Vadí Vám, jak starší automaticky tykají mladším?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
7609
17.5.26 19:54

Ani za totáče v práci mi nikdo automaticky netykal a nenechal si vykat. Vždycky bylo tykání nabídnuto, ale oboustranně.
Sama nikomu automaticky netykám. A když tykat, tak taky oboustranně. Naopak mi vadí, když mi některé děti, které znám od malička, začaly v jejich dospělosti vykat. Tak jim říkám, že takhle ne, že jsme si přece tykali.
Jo, něco jiného to bylo od tchánovců, to tenkrát bylo automatické, že mi tykali a nechali si vykat. Naši si na svatbě s manželem potykali.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.5.26 20:14

Mne už asi dvakrát tchan nabídl tykání. Jakože on mi týká, co se známe (mne bylo 17). Tykání mi nabídl jednou venku na hřišti a pak ještě jednou mezi regalama v kaufu. A mně to prostě nejde, takže mu vykam. Prostě nedokážu, říct ahoj a dáš si kafe.

• Citovat
  • Upravit
12007
17.5.26 20:17
@Kolicek95 píše: Více

Takhle jsem se uz po 12 letech nas.rala a na prasaka jsem ji rekla, jestli bych ji teda mohla po tech letech taky tykat. Ale tak my jsme vidlacka fabrika a ona nebyla moje sefova odjakziva. Ale proste uz me docela stve, ze mi nekteri odjakziva automaticky tykaji, ale sami si nechaj vykat :zed: ja se tem mladsim nebo i brigadnikum automaticky predstavim a reknu jim, at mi tykaji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10827
17.5.26 20:19
@Anonymní píše: Více

Já tchánovi začala tykat po dvanácti letech a tchýni po třinácti letech ;).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26
17.5.26 20:30

Tykání v pracovním kolektivu beru jako standard (třeba v práci mi vadí jedna kolegyně, která mi tvrdošíjně vyká).

Kromě toho, záleží na kontextu. Tykání může být výraz nadřazenosti ale i přátelství, kolegiality a spolupráce. A vykání může být nejen úcta a zdvořilost, ale i odstup a odtažitost.

@Bytsamsebou píše: Více

S tchánem jsem si potykal okamžitě, tchyně mi to nabídla cca po dvou dnech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10827
17.5.26 20:37

@33-55 mě týkání tchýně i tchán nabídli na začátku vztahu, pak ještě několikrát, ale prostě mi to přes hubu nešlo :nevim:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.5.26 20:58
@Bytsamsebou píše: Více

No letos jsme spolu 20 let. A poradna komunikace mezi náma začala asi tak před 6 lety. To bude hrát hodně roli s myslím.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
17.5.26 21:16

Ano, nesnasim to. Nevadi mi to u lidi, kteri me znaji od detstvi, ale kdyz o tom premyslim, takovi mi davno nabidli vzajemne tykani. Nevadi mi kdyz si lide vzajemne vsichni tykaji v nejake skupine. Ale takove to, ze ja jsem v svych 40 fracek kteremu se tyka, protoze je nekomu 60, a ja musim mit uctu a vykat, to mi vadi. Ono to byva spojeno celkove s takovym nerespektem v chovani, ten starsi dava najevo ze je neco vic jen proto, ze je starsi, fuj.

• Citovat
  • Upravit
10143
18.5.26 06:07
@Kolicek95 píše: Více

Musíš?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.5.26 07:45

A kde je přesně ta hranice, kdy se má začít vykat, jak padne 18 nebo už v 15?…Mně se blíží čtyřicítka a nemám tu hranici úplně přesně…a mně týká hodně starších lidí…někdo to hodně řeší a já už jsem ráda, když mezi vrstevníkami to tykání tak nějak vyplyne neformálně…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
18.5.26 07:55

Nečetla jsem všechno…jsem ve věku 50+, osobně některým mladším kolegům říkám jménem a vykám - vyhovuje mi to nejvíc. S mnohými si tykáme navzájem samozřejmě, ale takové to, že já tykám a oni by mi vykali - to mi připadá strašně divný a nikdy jsem to nezaváděla…

Tchánům jsem celou dobu vykala a oni mi tykali, to stejné manžel s mými rodiči to měl stejně…tam mi to nijak divný nebo nepřijatelný nepřipadalo… :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
18.5.26 07:59

U me tak nejak kolem tech 18-19/ ukonceni skoly. Plnoletemu cloveku ktery je samostatny a pracuje nebo studuje VS bych uz netykala jinak nez vzajemne. U mladsich zalezi na situaci, kdyz mame v praci brigadniky stredoskolaky, vykam taky, nas vztah je pracovni, nemuzu se k nim chovat jako k deckum.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
18.5.26 08:01

U tech tchanovcu mi prijde ze to zalezi hidne na tom, kdy dojde k seznameni. Kdyz spolu zacnou chodit teenageri, tak je to takhle logicke. My jsme se treba seznamili s manzelem az pozde, kdyz se seznamil s mymi rodici, bylo mu 35, takze tam by mi automaticke jednostranne tykani prislo teda divne.

• Citovat
  • Upravit
497
18.5.26 08:05

Vykám i puberťákům ve výtahu. Ten věk se strašně špatně vizuálně odhaduje. Takže kdyz pozdraví dobrý den, neřeknu ahoj, ale taky řeknu dobrý den.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
497
18.5.26 08:07

V práci je u nás standardem si týkat a oslovovat jménem, v každém korporátu to tak bylo automaticky od začátku. Ale pokud bych pracovala jinde, rak pokud bych byla velmi nerada, abych já někomu vykala a on mi tykal.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová