Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
To mi zní úplně v pohodě, kdyby se něco pokazilo, tak auto prodáš… ![]()
Za mě taky úplně v pohodě. Pokud to bude něco okolo 400k, tak půlku dáte z úspor a půlku na 5 let a určitě to splatíte mnohem dřív.
Bych šla klidně do ojetého, ale sehnala si s sebou ke koupi mechanika, ať ho zkontroluje ![]()
Ale jako pokud si nějak rozumně nastavíte ten úvěr, tak byste ho neměli mít problém splácet i při nějakém krátkodobějším výpadku příjmu. Nebo auto prodat, kdyby bylo nejhůř.
Jsem matka samoživitelka a splácím auto. Přesně jak píšeš staré mi odešlo a sehnala jsem dva roky staré ještě v záruce za skvělou cenu. Nemám žádný extra plat a zvládám splácet auto i náklady za byt a nic nám nechybí. Autem jezdím denně do práce a pro děti do školy. Spoje k nám jsou dost tragické. Takže s takovým příjmem to zvládnete v pohodě.
@Cenarius píše:
Za mě taky úplně v pohodě. Pokud to bude něco okolo 400k, tak půlku dáte z úspor a půlku na 5 let a určitě to splatíte mnohem dřív.
Ano, chceme dát cca 40% akontaci. A teď mají právě i úvěr bez navýšení.
@Anonymní píše:
Jsem matka samoživitelka a splácím auto. Přesně jak píšeš staré mi odešlo a sehnala jsem dva roky staré ještě v záruce za skvělou cenu. Nemám žádný extra plat a zvládám splácet auto i náklady za byt a nic nám nechybí. Autem jezdím denně do práce a pro děti do školy. Spoje k nám jsou dost tragické. Takže s takovým příjmem to zvládnete v pohodě.
To jsi dobrá.
Já mám odjakživa strašnej strach z půjček. Jsem posera. ![]()
@Anonymní píše:
Taky jsem samoživitelka a brala jsem si nový auto na úvěr.
Přesně jak píšeš, žádnej závratnej plat, ale v pohodě ho splácím. Kdyby něco, holt ho prodám. ![]()
Předtím jsem měla na úvěr starší auto, ale furt jsem cpala peníze do oprav, takže vlastně mě to auto stálo v průměru to, co teď platím za nový. Ale aspoň se nemusím bát, že se mi tam zase něco pos.ere. ![]()
@Lychee13 píše:
Ano, chceme dát cca 40% akontaci. A teď mají právě i úvěr bez navýšení.
My kupovali v květnu a taky jsme platili 40% hotove. Jen pozor na ty akce, bez navýšení atd…nech si spočítat do nabídky všechny možnosti co nabízejí… Protože ty akce bez navýšení mívají zase vyšší havarijko. Takže to nakonec může vyjít šulnul.
Naprosto v klidu. A kdybyste preci jen, jsou sluzby, kde si najmes sikovne mechaniky a oni ti najdou auto podle tvych predstav, poradne prolustrujou a vyridi dokonce i prepisy. Za me porad rozumnejsi koupit lehce jete proklepnute auto a usetrit statisice, pripadne koupe jeteho kvalitnejsiho vozu, nez nove o dve tridy horsi. Je to na vas, nove auto je samozrejme nove auto, ale at mate co zvazovat ![]()
@Lychee13 já bez auta nemůžu být a když se člověk trochu uskromní všechno jde.
@PetraJ přesně z toho důvodu už jsem taky staré auto nechtěla. Pak do něj vrážíš další a další peníze a jsi na ceně menšího nového.
@Tarinka píše:
My kupovali v květnu a taky jsme platili 40% hotove. Jen pozor na ty akce, bez navýšení atd…nech si spočítat do nabídky všechny možnosti co nabízejí… Protože ty akce bez navýšení mívají zase vyšší havarijko. Takže to nakonec může vyjít šulnul.
Děkuji za radu. To havarijko vychází cca na kolik měsíčně? Vím, že kamarádka měla snad 3k měsíčně, měla v tom vše, ale to už by celkem zvýšilo měsíční splátku. ![]()
@Lychee13 To je trochu moc velká darda, to měla auto za 2 mega ne? Normálně za auto za cca těch 400tis se to pohybuje tak 12-18tis povinny i havarijko za rok.
Krásné ráno všem. Už nad tímhle tématem přemýšlím dva týdny a asi potřebuju slyšet víc názorů. Nedávno mi odešel po 15 letech můj Pežot, takže jsme momentálně úplně bez auta. Napřed jsme si s manželem říkali, že koupíme nějaké ojeté do 150k, na které máme. Jenže jak jsme pročítali různé diskuze, tak se ojetého auta celkem bojíme, hlavně skrytých vad. Takže manžel přišel s tím, že koupíme nové v autosalonu s tím, že ho budeme nějaký rok splácet. A to je to, čeho se bojím. Nevím, co bude za rok, natož třeba za 5,než ho splatíme a uvázat si půjčku cca 5k/měsíčně se mi moc nelíbí a mám z toho strach. Jsem na rodičáku, ale měsíční příjem máme průměrně cca 50k. Bydlíme ve vlastním, žádné dluhy nemáme a našetřeno máme cca 400k, jen nechceme všechny úspory dát za auto. Máte takovou zkušenost? Měli jste někdy auto na úvěr? Díky za rady a postřehy.