Poradna o výběru kočárků a autosedaček
Lukáš Fiala
My jsme měli vzdycky na začátek vajíčka…pak jsme pokračovali Cybex sirona (otočná s pultikem - jde taky pouzit jako vajíčko, ale už na přenášení spícího dítěte z auta se mi zda vajíčko praktičtější) Ve 3.5 letech jsme nasadili Cybex x fix…kdyby jsi chtěla, tak tu sironu teď budeme prodávat…
Mě se osvědčilo mít miminko ve vajíčku, dokud to jde. Ale protože mám velké děti, od cca 8 měsíců jsem je dávala do sedačky romer first class 0-18. Je protisměrná do 13kg. Navíc podle současné vyhlášky musí být dítě přepravované v protisměru do 15 měsíců a to vajíčko málokomu vydrží. Sedačku 0-18 bych od narození nepoužívala, má novorozeneckou vložku, ale ta nenahradí kvalitu a komfort vajíčka. Dítě je v ní celkem vzpřímené, nejde moc naklopit a dítě v ní přenášet nelze. Ze sedačky 0-18 mi dítě vyrostlo ve dvaceti měsících, kdy na kategorii 15-36 ještě nebylo zralé, takže jsem kupovala 9-36 romer advansafix II sict, která má integrované pětibodové pásy až do 25kg. Teď je na trhu ještě Joie se stejnými parametry. V sedačce 0-18 můžeš dítě v klidu nechat až do těch 18kg, je to normální sedačka jen vybavená vyjímatelnou novorozeneckou vložkou a možností ukotvit v protisměru.
My mame Cybex Sirona M2 (starsi dcera 2,5r, kupovali jsme ji kolem roku, kdy by dcera do vajicka jeste vlezla, ale z 3bodovych pasu vajicka se vysmykla
) uz bez pultiku, ale s moznosti jizdy proti smeru. Na prenaseni neni vhodna, nema rukojet a je tezsi nez vajicko. V proti smeru jde docela hezky polohovat, ale i prodejce nam nedoporucoval upne male mimco davat (vyrobce uvadi od 45 cm myslim). Novorozeneckou vlozku ted mame v aute a uz jsme parkrat malou (2,5 mesice na kratsi trasu vezli).
Asi za zvazeni stoji i fakt, ze vyvoj sedacek jde dost do predu a kazdym rokem se zvysuje bezpecnost. Pro tak male dite urcite budete potrebovat protismernou a uvidite, jestli vam bude vyhovovat.
@Janli podle nové vyhlášky i-size musí dítě jezdit do 15 měsíců v protisměru, ale zároveň s ní je platná vyhláška 44/04,kde dítě může jezdit normálně po směru v sedačkách označených touto normou. Což jsou i ty, kdy dítě jezdí po směru. Je to jen na rozhodnutí a finančních možnostech rodičů.
@Aduš8 Ja jen upresnim, ze se nejedna o vyhlasku, ale normu, nicmene jinak souhlas, pokud ma clovek sedacku homologovanou podle te starsi normy, tak muze dite od 9 kg jezdit po směru.
díky moc všem za postřehy 👍 je to mazec, na konci listopadu jsme koupili pod stromek autosedacku k babičce a dědovi do auta a pak nám došlo, ze místo další autosedačky pro dceru budeme rychle resit ještě další pro syna
takže během 2 měsíců kupujeme 3
A zrovna tohle beru jako důležitou věc a chci to nejbezpečnější, takže to resim dost..
A ještě prosím Vás tip, jak jste to dělali se zastávkou třeba na rychly nákup, když nejde vzít dítě s autosedacku a ještě nesedí? Napadá mě jedine nositko, ale teď v zimě mi to úplně praktické taky nepřijde ..
@makak1 jestli nyní kupujete sedačku 0-18, protože mladej vyrostl z vajíčka, tak bych stejně tu 9-18 nechal, ono většina těch 0-18 je o něco menší, takže se ta 9-18 bude ještě hodit, aby nemusel moc brzy z 0-18 do 15-36, a pokud plánujete třetí dítko, tak třeba pro něj bude potřeba zase ta 0-18.
v kat. –0-18 jestli je podle starší normy ECE R 44, tak tam jde o to že v protisměru musí být do 9 měsíců, pokud je sedačka podle nové normy I-Size, tak už není podle kil, ale výšky, takže to není 0-18, ale většinou sedačka 40-105 cm, a musí tam být dítě v protisměru do 15 měsíců
a v těch sedačkách 0-18 se už dítě nenosí, jsou na pevno v autě, nemají madlo na přenášení, většina z nich má váhu přes 10 kg , ty isofixové pak okolo 18 kg, takže v tom už dítě z porodnice neodnesete…