Jak pomoci člověku s depresí?

1704
2.2.14 19:33

Jak pomoci člověku s depresí?

Ahoj holky, chtěla jsem se zeptat, zda nemáte zkušenost s člověkem s depresí? Jde o mou sestru, 20 let, dva roky chodí k psychiatrovi, bere antidepresiva. Přesto má občas horší stavy, kdy mám strach, že si něco udělá…
Ona bydlí doma s rodiči, naši jsou „stará škola“, máma je schopná pochopit, že jí asi „něco fakt je“, ale před tátou se o tom nebaví, ani neví, že bere léky, že ji něco trápí… já už bydlím jinde, jezdím domů cca 2× za měsíc, někdy i častěji, ale spíš jsem pořád v práci.

Napadá vás něco, jak ji pomoc? Co pro ni mohu udělat?

Já osobně si myslím, že je to hlavně o ní, ona musí na sobě pracovat a chtít. čte třeba nějaké psychologické knížky, zkoušela jógu. Ale i tak mi přijde moc osamělá, málo přátel, spíš děcka ve škole… žádné koníčky, žádný velký cíl… jde ze vztahu do vztahu, sama asi pořádně neví, co chce… Jak jí mám pomoc? Kdyby byla malé děcko, zkusím ji seznámit s kamarády, vést ke sportu, vytáhnout ven. Ale má 20 let, je to dospělý člověk, o nic zájem nemá, spíš se uzavírá a chce být sama. Nic ji dlouhodobě nebaví, nenaplňuje - ale ani nic moc nového nevyhledává. Mám pocit, že kdyby měla „víc“ zaplněný čas, nemůže nad vším tak přemýšlet, bylo by jí líp…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
72725
2.2.14 19:38

@řeřicha jestliže jí nezabírá léčba, tak ji dotáhnout k dr, změnit léčbu, zapracovat na tom - terapie atd.. zjistit příčinu.. je toho hodně, co se dělat dá :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
862
2.2.14 19:38

@řeřicha Pokud nebude chtít sama, nic moc ji nepomůže. Můžeš ji zkusit vytáhnout ven, ale to asi dělat pořád nejde…Mi pomohl až ten správný partner. I když se rodina snažila, občas jsem je nesnášela. Já sama nevěděla, co chci. A myslím, že většina lidí s depresí to neví…Taky jsem šla ze vztahu do vztahu…Jak říkám, mi pomohl partner - ted už manžel. Možná jsem měla štěstí…Potřebovala jsem asi padnout na,,hubu,, úplně…ted mě moc mrzí, že jsem stresovala a citově ubližovala všem okolo…i mé sestře. Přeji mnoho síly, myslím, že rodina a blízcí to u lidí s depresí mají strašně moc těžké…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42
2.2.14 19:45

@řeřicha tady toto jsou velice složité věci a těžko se na ně radí, já sama znám jednu mou kamarádku, která taky trpěla depresí a nic ji nebavilo, neměla žádné koníčky, nedokázala se od srdíčka zasmát a chodila jako tělo bez duše. No, ale nakonec poznala jednoho kluka, který ji uměl rozesmát, ukázal ji, že život není tak špatný jak si myslí, zvýšil jí sebevědomí a světe div se, ona začala být šťastná a život se jí začal líbit…možná to zní jako pohádka a třeba to u všech takhle nefunguje, ale jí opravdu na deprese pomohla láska…to bych doporučila i té tvé sestře…chtělo by to, aby si našla nějakou spřízněnou dušičku, která jí bude mít ráda a najde s ní společnou řeč…myslím, že za pokus to stojí a pak se uvidí… :srdce: :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7626
2.2.14 19:50

Souhlas s Martina…jina lecba, jine leky, jiny lekar.co muzes udelat? co ma sestra nejvic Rada? na co se upina? to ji doprat…udelat si damskou jizdu..kadernik, nehty, bar, disko, flirt…jeji deprese ma jiste puvod, jen ho najit. drzim pesti, jsi hodna segra :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1704
2.2.14 19:51

K psychiatrovi dochází, léčba asi zabírá, ale jsou tam pořád výkyvy… není dlouhodobě v pohodě. K psychiatrovi jde jednou za měsíc - není to málo? Neměla by chodit na nějaké terapie třeba každý týden? Představuji si to jak ve filmu - když se schází lidi v kruhu a vykládají si, ale vůbec nevím, zda to funguje takto i v ČR. Přijde mi jako fajn nápad, že by se podporovali společně… ne jen vykecávání u psychiatra, ale společná podpora, komunita lidí, kteří jsou spolu na jedné lodi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1704
2.2.14 19:59

@svycarka
důvod je asi v dětství - měli jsme vše kromě lásky… nebo nevím jak to říct, prostě láska za odměnu. Dobře se učit, uklidit, být hodní - to bylo normální, nikdo nás nechválil, nehladil, asi ani komunikace úplně neprobíhala… takový chlad, každý fungoval samostatně. To je jediná věc, co mě i ji napadá.

Ona je hodně labilní, už jako děcko úzkostlivá. Jenže s tím v rodině nikdo nijak „nepracoval“ nebo ji nenaučil pracovat… pak ve 13 se začala řezat na rukou, dlouho jsme to nevěděli, uzavírala se, stranila se kontaktu… měla svůj pokoj, tam se po škole zavřela a hotovo - nás z pokoje vyhazovala. No a v 16 jsem s ní začala nějak rozmlouvat já, když si dala trochu říct, v 17 jsem ji dokopala k psychiatrovi.

Jenže co dál? Pomohl by fajn chlap, ale ona hledá samé melancholiky - pak se v tom topí ještě víc, jsou na ní závislí, psychické vydírání při rozchodu atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Safrane
2.2.14 20:07

Tohle už je stav, kdy by si opravdu mohla i ublížit. Pokud za 2 roky, co bere AD není vidět zlepšení či spíše vyléčení, je léčba špatná a chceš-li jí opravdu pomoci, řekl bych, že je zralá na hospitalizaci v některém psychiatrickém zařízení, samozřejmě na lehkém oddělení, kde jsou vycházky, volnost pohybu atd.Jsou tam skupinové terapie, najde stejnou kamarádku-kamaráda a vrátí se osvěžená, možná s daleko větší chutí do života. Ona sama už teď nic nezmůže. Člověk s jejím problémem je loď na rozbouřeném moři. Vůle nic neznamená. Je nemocná, tečka. A dokonce se může stát, že po návratu od rodičů odejde, protože si uvědomí, že pravá příčina jejího trápení je třeba právě v rodině. :kytka:

• Citovat
  • Upravit
7626
2.2.14 20:08

@řeřicha hmm docela to chapu…to vsechno. co kdyby jsi ji nenapadne nasla chlapa ty? aby to nebyl zadny labil, segru nekam postrcil? Mam kamaradku, spise znamou co depresi trpela a prave chalp, svatba a nasledne dite ji pomohlo uplne. Verim tomu, ze kdyby jsme byli kazdy citlivejsi, mame depky..on ten zivot je tezky a neruzovy no a ted to zkusit segre udelat vsechno hezci…dle Meho tedy zabere laska :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26574
2.2.14 20:48

Mohla by zkusit psychoterapii, zdá se, že to má kořeny v tom dětství a s tím by se asi dalo pracovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42
2.2.14 20:50

@Safrane myslím si, že hospitalizace v psych. zařízení není úplně to pravé, pokud by to ona tak dobrovolně nechtěla, o čemž opravdu pochybuji…Měla jsem tam známého a ten tam trpěl a jen počítal každý den, kdy půjde domů. Hlavní podstatou toho všeho je najít smysl života, lásku, něco co mne baví…a to musí ten člověk sám, to mi neumožní žádná psychiatrie, ti lidé tam jsou oblbnutí, ale ve své podstatě, tam nejsou šťastni…
@řeřicha no, právě ten problém je v tom, že to vůbec jak v těch filmech u toho psychiatra není. Oni dají jen léky, případně se jen na něco málo zeptají a to je vše…což si myslím, že je celkem problém. No a pacient, aby se nedostal zpátky do psych. léčebny odpoví, že vše je v pořádku i takové znám případy…To je složité, chtělo by to větší komunikaci, ale té se bohužel nedostává…Myslím si, že jí s tím někdo musí pomoci, chtělo by to jí seznámit s více lidmi, dodat ji sebedůvěru, smysl života, najít nějaké koníčky…nemusí to zabrat, ale může…lepší udělat něco než nic…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16
2.2.14 21:01

Myslim, že takto od PC se dá těžko radit. Můj otec měl deprese takové, že nebyl schopen dělat vůbec nic. Jen ležel. Bral prášky, chodil k psychiatrovi, byl několikrát v léčebně. Pro mamku to bylo velice náročné. Nakonec to dopadlo špatně…
Pobav se o tom s psychiatrem, ke kterému chodí. Určitě by měla chodit i k psychologovi. Tam by mohli odhalit příčinu jejich stavů a třeba ji nasměrovat. Psychiatři jsou jen přes prášky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42
2.2.14 21:16

@řeřicha :nevim: ano, želvounek má pravdu, psychiatři jsou fakt jen přes prášky a je taky pravda, že ty prášky člověka dost tlumí a potom jen leží, nic ho nebaví a ten člověk působí nespokojeně, smutně, jako tělo bez duše..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Safrane
2.2.14 21:28
@blondaa píše:
@řeřicha :nevim: ano, želvounek má pravdu,psychiatři jsou fakt jen přes práškya je taky pravda, že ty prášky člověka dost tlumí a potom jen leží, nic ho nebaví a ten člověk působí nespokojeně, smutně, jako tělo bez duše..

Pane Bože a přes co asi by měli být???Přes autoservis, nebo přes televizní vysílání? Vy tady tu zakladatelku těmi svými hloupostmi tak zblbnete, že neudělá nic, protože musí mít v hlavě guláš.

• Citovat
  • Upravit
16
2.2.14 21:35

Nikdo tady neříká, aby ty prášky nebrala, nebo aby k psychyatrovi nechodila. Oni bohužel napíšou ty prášky a hotovo, Je nutné problém řešit komplexně. Najít příčinu problému. Prášky by jí měli pomoct se sklidnit a neblbnout. U nás to skončilo špatně, právě kvůli tomu, že otec ty prášky přestal brát, protože si myslel, že už je zdravý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí