Asperger u dospělých

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
96
4.2.14 16:55

Asperger u dospělých

Milé ženy a pánové, máte aspíka v rodině v řadach dospělých? Třeba mi pomůžete.
Jsem dospěla mama dvou dětí, vždy jsem měla komplikovany vztah s mamkou, v poslední době vlivem okolností jsem se musela znovu zamyslet čím to je.

Nedávno jsem u nich byla na návštěvě. Po několika dnech jsem odjížděla naprosto vyčerpaná, doslovně vysáta máminou potřebou neustálé pozornosti. Není to nový stav, který bych viděla poprvé, ba naopak se ve mě probudily staré vzpomínky na soužití s rodiči v dospívání.
Najednou jsem si mnohem víc uvědomila (po letech žití v jiném modelu chovaní), že to co mamku ovládá, není jen deprese a poněkud citlivější povaha.
Nejsem lékař, ani odborník, ale nedalo mi to nepřemýšlet, jestli její problém nepramení z nějaké poruchy o které nevíme.
Strávila jsem několik dní hledáním informací o poruchách a odchylkách duševního zdraví.

Narazila jsem na Aspergerův syndrom, který mi po bližším prozkoumaní přišel velmi pravděpodobný.
Samozřejmě uznávám, že jsem naprostý laik a mohu se mýlit, vycházím jen ze zkušeností, které s maminkou mám a s informací z internetu.
Napíšu Vám proč se to domnívám.

První a nejvíce zásadní je mámina neschopnost snášet změny. Píši záměrně neschopnost, protože již jako dítě jsem tím trpěla, hledala různé způsoby jak jí zdělit jen to, že chci jít třeba na oslavu narozenin. Přijít pozdě bylo téměř nepřípustné, vyvolávalo to v ní obrovský vztek, transformován do křiku, nebo fyzického násilí, které pro jeho nepřiměřenost bylo otcem zakázáno.
Její argument vždy zněl : Když se řekne v pět, tak to bude v pět a basta. Nedokázal ji ani uklidnit věcný argument např. autobus měl zpoždění.
Tato neschopnost snášet změny se týká čehokoliv. Na mé první těhotenství reagovala třeba slovy : Ale to jsme se nedomluvily. Podotýkám, že jsem v té době již 5 let žila s partnerem mimo domov, bylo mi téměř 25.let.

Další zvláštnosti, který tento syndrom má a schodují se s mamkou jsou:

Dokáže mluvit a mluvit a mluvit bez ohledu na pozornost posluchače, člověk třeba odejde do jiné místnosti, otočí se zády, nebo jiným nonverbálním způsobem vyjádří nezájem a ona stejně bude mluvit. Jako by ty signály nečetla. Do očí se nedívá vůbec, nebo příliš upřeně.

Někdy jako by neznala pravidla chování, ona se to do jisté míry naučila ve společnosti cizích ( pod neustálím napomínáním ze strany otce) ale ovladá to jen dočasně.
Příklad : před asi cca 2 měsíci byla u nás v Praze na návštěvě, tatka šel vyvenčit psa a ona se mnou mým partnerem a našimi dětmi zůstala sama. Povídali jsme si a najednou začala mluvit o seznámení s mým otcem. Než jsme ji zastavili, řekla nám tolik intimních detailů, že partner je do dnes vyveden s míry. Nemá problém v rozhovoru používat i velmi vulgární slova i před dětmi.
Když ji napomenu, tak si většinou chybu uvědomí a nějaký čas ji neudělá. Ale je to uvědomění jen dočasné, jako v mnoha jiných věcech.

Často své pocity vyjadřuje slovy : Jsem jinak nastavená. Tahle věta je pro ni charakteristická.

Nikdy neměla blízké přátelé, vždycky mi říkala, že ti moji kamarádi mě stejně zradí, že jedna moje jistota je ona. Žila jen a jen pro rodinu, žádný osobní čas, zájmy mimo domov, nic.
Jediné co ji baví a bavilo jsou zvířata, zase říkává, že těm rozumím. I tato záliba, je vedena do extrému. Krmí například morče z pusy do tlamy. A je u toho velmi šťastna.

Téměř nechápe humor a sarkazmus, řekla bych, že vlastně vůbec, věci bere doslovně což vede k velmi častým nedorozuměním.
Také mluví skoro pořád velmi nahlas. Pokud něco slyší v radiu nějakou zajímavost, vypráví ji pak doslovně, pamatuje si dobře fakta, ale nemá téměř žádnou fantazii. Působí a i je naivní a infantilní.
Jako dítě vyhledávala společnost dospělých, vrstevníci ji nerozuměli.

Má taky velmi snížený práh bolestivosti, zrovna nedávno myla nůž a na dlani se dvakrát vedle sebe pořezala tak, že bych se nestyděla jet na šití na chirurgii.Ona to jen ovázala a nechala tak. Několikrát jsem toho byla svědkem a ona dokud nebude vidět krev ani kolikrát neví, že se zranila. I její doteky pro mě v dětství jako medvědí dotek, objetí bylo tak silné, že jsem nemohla ani dýchat.

Moje babička a její rodina všeobecně ji vždy hůř přijímala. Babička se v minulosti vyjádřila tak, že nechápe její chování, po kom ona je, proč to děla atd. Jako dítě byla prý velmi drzá, pro okolí až nevychovaná.

Často se stává, že mi líčí situaci, kterou jsem také viděla, ale vyvodí s ní úplně jiný závěr než já.

Tělesně byla a je dosti nemotorná, bez ohledu na její fyzický stav. často se bouchne a zraní celkem vážně.

Cokoliv v čem v životě vynikala ( nejlepší její éra byla práce uklizečky) byla velmi pedantská a pracovala i když byla nemocná či unavená, nikdy by neporušila slib. i doma vše muselo byt hned, nesedla si pokud nebylo hotovo a to stejné chtěla po nás. Typická věta, udělej to hned.

Také velmi rada hromadí věci, kdyby jsme ji nekorigovali, určitě by nikdy nic nevyhodila. i hračka s kinder vajíčka má pro ni cenu takovou, že klidně vznikne i hádka.

Na poslední návštěvě chtěla po vnukovi cosi odnést do koupelny. Řekla mu to tak rozkazovacím způsobem, že jsem ji musela napomenout.
Odpověděla mi : Dobře a jak mu to mám říct, porad mi. To byla asi poslední kapka, která mě nutila se zamyslet. Jako by to opravdu nechápala, třeba jen význam intonace.

Lidé brali mamku vždy jako podivína a to i její rodina.
Také někdy lže, nebo překrucuje pravdu, dobarvuje.

Některé modely chování se byla schopna časem do jisté míry naučit ovládat na veřejnosti.
Mezi lidmi působí jako hlava rodiny otec, ale doma vládne mamka. Bere tatkovi zdraví úsudek a on pod tlakem neschopnosti ji vysvětlit sociálně známé postupy dělá věci v afektu. Mamka pak kouká, vůbec netuší čím ho vytočila a bere ho za zlého člověka. On následně trpí pocitem viny, který ona zneužije k dalšímu ovládaní otce. A on začíná být na pokraji sil. Bojím se jak to celé dopadne.
Samozřejmě je toho omnoho více, tohle jen rámcově.

Pokud jste dočetli až jsem, děkuji a prosím napište mi, může to tak být?
 Julie

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
7376
4.2.14 17:12

Napis tohle do nějaké psycho poradny nebo samou matku pošli k psychologovi, takle nevyresis nic..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
96
4.2.14 17:14

Chodí i k psychologovi i k psychiatrovi, než mu to zkusím nadhodit, chci vedet, jestli to není scestné…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
4.2.14 17:14

@džuly toto konzultovat s psychologem - ale jo, hodně těch znaků tam je. Osobně nemám, ale kamarádka má nejen 2 děti, ale aji manžela s Aspergerem a je to mazec. :think: mmchdm, existuje i web pro aspergery, pohledej, určitě tam najdeš hodně lidí, co si tímto prošli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
4.2.14 17:16
@džuly píše:
Chodí i k psychologovi i k psychiatrovi, než mu to zkusím nadhodit, chci vedet, jestli to není scestné…

aha, teprva dočítám, tady je jeden z odkazů: klikni

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31672
4.2.14 17:22

Možný to je. dřív se tyhle nemoci moc nediagnostikovaly

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
96
4.2.14 17:28

Už jsem toho přčetla hodně, jsem si skoro jistá, ale také vím, že někdy člověk chce vidět i když to tam není, proto hledám někoho kdo má někoho takového doma…a po přečtení řekne ano či ne…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
96
4.2.14 17:31

Děkuji i to jsem četla…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
4.2.14 17:32

@džuly to Ti ale nikdo jasně nepoví. Je hrozně moc forem, od lehkého až po těžké.. já s takovýma lidma pracovala, říkám - hodně znaků tam je. 100% Ti to neřeknu. Na to třeba hodně spolupráce, vyšetření atd.. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
4.2.14 17:34
@džuly píše:
Děkuji i to jsem četla…

a zkoušelas je např kontaktovat? nebo napsat tam do fóra. Pracují tam na tom i odborníci, měla bys víc pomoci :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
96
4.2.14 17:43

Všechno tohle vím, diagnostika je složitější než jen par vět na foru. Kontaktovala jsem i jejího psychologa (touto dobou mimo republiku). Ale to čekání je hrozné, chci ji pomoci, zaroven se děsím jak to vezme…na forum zkusím napsat, dekuji za radu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3089
4.2.14 20:17

@džuly Myslim si že tvoje matka aspergera určitě nemá, aspergera majá totiž lidé s vysokým iq kteří spíš nejdřív uvažují a pak teprve mluví, to jsou opravdu inteligentní lidi. Myslim si že tvoje máma má jen nějakou psycho poruchu nebo nízkou inteligenci když dokáže takhle sprostě mluvit před dětma nebo vám sdělovat intimní detaily, prostě jí to asi nedocvakává :nevim: :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
96
4.2.14 22:49

Maia22 děkuji za názor.
Znas někoho s tímto syndromem?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2327
8.3.14 00:00

Džuly - já mám Aspergerův syndrom diagnostikovaný asi ve 14 letech. Většina popisovaných situací se se mnou zhoduje. Také neudržuji oční kontakt a nedokážu rozeznat osoby podle obličejů. S tím sníženým prahem bolestivosti to mám stejné. Mám taky oblíbená témata - u mě je to např. lázeňství.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2660
8.3.14 06:39
@Maia22 píše:
@džuly Myslim si že tvoje matka aspergera určitě nemá, aspergera majá totiž lidé s vysokým iq kteří spíš nejdřív uvažují a pak teprve mluví, to jsou opravdu inteligentní lidi. Myslim si že tvoje máma má jen nějakou psycho poruchu nebo nízkou inteligenci když dokáže takhle sprostě mluvit před dětma nebo vám sdělovat intimní detaily, prostě jí to asi nedocvakává :nevim: :nevim:

Ne, to není pravda. Oni mají nevyvážené složky inteligence - to je ten hlavní znak. V některé oblasti mohou vynikat, až nadprůměrně, ale není to podmínkou, ani tak velké procento, jak se veřejnost domnívá… Jak jsi na to přišla?

Navíc vzhledem k deficitu v sociální oblasti čistě podle toho, že zakladatelka napíše, že matka byla uklízečka, nemůžeš soudit. Je těžké se zařadit a najít uplatnění s omezeními, které člověka mohou dost limitovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí