Poradna o výběru kočárků a autosedaček
Lukáš Fiala
Dobrý den,
máme dítko 13 měsíců a už koukáme po větší autosedačce.
Ideálně bych chtěla v kategorii 9-36 kg, s pětibodovým pásem, bez pultíku, na Isofix a tak do 5000kč (pokud je teda cena reálná).
Problém je, že auto nemá toptether, což hledání značně komplikuje.
Máme Golf V (2004), je třeba možné nějak TT dodělat? Nebo je vůbec nějaká sedačka s našimi kritérii? Už máme jen měsíc a už mi z hledání tečou nervy. 🥺 😁
Děkuji za rady, zkušenosti a odpovědi. ❤️
Za mě pro 13m dítě rozhodně autosedačku 9-18, nejlíp protisměr. Není dobré přeskakovat sedečky. Navíc sedačka 9-18 je polohovatelná, což ty 9-36 nejsou, jen minimálně což nejde moc poznat. To polohování je u té sedačky super, jak dítě spinká. Využijete ji pak do cca 4 let, a pak pořídítě tu 15-36kg.
A jinak my měli autosedačku 9-18 romer, a neměli jsme ani isofix, ani toptether. Připevněná byla k autu pouze bezpečnostním pásem. A dítě pak pětibodovým. Aktuálně už máme cybex z-fix a ta je připevněná na isofix, ta už je ale ta větší 15-36.
První věc je ta, že máte starý auto a nemusíte mít v autě univerzální izofix na který dáte všechny sedačky. Kupte sedačku 9-18kg, ty jdou polohovat a pak teprve 15-36. Zajeďte do specializovanýho obchodu, nechte si poradit a rovnou sedačku vyzkoušejte.
Do nějakých 15m bych chtěla ještě vydržet s vajíčkem a až potom přejít na tu větší autosedačku. Raději bychom vzali spíš teda tu do 36 kg no, což je fakt problém sehnat, tak možná nakonec dopadne ta do 18kg 🤷♀️
A Isofix naše auto má, máme teď základnu s vajíčkem na Isofix, tak bych si myslela, že by tam isofixové sedačky měly jít všechny.
A do specializovaného obchodu se chci zajet podívat, ale do té doby už chci mít nějakou představu a možné autosedačky. V blízkosti máme akorát menší obchůdek, který má jen pár značek a do velkého centra se jen tak nedostaneme 🤷♀️ 😶
@Adla2369 píše: Více
Univerzální izofix je povinný až u aut s pozdějším datem výroby. Já mám sedačku 9-36kg. Kupovali jsme ji jen proto, že naše dítě vážilo 18kg ve 20ti měsících a tahle byla jediná s pětibodovým pásem do 25kg. Aby sedačka byla v téhle kategorii bezpečná, polohovatelná a pohodlná, musí to být poměrně velká skořepinová kráva, která bez TT nejde do auta dát. Bez TT jsou to zase nepolohovatelný a ne moc bezpečný sedačky. A hlavně, ta naše je sice až 9-36, ale dítě se do ní nevešlo už poměrně dlouho před tím, co by ještě mělo limit splňovat. Opravdu kup 9-18, bude to pro prcka lepší.
A máte teda nějaké typy na sedačky do 18 nebo 25 bez toptetheru?
Mame Cybex Sironu a Joie Spin. Sympatictejsi mi je Joie. Ale treba pokud mate uz Cybex zakladnu…
No ale uvědom si, ze chceš mít sedačku, do které das jak cca roční (což je běžná váha v roce 9 kg, kluk šel kvůli velikosti z vajíčka v 10m) a zároveň se do ni vejde klidně 10 lete dítě. To už z principu je totální kravina přece. Dokážeš si představit jak v tom bude to skvrne kloktat? Ty sedačky nejsou tak šílene položky. Bereme všechny na isofix. 9-18 měl do čtyř let, další máme cybex mfix 18-36 (dělají podle šířky sedáku) a k tomu jsem brala přídavný belt upp, protože se mi nelibilo jak v tom plave. Jako muzu ti do velké sedačky posadit moje 9,5 kg skoro dvouleté batole at vidíš proč mají různe velikosti smysl
Pro takto male dite bude sedacka do 36 kg obrovska, tudiz né bezpecna, bohuzel. Je to jako koupit diteti boty velikosti 36 (treba), protoze do nich prece doroste s dele mu vydrzi. Kdybys nela fb, je tam super skupina na sedacky, kde dokazi velmi dobre poradit, muzu poslat nazev do sz v pripade zajmu ![]()
Dite v 15 mesicich jeste rozhodne patri do protismeru. Je mi uplne uzko, kdyz vidim rodice, co vozi deti mladsi 4 let v posmernych sedackach. Rozhodne kupte sedacku do 18kg, dat ho do sedacky 9-36kg je uplny ulet. Chapu, ze vas asi tlaci finance, ale tohle je opravdu velmi spatne misto, kde byste meli setrit.
My máme autosedačku 9-36kg, určitě v tom děti nelítají, je polohovatelná, po směru, proti směru, pro děti komfortní. Toho bych se nebála. Ale ten top tether teda má, tak bohužel nedoporučím.
Na fb skupina autosedacky-bezpečnost deti. Pořadí sedačku a i s ohledem na rozpočet.