Poradna o výběru kočárků a autosedaček
Lukáš Fiala
Já teda nevim jo… ale moje osmiletá už rok jezdí jen v podsedáku. Sedačku už odmítala, že prej je to pro mimina a je to trapný
Všechny spolužačky už jezdily jen v podsedáku, byla poslední v sedačce
![]()
Teď má teda jen podsedák a tuto k němu - novinka, super věc!
@FreeLady12 píše:
@Veru1987Já teda nevim jo… ale moje osmiletá už rok jezdí jen v podsedáku. Sedačku už odmítala, že prej je to pro mimina a je to trapný
![]()
No jako argument, že je to trapný, by si moje dítě mohlo strčit za klobouk. Zdraví je sakra důležitější, než nějaká trapnost. A je mi upřímně jedno (a ani netuším), jak jezdí spolužáci. Dokud se dítě do sedačky vejde, tak v ní prostě bude.
@Veru1987 píše:
Maminky, řeším problém sestry. Její dcera 10 let má 145cm a 41kg. Autosedačky jsou do 36kg. Řeší teď jak by měla její dcera správně cestovat. Může bez sedačky, nebo raději v sedačce, nebo bobek na izofix? Co je nejlepší v tomto případě? Že ma trochu nadváhu vím, to mi nepište.
Zakon ($6 odst. 1 pism. c)) rika toto:
c) přepravovat ve vozidle kategorie M1, N1, N2 nebo N32), které je vybaveno zádržným bezpečnostním systémem, dítě, jehož tělesná hmotnost nepřevyšuje 36 kg a tělesná výška nepřevyšuje 150 cm, pouze za použití dětské autosedačky; při této přepravě.
Podle me je prvni podminka vaha ditete, druha pak vyska. Pokud ma dite 41 kg, nenaplnuje podminku hmotnosti do 36 kg. Navic sedacka/podsedak, ktera je urcena pro deti do 36 kg neni pro tezsi dite bezpecna.
@modravlocka píše:
Podle zákona přesáhla váhu 36 kg, takže teoreticky může jezdit bez sedačky. Prakticky je ale stále malá, takže to není zrovna bezpečné, použila bych alespoň podsedák, ať se neuškrtí na pásech. Osobně vozím v autosedačce i dítě, které ji váhou trochu přesáhlo - jako všechno, i autosedačky musí být konstruovány s nějakou váhovou rezervou.A PS - holčička má v poměru k výšce naprosto normální zdravou váhu.
joo dle percentilu se ještě vleze s váhou.. měla by mít v rozmezi 30-42kg na svou výšku. Ale vím jak přibírá a jak vypadá a taky co jedí. Jak říkám není tlustá, ale prsa trošku a bříško i stehýnka… prostě oplácanější. Ideální to uplně není, ale hrůza to taky žádná není když vezmu v potaz třeba dcery od manžela.
@FreeLady12 píše:
@Veru1987Já teda nevim jo… ale moje osmiletá už rok jezdí jen v podsedáku. Sedačku už odmítala, že prej je to pro mimina a je to trapný
![]()
Tak to moje dcera bude mít smůlu… Nyní je jí 5 let má 110 cm a 18kg. Má cybex za nějakých 6,5tis a bude v té sedačce sedět dokud nebude mít 150cm, snad to do 12ti let zvládne
a argumenty že její spolužačky jezdí na bobku mi jsou fuk…už se mě ptala kdy bude mít bobek, řekla jsem ji že nikdy…:). Nemíním o tom diskutovat… bezpečenost na prvním místě. Viz. deníček co teď vyšel nedávno a maminka vozí miminko ve vajíčku ve směru aby mu mohla podávat dudlík…
@FreeLady12 píše:
![]()
V osmi letech muze klidne jezdit na podsedaku…doporucuje se sice sedacka, kvuli ochrane hlavy a krku, ale je to jen doporuceni
, ale myslim, ze podsedak se da pouzit uz od 15ti kg ditete, kvuli vyvoji patere a tak, je to vhodnejsi az tak od sesti let
ja necham dceru v sedacce co nejdele, ale kdyz v 7mi rekne, ze uz nechce, tak nebudu hrotit a dam podsedak ![]()
@cecetka píše:
c) přepravovat ve vozidle kategorie M1, N1, N2 nebo N32), které je vybaveno zádržným bezpečnostním systémem, dítě, jehož tělesná hmotnost nepřevyšuje 36 kg a tělesná výška nepřevyšuje 150 cm, pouze za použití dětské autosedačky; při této přepravě.
Podle me je prvni podminka vaha ditete, druha pak vyska. Pokud ma dite 41 kg, nenaplnuje podminku hmotnosti do 36 kg. Navic sedacka/podsedak, ktera je urcena pro deti do 36 kg neni pro tezsi dite bezpecna.
Tak jsi byla rychlejší, chtěla jsem napsat, že musí splňovat oboje. Mám šestiletou dceru, co má 35kg a bez sedačky bych ji nedala ani omylem. Ani ten podsedák nepadá v úvahu…
@FreeLady12 píše:
![]()
to by slečna dostal takovou držkovou že by si to za klobouček nedala, a pěkně bych jí pustilla nějaké video od besipu at vidí co se stane
On ten podsedak pry neni uplne bezpecny.
Kazdopadne jeste existuji sedacky pro handicapovane deti, tam ta max hmotnost bude urcite vyssi.
@Melodie91 píše:
V osmi letech muze klidne jezdit na podsedaku…doporucuje se sice sedacka, kvuli ochrane hlavy a krku, ale je to jen doporuceni, ale myslim, ze podsedak se da pouzit uz od 15ti kg ditete, kvuli vyvoji patere a tak, je to vhodnejsi az tak od sesti let
ja necham dceru v sedacce co nejdele, ale kdyz v 7mi rekne, ze uz nechce, tak nebudu hrotit a dam podsedak
Přesně tak… podsedák měla od 7,5 let a není v tom žádný právní/bezpečnostní problém.
Nechápu zdejší odsuzující příspěvky
Nic neporušujeme, dodržujeme nařízení
![]()
Moje dítě za projevení vlastního názoru fakt nebude dostávat držkovou! ![]()
Její věk i váha již umožňují pouze podsedák tak proč bych jí nemohla vyhovět? ![]()
Vy si samozřejmě také vozte jak chcete ![]()
@cecetka píše:
No, a teď mi řekni, co se reálně může stát a v čem je to nebezpečnější než pás, který jde dítěti přes krk. Má bujná fantazie dokáže vymyslet maximálně prasknutý podsedák/autosedačku pod zadkem a důsledkem toho uskřípnutou kůži. Oproti vidině uškrceného dítěte je to pro mě stále dobré skóre.
@Melodie91 píše:
V osmi letech muze klidne jezdit na podsedaku…doporucuje se sice sedacka, kvuli ochrane hlavy a krku, ale je to jen doporuceni, ale myslim, ze podsedak se da pouzit uz od 15ti kg ditete, kvuli vyvoji patere a tak, je to vhodnejsi az tak od sesti let
ja necham dceru v sedacce co nejdele, ale kdyz v 7mi rekne, ze uz nechce, tak nebudu hrotit a dam podsedak
Dle zákona na něm může jezdit od 15 kg, ale z důvodu bezpečnosti ideálně vůbec. Zažila jsem tady nehodu, kdy se dospělým nic nestalo, ale holka na podsedáku skončila v nemocnici, protože podjel a ona se pomlátila. Takže u mě mají děti smůlu a dokud bude něco potřeba mají sedačku a pak už jen na sedadle. Podsedák máme na malé popojížďky po vsi v druhém autě, mimo obec už sedačka.
K dotazu zakladatelky. Osobně bych nechala dítě v sedačce. V této už není problém s pásy, že by působilo dítě větší silou a mohlo je vyrvat. A ty plasty musí být pevnější než aby při 40kg ihned praskaly. I se myslím jednalo o tom, aby se zrušily váhové kategorie a zůstaly jen výškové, protože k čemu je, že 40 kg dítě může sedět bez sedačky, když má 130cm.