čistou, zatíženou pouze srážkovou daní 15%, do 10.000.-/mes a 300hodin v roce. Neodvadi zdravotní ani sociální pojištěni.
A v zákoně dpp a podminky pro zřízení pojištěni odpovědnosti pri dpp urcite na internetu najdes.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19790
24.6.18 16:14
@Eliška píše:
@Tiffany1 právě oni mi nechtějí dát ani DPP.

A co tě vede k tomu, že budeš pracovat bez písemné smlouvy? To nemůžeš sehnat někoho, kdo ti dá papír?
Hlavním rizikem je nekonečný a složitý a nákladný soudní spor v případě, že se něco semele, protože není jak dokázat, co bylo dohodnuto a není jasné, co tedy platí.

Příspěvek upraven 24.06.18 v 16:32

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17974
24.6.18 16:32

@eumedon vysvětlila bych v SZ, ale ty tuto cestu nevyhledáváš, takže stručně jen - vzhledem k mým požadavkům a situaci s určitými omezeními, prostě tahle brigáda mi krom tohoto aspektu smlouvy (pochopitelně dost podstatného) vyhovuje, narozdíl od většiny jiných.
Tohle bych fakt musela vysvětlit individuálně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19790
24.6.18 16:50
@Eliška píše:
@eumedon vysvětlila bych v SZ, ale ty tuto cestu nevyhledáváš, takže stručně jen - vzhledem k mým požadavkům a situaci s určitými omezeními, prostě tahle brigáda mi krom tohoto aspektu smlouvy (pochopitelně dost podstatného) vyhovuje, narozdíl od většiny jiných.
Tohle bych fakt musela vysvětlit individuálně.
Čili - nikdo se ti nechce písemně zavázat k tomu, co ti ten jeden mezi čtyřma očima ústně a bez papíru slíbí.

No jo, jenže ono per huba se snadněji slibuje, než když se to musí hodit na papír a podepsat na důkaz souhlasu jako písemnou smlouvu. Ona totiž písemná smlouva je snadněji vymahatelná, než sliby per huba mezi čtyřma očima.

V SZ nerad radím hlavně proto, že jsem nesnědl Šalomounovo houno a chci vystavit své rady veřejné kritice (co když je někdo chytřejší anebo zkušenější?).

Příspěvek upraven 24.06.18 v 16:55

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4627
24.6.18 16:52

@Eliška Ja myslim, ze to nikomu vysvetlovat nemusis. Je to jen tvoje rozhodnuti. On si dneska, pokud te nekdo zaměstná na černo, nedovolí ti nezaplatit, tim jsem si jista. Věř mi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17974
24.6.18 17:00
@eumedon píše: Čili - nikdo se ti nechce písemně zavázat k tomu, co ti ten jeden mezi čtyřma očima ústně a bez papíru slíbí.No jo, jenže ono per huba se snadněji slibuje, než když se to musí hodit na papír a podepsat na důkaz souhlasu jako písemnou smlouvu. Ona totiž písemná smlouva je snadněji vymahatelná, než sliby per huba mezi čtyřma očima.

jasně, akorát já neplánuju něco vymáhat, jak jsem psala, nevyplacenou mzdu bych nevymáhala. Mně jde o ta ostatní rizika.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17974
24.6.18 17:01
@Tiffany1 píše:
@Eliška Ja myslim, ze to nikomu vysvetlovat nemusis. Je to jen tvoje rozhodnuti. On si dneska, pokud te nekdo zaměstná na černo, nedovolí ti nezaplatit, tim jsem si jista. Věř mi.

mně právě nejde až tak o tu mzdu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19790
24.6.18 17:12
@Eliška píše:
jasně, akorát já neplánuju něco vymáhat, jak jsem psala, nevyplacenou mzdu bych nevymáhala. Mně jde o ta ostatní rizika.

Práce na černo - pokuta od Inspekce práce.
No, a pak je riziko pracovní úraz.
Další rizika by plynula z toho, kdyby to byli zločinci a nikdo by nevěděl, kde jsi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17974
24.6.18 17:24

@eumedon díky, to je tak vesměs to, na co jsem se ptala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5079
24.6.18 19:11

Takže se vzdávám, když někdo při práci na černo, jiného poškodí, tak za to neodpovídá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19790
24.6.18 19:49

@Eliška Jo, a samozřejmě, pokud prací na černo porušíš nějakou povinnost, vyplývající z tvého stavu (například povinnost uchazeče o zaměstnání), tak z toho plynou další sankce (u uchazeče o zaměstnání vyřazení z evidence). Pokud jsi v insolvenci, tak rizika plynou ze zatajení příjmu apod. To jsou rizika specifická pro stav a nikdo ti je logicky neřekne, když tvůj stav nezná. měla bys o nich být poučena (například při registraci na ÚP).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17974
24.6.18 21:02

@eumedon já bych tu situaci upřesnila, ale ne takhle veřejně. V každém případě moc díky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4627
24.6.18 21:46

@Luboš P Ne, protoze tam neni, Takze nic neudelal. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie