Vadí Vám, jak starší automaticky tykají mladším?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1092
18.5.26 08:08

Tykání bez předchozího potykání je veliká neomalenost a extrémně mi vždy vadilo.
Dnes jsem už téměř ve věku těch 50, nikdy bych nikomu automaticky netykal.
Jak sama píšete výjimkou je situace, kdy lidi z bytovky, kteří mě znají od peřinky mi tykají, já jim vlastně taky, jsou to „teta“ a „strejda“. Stejně tak to mám já s dětmi, které znám od peřinky - tykám, oni mi taky tykají „strejdo“.

To, že v angličtině je to jinak je mi naprosto jedno, každý jazyk má svá pravidla i etiketu. Čeština není angličtina.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.5.26 08:13
@z.pepa píše: Více

Tak kdyz v nejakem jazyce nebo skupine tykaji vsichni vsem, neni to problem, nema se tim kdo nad koho jsk povysovat :nevim:

• Citovat
  • Upravit
831
18.5.26 09:07

Vůbec mi nevadí, když mi někdo cizí tyká, samozřejmě pokud to je slušně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3024
18.5.26 09:47
@Anonymní píše: Více

Povyšovat? Tím, že někomu vykám se povyšuji? :zed: A jak? Tím mu naopak vyjadřuji úctu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.5.26 12:18
@Anonymní píše: Více

my taky pozdě s manželem (jemu bylo skoro 40) a celých 26 let manželství to bylo v obou našich rodinách tak, že jsme vykali rodičům protějšku a oni nám tykali…tykání oboji rodiče (posléze prarodiče našich děti) nikdy nenabídli…

• Citovat
  • Upravit
Icc
72
18.5.26 16:22

Funkční postup

Ahoj, doufám, že tady tykání sneseš. Zkus to brát tak, že nemáš moc vliv na to, kdo Ti tyká, ale máš vliv na to, komu tykáš. Takže to nech být.
Na otázky opovídej slušně, leč vyhýbavě, vyhni se ironii. Poděkuj za zájem a zeptej se taky na něco. Třeba kam pojednou na dovolenou. Lidi jsou zvědaví, někdy strašně, ale taky s potěšením vykládají svoje zážitky a názory. A když se tahle hned sama na něco zeptáš, bude jim stačit odpověd typu: „Ale to víte, ani se neptejte to by bylo dlouhé povídání, radši mi řekněte…“.
Nejen, že se odpovědi vyhneš, ale ještě budeš za hvězdu.
Zabývat se tím, že mi někdo tyká, je ztráta času. A buď ráda, že Ti k tomu, jako kdysi, ještě nepřidává soudružko.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.5.26 16:34
@884135 píše: Více

Ne. On se povysuje kdyz me bez dohody tyka a ja mu mam vykat jen z duvodu veku.

• Citovat
  • Upravit
Icc
72
18.5.26 16:46

Za předchozího režimu jsem se často povyšovala tím, že jsem vykala tykajícím komunistům. Nějak mi dělalo dobře nepřistupovat na jejich komunikační styl…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
504
18.5.26 17:01
@Icc píše: Více

To snad s titulovaním "soudruhu a soudružko " nemá nic společného. Je to nevychovanost bez ohledu na režim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3024
18.5.26 17:37
@Zvedava1 píše: Více

Přesně tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Icc
72
18.5.26 17:39

Promiň, stařenka si zažertovala. Bohužel jsem to zažívala. A ještě dne to u někoho může být návyk z dob minulých… T

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3024
18.5.26 17:42

Tykat cizím bylo řepáctví i za totáče.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Icc
72
18.5.26 17:55
@884135 píše: Více

Samozřejmě, jenomže kdysi to bylo mnohem častější, než teď. A ještě navíc z mnohem horšího důvodu. Teď jsme nás k tomu jen nenápadně postrkuje angličtina, dřív komunisti. Neboli tehdy proti tomu nebyla zrovna jednoduchá obrana. A mohla mít dost nepříjemné následky. Abych citovala: Soudružko, ty se nad nás tím měšťáckým vykáním povyšuješ!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3024
18.5.26 18:04

A pokud soudružka ještě k tomu měla maturitu nebo nedej bože doktorát a jedla příborem místo lžíce, tak už byla třídní nepřítel. Zkušenost z vlastní rodiny. Akorát že to byl děda, lékař a dostal umístěnku na Kladno v 50.letech. Nesnáším komunisty a dělnickou třídu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5970
18.5.26 18:38

Jo vadí mi to. Dělají to hodně starší lidé a nebo lidé, co mě znají přes někoho a mají pocit, že to jim tykání asi dovoluje…

Nicméně, více mi vadí to, že musím tchánovcům vykat. Dokud jsme neměli děti, tak ok.
Ale teď když se sejdeme jako celá rodina a já jediná jim vykám, tak se prostě cítím jako cizí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová