Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Jeste je tu jeden takovej dotaz: kolik mate prumerny najezd za rok? Protoze kdyz jsem podobnou vec resil doma nove vs ojete tak mi vyslo ze s nasim najezdem do 5000km/rok se nove auto nevyplati. Tak jsme vzali auto od dealera co bylo na protiucet. A nemuzeme si stezovat ![]()
My šli do ojetého, ale s tím, že máme automechanika, který auto zvednul, prošel a napojil na diagnostiku. A potom nám řekl částku. A po dovezení okamžitě opravil a vyměnil, co bylo potřeba.
Pokud bych nikoho neměla, tak taky volím nové a rozumné splátky. U vás mně to vzhledem k financím přijde v pohodě.
@Cenarius Právě ne. Měla 4 roky starýho Peugeota. Vyřizovala si to po koupi tam, kde měla povinné ručení.
@sirThommas Kolem těch 10k za rok. Jezdíme na dovolené, každý týden na výlety atd.. ![]()
@P4ja Taky máme známého mechanika, ale ani ten nezaručí, že se za půl roku auto vysype. :/ Ještě to zvážíme. ![]()
@Lychee13 tak to je trosku na hrane. Me vyslo na nove auto aby se vyplatilo je potreba najezd okolo 15000 rocne. Protoze spousta veci se zacne srat jenom diky stari a ne kvuli najezdu.
Tak si kupte Dacii, můžete si jí koupit za hotové a ještě vám rezerva zbyde a místo 5 let splacení úvěru můžete peníze v klidu šetřit do rezervy. A když auto nezboříte, tak vám bude sloužit dost dlouho bez nutnosti velkých oprav (výhoda aut, která jsou konstrukčně jednodušší je ta, že je v nich méně věci, co se mohou rozbít a případné opravy jsou výrazně jednodušší a tím i levnější). Naše dvě Dacie slouží od r. 2006 (Logan) a 2014 (Dokker) úplně bez problémů. A každou chvíli jedno auto půjčujeme rodinným příslušníkům nebo blízkým kamarádům kteří mají ta „lepší“ auta každou chvíli mimo provoz a ne kvůli nehodám.
Auto na splátky se vyplatí pouze v případě že máte peníze uložené v produktech, které se budou úročit výš než je inflace a zároveň výš než bude úroková míra splátek (nulové navýšení je jen hezká pohádka, která se vyplatí pouze prodejci, jinak by to nenabízel).
@Lychee13 a co predvadecku? To je rozumný kompromis mezi ojetým a novým, já měla predvadecku co stala osm měsíců uvnitř salonu a cca 30% slevu ![]()
Jinak u nového je samozřejmě havarijní atd větší pálka, já i s Gap platím 15 rocne, jsem nejhorší skupina a toto byla ještě dost výhodná nabídka…
@Anonymní píše:
@sirThommas já najedu cca 17000 km a to jezdím jen v rámci kraje.
Ano najezd je individualni. Proto jsem se na nej ptal ![]()
@sirThommas proto jsem odpověděla, kdybych měla nájezd 5000, taky bych neřešila nové auto. Bohužel u nás je to opravdu špatné s dopravou.
Ahoj,
když koupíš auto z úvěrové společnosti, většinou je k tomu znalecký posudek a máš jistotu skrytých vad, protože auto bylo leasingovky a ne zadlužených lidí. Co se týká závad, musíš s nimi počítat a auto odvézt do servisu, kde se na něj podívají.
V případě problému od kupní smlouvy odstoupíš.
Do žádných velkých bazarů nechoď. Hrají zdržováním na psychiku a snaží se tě vmanévrovat do nevýhodné smlouvy. Třeba ti dají slevu, která ve finále se do smlouvy promítne a úplně změní výši splátky.
Navíc některé velké vělhasné bazary mají auta předražené.
@Lychee13 píše:
Děkuji za radu. To havarijko vychází cca na kolik měsíčně? Vím, že kamarádka měla snad 3k měsíčně, měla v tom vše, ale to už by celkem zvýšilo měsíční splátku.
Cena auta byla 514tis, 40% akontace, havarijko je 13800 ročně, pojištění skel 1670 ročně, povinné je 2616kč, ale mám ten nejvyšší bonus. Povinné platíme jednorázově ročně, havarijko a ty skla jsou rozpočítané do měsíčních splátek. Takže měsíčně platíme cca 4300kč za auto a 1300 havarijko a skla. Celkem teda nějak 5600kč v 72 splátkách. Je to kia a má sedm let záruku, takže doufám, že budu platit a nic neřešit
GAP to nemá, možná ještě doděláme, máme ještě jedno nové auto, teda 1,5 roku ho máme, to už je splacené, to GAP má. Celkem najedeme každým autem 15tisíc ročně, do předchozích jsme jen cpali prachy. ![]()
@Lychee13 píše:
Ano, chceme dát cca 40% akontaci. A teď mají právě i úvěr bez navýšení.
Úvěry na auta bývají dost tragický. Spíš bych se podíval po nějaké běžném neúčelovém úvěru (třeba AirBank) - tam bývají nižší úroky. A pokud si půjčíš jinde, hradíš auto hotově, a může být nižší cena.
@Prof. Farnsworth píše: Úvěry na auta bývají dost tragický. Spíš bych se podíval po nějaké běžném neúčelovém úvěru (třeba AirBank) - tam bývají nižší úroky. A pokud si půjčíš jinde, hradíš auto hotově, a může být nižší cena.
jj to jsme taky zkoušeli, zrovna Airbank, u jednoho auta to bylo výhodnější u druhého ne, oba dva z mužem tam máme účty
@Lychee13 píše:
@sirThommas Kolem těch 10k za rok. Jezdíme na dovolené, každý týden na výlety atd..@P4ja Taky máme známého mechanika, ale ani ten nezaručí, že se za půl roku auto vysype. :/ Ještě to zvážíme.
Jasný, ono uvidíte. My jezdíme míň, tak je to zase jiné. Držím palce. ![]()