Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Kdyby mi cizí lidé v běžném životě začali z ničeho nic tykat, tak by mi to vadilo. Byla bych v pohodě s tím, kdyby mi starší žena, tykání nabídla a domluvily bychom se na tom.
Ale cizí lidé, se kterými jsme se na tom nedomluvili mi nemají co tykat.
Na osobní otázky bych neodpovídala.
V nasi bytovce bydli jen duchodci. Kolem 70-85 let. Kdyz jsem se za manzelem na zacatku stehovala, tykali mi od zacatku ( jemu pry od zacatku taky a stale to pokracuje ) u tech hodnych, milych babicek mi to nevadi. Ale mame tu jednu raspli neprijemnou a od te mi to vadi hodne. Ale co nadelam, oni to proste maji ti starsi lidi jinak, no.
Vadí mi, když mi dospělí, pro me úplně cizí lidi, tykají, jen proto, že se znají s našima. A já je viděla treba poprvé v zivote. Ale to se stalo jen 2×. Nereagovala jsem.
@malachi píše: Více
Tak žijeme v nějaké kulturně-společenském prostoru a vykání má zde místo. Samozřejmě to může přinášet ve společenském styku komplikovanější situace, ale je třeba se s tím vyrovnat.
Ale je to zajímavý fenomén, dobré téma k diskuzi ![]()
Mně to vadí. Takhle mi tyká šéfová a já jí musím vykat. Není mi to příjemné.
Tohle mě překvapuje, mně automaticky netyká nikdo kromě malých dětí, a kolikrát i ty už jsou naučené, že cizím dospělým se vyká. Nezažila jsem ani žádné lidi pokročilého věku, kteří by automaticky tykali - dětem a dospívajícím teda jo, ale k těm už mám hodně daleko.
Kdyby to na mě někdo zkusil, příjemné by mi to nebylo, ale přiznám se, že na oplácení tykání ani nějakou konfrontaci bych neměla odvahu. Hlavně u těch nepříjemných důchodkyň by pak ta hádka byla ještě horší než celé tykání.
@884135 píše: Více
Je mi pres 30. Prostě mi to u těchto konkrétních lidí vadí.