Astma u kojenců

Napsat příspěvek
Velikost písma:
4569
20.6.16 19:10

@ivulunka Dcera je na kortikoidech od devíti měsíců, neměli jsme na vybranou, měla časté záněty průdušek a pak pískala při výdechu i když byla zdravá. Nyní je inhaluje už 12 let. Chvíli je na tom líp chvíli hůř. Ale myslím že je docela stabilizovaná. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
816
20.6.16 19:49

@Haňulík Děkuji, no on syn právě vůbec nepíská, nesípá, není dušný, ale hrozně kašle až ho to nadavuje. Kašle jen přes den a venku je to lepší než doma. Tak nevím jestli je to astma nebo ne. A doktoři si taky neví rady, poslechově je čistý, rtg plic čisté, občas to v něm trochu chrčí a když se vyblinká tak blinká i hleny. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.6.16 20:05
@ivulunka píše:
Zdravím, prosím o radu. Syn 8 měsíců už 2 měsíce kašle, napřed to bylo jen pokašlávání, ale postupně se to horšilo. Teď kašle cca 20× denně až mi z toho blinká obloukem, třeba i 2× za den, takže letí kolikrát skoro celý příkrm. On teda blinká hodně už od narození, s postupem věku je to lepší, reflux utz nepotvrdil, ale doktor říkal, že to neznamená, že není. Měly jsme na kašel atb, ale ty nezabraly. na alergologii daly singulair, ale ten po týdnu nepomohl tak dne nasazen inhalační flixotide 50. Na odběry krve jdeme ve čtvrtek. Dávaly jste někdo tak malému mimi kortikoidy? Mě se teda vůbec dávat nechcou, ale asi nic jiného nezbude :,(

Pamatuji si, ze me rikali, ze ucinek Singulairu je nejrive po14 dnech a spise dele. Treba ti to pomuze pri rozhodovani.
Dekuji za anonym.

• Citovat
  • Upravit
816
22.6.16 09:00
@Anonymní píše:
Pamatuji si, ze me rikali, ze ucinek Singulairu je nejrive po14 dnech a spise dele. Treba ti to pomuze pri rozhodovani.
Dekuji za anonym.

Děkuji za příspěvek. Mě říkala doktorka, že účinek je po týdnu právě tak nevím :nevim: No bereme ho stále a k tomu ty kortikoidy. ve čtvrtek máme odběry tak uvidím co tam zjistí. Uvidím pokud se to zlepší s kortikoidy, tak bych je třeba týden až dva dávala ať má singulair čas zabrat a pak bych se zkusila s doktorkou poradit na vysazení kortikoidů na zkoušku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.6.16 13:17
@ivulunka píše:
Děkuji za příspěvek. Mě říkala doktorka, že účinek je po týdnu právě tak nevím :nevim: No bereme ho stále a k tomu ty kortikoidy. ve čtvrtek máme odběry tak uvidím co tam zjistí. Uvidím pokud se to zlepší s kortikoidy, tak bych je třeba týden až dva dávala ať má singulair čas zabrat a pak bych se zkusila s doktorkou poradit na vysazení kortikoidů na zkoušku.

Ja take odbornikem nejsem, o nastupu ucinku me informovali jinak, ze teprve po 14 dnech zacne zabirat. A myslim, ze to mesic trvalo. Z krve nam zjistovali stav IgA a IgE protilatek, aby se vyloucila alergicka pricina. Nicmene rikali, ze ta se v krvi projevi nejdrive v 18 mesicich, ale pravdepodobneji pozdeji. S kortikoidy neporadim, nam na kasel predepsali Ventolin. S prtousama je to slozite, kdyz nejde udelat spirometrie, tak se davaji leky a ceka se, co zabere. At je dobre.

• Citovat
  • Upravit
153
19.9.16 21:12

Nám dnes diagnostikovali astma, v osmi měsících, máme předepsanou masku a flixotide a ventolín, plus alergie na roztoče… Zatím nevím, co si o tom myslet, vůbec nechápu, jak se to mohlo stát, manžel je alergik, ale tyhle problémy nikdy neměl, máte někdo pozitivní zkušenosti s tím, že když odstraním tedy všechny alergeny, že to samo vymizí časem? u nás v pokoji to vypadá jako na zámku, všude koberec, tapety, křišťálový lustr a spousta plyšových hraček, ani nevím, kde začít…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
816
19.9.16 21:23

@tanyya No já osobně právě plyšáky nemám vůbec ráda k vůli tomu co se v nich může vše usadit a kolik prachu v nich je. Přece jen koberec vysáváte, ale plyšáci to je jiná. Jinak nám řekli, že má malý astma v 9 měsících, kašle od půl roku. Má rok a kašle stále :nevim: Má dny kdy zakašle jen třeba 2× ale z toho dny kdy kašle hodně často. Flixotide nám vůbec nezabral. Ventolin nebyl třeba, protože dušný nikdy nebyl, jen to v něm občas chrčí. Je na prášku singulair, ale nejsem si moc jistá, že mu ten nějak pomáhá, takže uvažuji o vysazení i toho, po domluvě s dr samozřejmě. Takže s těma miminkama je to složité. Zkuste odstranit alespoň ty plyšáky a pokud máte přes postýlku nebesa tak i ty častěji prát nebo aspoň vytřepat a uvidíte. U nás se ten kašel časem zlepšil, už mi z něj neblinká a není tak častý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7527
19.9.16 21:28

@tanyya ty jsi zakládala diskuzi o opakovaných zánětech průdušek že??

Takže právě z tohoto se astma může vyvinout, pokud má alergie na roztoče(což má dneska skoro každý a bohužel jsou všude), tak bych vyházela veškeré plyšáky, koberce pryč, ložní prádlo měnila každý týden, pravidelně a co nejčastěji prát i polštáře a peřiny a to všechno nejlépe na 60°C
Oni už přímo to astma diagnostikovali?? Moje malá taky dostala léky na astma které teda diagnostikované není, ale léčba by měla ty záněty eliminovat a zabránit tomu aby se astma rozvinulo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
153
20.9.16 11:56

No doktor to tak napsal pro pediatra, tak nevím, a taky to tak řekl… je mi jasný, že se to může zlepšit a nemusí mít problémy celý život, za to bych byla ráda… něco jsem četla o tom, že se musí kompletně změnit lůžkoviny a snad i matrace… asi to budu dělat krok po kroku, a doktorka stále dávala i do souvislosti její tloušťku, ale to jsem tedy nepochopila proč, jak by mohla souviset s astmatem?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7527
20.9.16 12:23

@tanyya vždyť máš ještě nechodící batole, to jakmile se ti postaví a začne běhat, tak všechno vyběhá, pravda moje starší to vyběhala až teď ve 3 letech :mrgreen: ale taky tu souvislost nechápu. Co na ty roztoče opravdu udělej, tak per všechno opravdu i peřiny a polštáře, já nám pořídila ještě jedny aby než to uschne jsme měli pod čím spát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
153
9.10.16 11:51

Tak jestli můžu pokračovat v debatě, tak je hrozně zajímavé a možná se opakuju, protože jsem to třeba už i psala, že doktoři, tedy ani pediatr ani alergolog mi nedoporučili kupovat nanobavlnu, respektive povlaky a povlečení od nanospace, a přitom by se mělo jednat vůbec o nejlepší řešení problému u alergika v posteli, opravdu nechápu tento rozpor, vždyť zasáhnout účinně v lůžku nemocného je stěžejní a tohle je prý daleko lepší než do teď doporučované techniky… Nebo to praní jednou týdně opravdu stačí?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
152
18.6.17 04:57

Ahoj holky obnovuji a prosim o zkušenosti..Synovi 8,5 mesice predepsala alergolozka Flixotide 50 na inhalaci dvakrat denně jeden vstrik..Ma od pul roku neustale kasel rymu bez teplot, dvakrat antibiotika nezabrala porad chrci, delali mu testy vysledky budou za 3 týdny..Po přečtení pribaloveho letaku se me mu to ale vubec nechce dávat :,( navic tam pisou od 1 roku, jako novorozenec mel moucnivku a i v lekarne rikali ze mu mame vytirat pusinku aby nemel plíseň (to vůbec nevim jak delat ) Mate nekdo zkušenosti s timto lekem u takhle malých deticek, pomohli to, meli jste nejake vedlejsi ucinky? Moc dekuji za zkusenosti

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
18.6.17 09:38

@Pajulka2 Dcera bere tento lék od 8 měsíců, má 2,5 roku, je astmatička, alergička. Upřímně to moc nepomohlo, i proto, že kojenec neumí ani přes masku lék efektivně vdechnout, často si ji sundává, vždy při záchvatech musela dostat kortikoidové čípky, dýchání z masky má efekt až teď, kdy jí byly předepsány ještě jiné, silnější léky, které je oficiálně možno dávat až od 3 let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
153
19.6.17 09:15

Nevím, jestli to pomohlo, bere to od desátého měsíce a měla ještě potom dvakrát nebo třikrát ATB, jednou jsme museli volat rychlou, popravdě mi nepřipadá zdravější. Ten flexotide asi nemá zas tak vedlejší účinky, spíš bych se bála ventolínu, bývá plačtivá a agresivní. Mám v plánu jí začít otužovat, dostat k moři, možná do lázní a přestat to všechno dávat. Nemyslím si, že je to astmatik, u malých dětí se to přece nedá poznat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
19.6.17 14:34

Astma dětského věku je diagnoza, může přejít v astma normální nebo z toho může dítě „vyrůst“. Naše imunoložka říká, že průběh je často takový, že v předškolním věku se stav zklidní, během školního věku je stabilní a dítě se zhoršuje zase před pubertou.
Pobyt u moře pomůže, ale týden nikoho nezachrání, ideální by bylo několik týdnů, nejlépe třeba dva měsíce, ale ne každý si toto může dovolit. Dobrou variantou tady v ČR je pravidelný pobyt v solné jeskyni(navázat tak na ten pobyt u moře).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek