Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dítě už nejsem. Nicméně Dalacin jsem užívala, když mi bylo asi 14 let. Co potřebujete vědět?
Já jsem užívala dalacin dal mi je zubař řezal mi 8 cky nechtěli se protrhnout :-/ a já po 2 dnech užívání měla silný prujem na zvracení a to jsem si koupila laktobacily
pak jsem šla k obvodakovi a on mi napsal jiné a po tech mi bylo dobré nějak mi nesedli
co potřebujete vědět?
@Janca.Zik
Pokud je správně nadávkovaný, tak se může. Jenom je potřeba ho opravdu hodně zapít, jinak silně dráždí jícen. ![]()
Synovi ho včera napsali na pohotovosti po 12.ti hodinách,ale dočetla jsem se že nedělá dětem moc dobrotu,za celou dobu měl atb jen jednou a to duomox 500 a ten byl v pohodě,upřímně z toho dalacinu nemám moc dobrý pocit pro malé dítě,tak mě zajímalo jen jestli nekdo dával ditku v tomto věku ![]()
Já osobně na něj měla docela „výživnou“ alergickou reakci. Celá jsem zflekatěla. A tahali mě z toho pomocí kortikoidů. On je to docela dryák. Ale pokud je lékař předepsal, pak k tomu měl důvod. ATB se nepředepisují jen tak z legrace. V příbalovém letáku ohledně dětí píšou jen to, že je mohou ty, co jsou tobolky schopny spolknout. To asi musíte vědět vy, jestli tablety polyká dobře nebo ne…
@Janca.Zik Dalacin děti mohou. Na co konkrétně ho dostal? Jsou indikace, kde je jasnou volbou, třeba pokud se u anginy udělá absces někde v okolí. Nebo třeba na infekce v oblasti zubů se také dává. Velmi dobře působí na anaerobní bakterie. Jinak po tomto antibiotiku bývají průjmy, tak bych určitě dávala probiotika.
No už čtvrtý den má přes 39 horecky,nález na pruduskach í plicích,mám doma právě ještě ten duomox tak mě to láká
Jinak prášky polyká bez problémů,ale sám o sobě dost často trpí na prujmy,tak probio dáváme…
@Janca.Zik tak v tom případě ten dalacin opravdu nechápu, na zánět průdušek i na zápal plic bych dala duomox. Dalacin jen v případě, že by ten zápal plic vznikl na základě aspirace, tedy vdechnutí něčeho z dutiny ústní do plic, případně pokud by měl nějaké fakt zkažené rozpadající se zuby…ale jinak bych dalacin nedala. Dělali CRP? U nízkého CRP bych ideálně dala nějaký makrolid (klacid, rovamycin, sumamed…) U vysokého ten Duomox. A ještě bych u nízkého CRP zvažovala jestli to nemůže být chřipka v tomto období! Ta také může dělat záněty plic a léčí se to antivirotiky - Tamiflu. Tam by byl potřeba udělat výtěr z nosohltanu. Jen tedy nevím jestli to Tamiflu mohou děti.
@Janca.Zik píše:
No už čtvrtý den má přes 39 horecky,nález na pruduskach í plicích,mám doma právě ještě ten duomox tak mě to lákáJinak prášky polyká bez problémů,ale sám o sobě dost často trpí na prujmy,tak probio dáváme…
Dávejte probiotika a ten Dalacin. Teplotu srážejte zábaly a paralenem nebo ibalginem. Duomox rozhodně nedávejte, má jiný spektrum účinku, jinek průnik do tkání. Hlavně nechápu, že jste ho nevrátila do lékárny… Hlavně indikovat 8 letýmu dítěti sama jiný ATB když má 39 horečky…
@sepos no ale odkdy se dává dalacin na zánět průdušek? To jsem ještě neslyšela. A to mám 12 let praxe. Jako dovedu si představit nějaký specifický případ kdy bych to dala, jak jsem psala výše. Ale já tedy ještě dalacin v této indikaci nenasazovala.
@Lucka1111
Evidentně jste lékařka, tak se podívejte do SPC přípravku. Horní a dolní cesty dýchací budou hned v prvních řádcích. Já mám praxi jako farmaceut a pouze 6 let, ale dalacinem pacienti chodí často i na záněty průdušek.
@Lucka1111 píše:
@sepos no ale odkdy se dává dalacin na zánět průdušek? To jsem ještě neslyšela. A to mám 12 let praxe. Jako dovedu si představit nějaký specifický případ kdy bych to dala, jak jsem psala výše.
Ale vyloučené to není, neznáme důvod proč byl napsán, mohl být i nález v krku.
Příspěvek upraven 28.01.19 v 18:19
@sepos píše:
@Lucka1111
Evidentně jste lékařka, tak se podívejte do SPC přípravku. Horní a dolní cesty dýchací budou hned v prvních řádcích. Já mám praxi jako farmaceut a pouze 6 let, ale dalacinem pacienti chodí často i na záněty průdušek.
Primárně se nepíše jako lék první volby u dětí.
@Megerka
Neřikám, že u dětí se píše primárně. Říkám, že v této indikaci se píše.
@sepos píše:
@Megerka
Neřikám, že u dětí se píše primárně. Říkám, že v této indikaci se píše.
Píše to nevylučuji a hlavně bych žádnou léčbu svévolně neměnila.