Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím,
je tady někdo, jehož dítě má v roce výraznější asymetrii těla? U našeho malého se to projevilo teď, když zacal lézt a sedat si.
Má nahnutou hlavu na stranu, hlavně když sedí a leze.
Na fyzio chodíme, dostal nějaké cviky, ale nevím, jak moc to pomůže. Na Vojtovku je prý už docela pozde.
Budu rada, když se ozve někdo, kdo to má stejně nebo jeho miminko mělo v minulosti a cviceni pomohlo-nepomohlo.
Tak on je asi celkově opožděný, když začal lézt v roce, co ten celý rok dělal, jaké měl pokroky…vše řekni na fyzio a dětské ![]()
Na Vojtovku nemusí být pozdě, se synem jsem cvičila ještě v 8mi letech, pak už jsme cvičili jinak. Na něj fungovala dobře, ale musí se tomu opravdu dát čas a cvičit denně.
@Kocicka1987 Není opožděný, lézt začal tak před měsícem, do té doby se jen plazil. To teď bylo myšleno jako teprve, když začal lézt a sedět.
A vy jste někdy řešila asymetrii u dítěte? Mate nějaké zkušenosti?
@SestraHuňková To jste cvičila 8let?
Tak ono cvičit s ročním dítětem bude asi obtížné, protože mu nevysvětlim, proc mu dělám něco, co mu není příjemné. Je kolem toho hodně pláče a teď v roce má šílené hysterické záchvaty. ![]()
@MámDítěNoAco no tak když mu budeš chtít pomocí, tak cvičit budeš, ať je to obtížné nebo ne.
@MámDítěNoAco tak mně první dcera lezla v 6měsících a za týden se postavila, byla sledována na neurologii a fyzio…druhá je nedonošená a od 6měsíců bio péruje na čtyřech, v 8měsících se staví a sedá si…takže taky zhruba od 6,5měsíců korigo…co pomůže na asymetrii jednomu, nemusí pomoct druhému, nechala bych to opravdu na tom fyzioterapeutovi, který to dítě vidí reálně…
@MámDítěNoAco píše: Více
Ne, cvičil mnohem déle. Myslím, že tak od 14ti už jel jen kompenzační cvičení, spíš nepravidelně.
A že je to obtížné, no to je dost možný, prostě cvičit se musí a přes to nejede vlak.
Radši vydržím držkující dítě, než abych mu svojí pohodlností zadělala na celoživotní problémy. Na to ho mám moc ráda ![]()
A žádná traumata z mučení u cvičení nemá, je to krásnej dospělej chlap ![]()
@MámDítěNoAco Dcerce zůstala drobná asymetrie a kyfotický sed. Má 17 měsíců, cvičíme od 3 měsíců ACT. Vojtovku jsem nechtěla. Predilekce a asymetrie jsem si všimla hned od narození, možnou příčinou je její nepravidelná poloha a moje uvolněné svalstvo na břichu. Šlo o několikáté těhotenství a dcera se do poslední chvíle v břichu točila jak někde na bále.
Když byla malinká, asymetrie byla patrná nejvíc v poloze na břiše, později v sedě, prosadila se brzy sama.
Trpí na častou rýmu, která sedá na průdušky, prováděli jsme i cviky zaměřené na správné dýchání a míčkování.
Teď jsme rehabilitaci na čas ukončili, protože dle neuroložky jsou ty změny opravdu drobné a dcera se vyvíjí a vždy vyvíjela v mezích normy. Ve srovnání s ostatními dětmi je šikovná. Taky přestala spolupracovat, s pomůckami si spíš hraje. Poslední návštěvy mi paní fyzioterapeutka ukazovala práci spíš na panáčkovi.
Jsem vybavena typy na cvičení doma a jsme domluveni, že za několik měsíců zopakujeme kontrolu na neurologii a když tak se vrátíme.