Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, máte někdo zkušenost u miminka s atopickým ekzémem?
Je nám skoro 5 měsíců a tak dva týdny zpět se nám objevily červené vysušené skvrny na loktech…
Doktor říkal že to vypadá na atopický ekzém, dal nám mastičku a prej by se to mělo u tak malých miminek vytratit
![]()
Ptal se v čem peru, jeslti jsem jedla jahody…no na nic jsme nepřišli
od narození peru v tom samém a nic co by ji mělo ublížit nejím…
Nevíte co to může ještě vyvolat? myslíte že se opravdu vytratí? jinak plně kojím…
Jeee teď jsem si všimla že včera tam zakládala taky maminka to samé… ale ve vyhledavači mě to teda nenašlo… zkusím mrknout ještě tam… děkuji
ahojky, je tu toho hodne, vsetko super rady, skus sa pozriet priamo na atopicky ekzem v zoradeni diskusii, alebo vyhladavanim… dzime palecky!
Ahojky, atipický ekzém je ekzém, který se objevuje většinou jednou ročně a to každý rok v tom samém období. Jeho léčba je taková, že lékaři skoušejí různé mastičky a po které se tělo uklidní, tak tu poté předepisují. Dítěti se nesmí dávat pěna do koupele,nepoužívat žádné mýdla ani šampon, ale specialní olejovou přísadu do koupele BALNEUM Hermal - předepíše lékař, prát prádlo jen v dětském prášku, nebo radši v prášku pro alergiky, který je ovšem velice drahý. Ahojky Aljesja
Ahojík, mám ročního syna a asi máme to samé, jen to není od kožního odsouhlaseno.Léčíme ho od té doby, co jsem přišla z nemocnice.Od dětského dr.jsme měli mastičku Elecon(nebo Elocon)a je moc dobrá, ztratí se to.Nevýhoda je, že se to objeví hned po nějakém jídle, které mu dám anebo ode mne, protože ještě kojím.Při koupání používám Balmandol olej a po koupání ho mažu Linola Fett.Slyšela jsem, že to kolem 6roku přejde ![]()
Ahoj, byla by jsi tak moc hodná a napsala, kde mohu ten prací prášek koupit? Děkuji za odpověď.
![]()
Mám pětiletého syna a v půl roce se u něj také projevil atopický ekzém. Dětská doktorka mi řekla že to je jen dětská vyrážka a předapisovala mi samé masti po nich to bylo dobré jen chvilku. Proto jsem se snažila najít vše co šlo o atopickém ekzému a dost jsem se dočetla o tom, že je to převážně potravinová alergie. Všude uvádějí vynechat ve stravě kravské mléko, jahody, rajčata, čokoládu a ekzotické ovoce. Suchá místa na tělíčku jsem promaštovala but lékařskou vazelínou nebo i modrou indulonou. Také jsem začala uklízet a prát ekologickými přípravky a do půl roka nám ekzém vymyzel. Dnes už se Vojtíkovi ekzém objeví jen ojediněle a to většinou když sní hodně čokolády ve větším množství.
Zdravim, mymu synovi byl nedavno rok. Asi tak pred mesicem se nam ukazaly cervene nzarudle flicky. TEd to jsou uz vetsi fleky, ktere mame temer po celem tele. Skousime vseljajke masticky z lekaren, ale porad to nepomaha. NA kozni jsme objednane az na Srpen, ale porad ho to svedi a bojim se ze se mu to rozlele vice. Pouzivame PANTHEZIL:a Hydrocortison leciva. NEvim jestli mu stim neuskodim jeste vic. Muzete mi nekdo prosim poradit co mam delat?
@Erika84 Urcite zajdi k pediatrovi, nevis, co to je. On ti s jistotou rekne, jestli to neni treba nakazlive. Tohle mi jako atopicky ekzem moc nepripada.
Pokud by to byl atopický ekzém tak bych doporučila z jídečlníčku vypustit kravské mléko. Mě se syn osypal v půl roce, pediatrička mi pořád psala všelijaké masti a k ničedmu. Protože jsem již nekojila a syn pil Nutrilon tak jsem jednou zavolala na Nutrilon linku a tam mi jedna moc příjemná sestřička poradila právě vynechat kravskou bílkovinu a u příkrmů si vysledovat jaké jiné potraviny ho dráždí. Synovi jsme půl roku dávali Nutrilon pepti bez kravské bílkoviny a od roka pak Nutrilon hipoalergení. Dnes je synovi 6let a mléko mu dávám jen zřídka. Z mastí do dneška používám lékařskou vazelínu a modrou indulonu. A když byl synovi rok tak jsem na doporučení kamarádky začala prát v ekologické prášku a aviváži. Po čase jsem příšla nato že synovi vadí čokoláda, jahody a exotické ovoce. Jsem přesvědčená o tom, že atopický ekzém je potravinová alergie, ale na kožním ani na alergologiji semnou moc nesouhlasili a tak tam nechodím. Oni umí akorát napsat kortikoidy a to já odmítám. Jde to i bez nich. Syn má kůži čistou bez ekzému. Přeji vám aby se vám ekzém také stratil.
@Erika84 Jestli nemáte ten hydrocortison předepsaný od doktora, byla bych u tak malého dítěte opatrná, je to kortikoid a ty pro děti nejsou moc vhodné. Kortikoidy by se měly dětem dávat jenom v závažných případech a pod dohledem doktora. Jinak mně pomáhá mast z konopí, já mám domácí, ale dá se sehnat i v lékárně a je vhodná i pro miminka. Taky Elobase mast a krém, ty jsou čistě na promaštění kůže, prý je dobrá i finská kosmetika ![]()
Ahojky mojí roční holčině se atopák poprvý objevil ve 3 měsících. Mastičky od kožní ani od pediatra jí nepomohli. Pak mi švagrová doporučila Eucerin 3%urea a zmizelo to, semtam se to objeví, když se zpotí, ale jinak to s timhle krémem držíme pod kontrolou. Na koupání mám šampon a mídlo od Sebamedu.
Moji male holcicce bude tet rok a asi pred tydnem jsem obevila na predlokti suche flicky mam obavu ze to je prave ten osklivy ekzem ma sestra na to velmi trpi ma ho pocelem tele ma ho uz od malicka a tet ji je dvacet sest stidi se vyjit i v satech ja ani muj manzel zadne kozni problemy nemame a mi dva mali kluci tet pujdem na rocni prohlidku tak se uvydi nechci aby vypadala jako ma sestra vim ze kvuli tomu dost trapi ![]()
Ahojky, malý má taky atopický ekzém, ale asi nic hrozného, protože ho to evidentně moc netrápí (neškrábe si to). Mám vypozorované, že mu vadí ořechy a čokoláda, co sním já (kojím) - je mu 9 měs. A taky se mu to zhoršilo když měl na sobě něco, co nebylo 100% bavlna… Na mazání používám Biodermu, na koupání mycí emulzi Saforelle pro děti - doporučili mi v lékárně. Na kožním jsem nebyla, potvrdila mi to dět. lékařka…