Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Prof. Farnsworth píše: Úvěry na auta bývají dost tragický. Spíš bych se podíval po nějaké běžném neúčelovém úvěru (třeba AirBank) - tam bývají nižší úroky. A pokud si půjčíš jinde, hradíš auto hotově, a může být nižší cena.
Tak jsem schválně koukala do svých papírů a při půjčený částce 212000 (zbytek jsem platila v hotovosti) přeplatím za 6 let asi 20 tisíc. Roční úroky jsou 3,89%.
@PetraJ píše:
Tak jsem schválně koukala do svých papírů a při půjčený částce 212000 (zbytek jsem platila v hotovosti) přeplatím za 6 let asi 20 tisíc. Roční úroky jsou 3,89%.
A není tam povinné pojištění apod? Mě takhle nabízela banka úvěr s úrokem asi 3,9%. Nepotřeboval jsem ho, ale nezdály se mi ty procenta, a tak jsem jen tak pro zajímavost prošel detaily, a zjistil jsem, že tenhle úrok je jen při jejich pojištění, které dělá další 2% navíc…
@Prof. Farnsworth píše:
A není tam povinné pojištění apod? Mě takhle nabízela banka úvěr s úrokem asi 3,9%. Nepotřeboval jsem ho, ale nezdály se mi ty procenta, a tak jsem jen tak pro zajímavost prošel detaily, a zjistil jsem, že tenhle úrok je jen při jejich pojištění, které dělá další 2% navíc…
3307 Kč je samotná splátka úvěru + k tomu platím samozřejmě pojistku.
@Anonymní píše:
Krásné ráno všem. Už nad tímhle tématem přemýšlím dva týdny a asi potřebuju slyšet víc názorů. Nedávno mi odešel po 15 letech můj Pežot, takže jsme momentálně úplně bez auta. Napřed jsme si s manželem říkali, že koupíme nějaké ojeté do 150k, na které máme. Jenže jak jsme pročítali různé diskuze, tak se ojetého auta celkem bojíme, hlavně skrytých vad. Takže manžel přišel s tím, že koupíme nové v autosalonu s tím, že ho budeme nějaký rok splácet. A to je to, čeho se bojím. Nevím, co bude za rok, natož třeba za 5,než ho splatíme a uvázat si půjčku cca 5k/měsíčně se mi moc nelíbí a mám z toho strach. Jsem na rodičáku, ale měsíční příjem máme průměrně cca 50k. Bydlíme ve vlastním, žádné dluhy nemáme a našetřeno máme cca 400k, jen nechceme všechny úspory dát za auto. Máte takovou zkušenost? Měli jste někdy auto na úvěr? Díky za rady a postřehy.
Nepíšeš, co byl ten Peugeot za typ, kolik ročně najedete atd. Pokud to nebyla například 807 a nenajedete víc jak patnáct tisíc za rok, tak bych zvolil kompromis a šel do Dacie. Sice se od spousty „odborníků“ dozvíš, že je to šunt, do kterýho budeš cpát prachy a zabiješ tím rodinu, ale nic z toho není pravda.
@fera21 píše:
Nepíšeš, co byl ten Peugeot za typ, kolik ročně najedete atd. Pokud to nebyla například 807 a nenajedete víc jak patnáct tisíc za rok, tak bych zvolil kompromis a šel do Dacie. Sice se od spousty „odborníků“ dozvíš, že je to šunt, do kterýho budeš cpát prachy a zabiješ tím rodinu, ale nic z toho není pravda.
Mně se z těch Dacii líbí jen Duster a ten má strašně malý kufr. Byli jsme se na něj dívat v salonu.
Ale děkuji za tip na bankovní půjčku u Airbank. To mě nenapadlo. ![]()
Pokud nemáte žádné jiné dluhy, tak bych se toho nebála.. taky auta bereme na úvěr a vždy v pohodě. Ale je potřeba vědět, kolik jste schopni měsíčně dát.. Pokud to auta plánujete vlastnit více jak 5 let, tak si myslím, že je to ok.
@ZuzčaPokorna píše:
Pokud nemáte žádné jiné dluhy, tak bych se toho nebála.. taky auta bereme na úvěr a vždy v pohodě. Ale je potřeba vědět, kolik jste schopni měsíčně dát.. Pokud to auta plánujete vlastnit více jak 5 let, tak si myslím, že je to ok.
Nemáme žádné jiné dluhy. Upřímně i toto je pro mě závazek, který mě připraví o klidný spánek. Tak nějak jsem byla vychována v tom, že si můžu koupit jen to, na co mám, popř. si našetřím. Jinak auto plánujeme opět na dobu, co bude schopné jezdit, peníze dáváme radši do zážitků, než do věcí.
Děkuji za názor. ![]()
Nové auto rychle ztrácí hodnotu, ideální je kompromis „zánovní auto“ staré rok dva, něco naspořeno menší úvěr menší splátky. Pokud vyberete dobrý vůz udělá stejnou službu za polovinu peněz.