Poradna o výběru kočárků a autosedaček
Lukáš Fiala
Zdravím,
chci se zeptat jestli jste používali autosedačky po starších dětech, pro ty mladší. Děti od sebe budou 3 roky a 2 měsíce. Vím, že se moc nedoporučuje mít „bazarovou“, ale vajíčko bylo v autě jen když se používalo, jinak skladované doma, takže mrazy, ani UV záření ji nějak nepoškodilo. A uvádí se trvanlivost 4-5 let. ![]()
Vajíčko bych klidně používala. My teda měli pro každé dítě jiné, protože jsem s druhým měla nacvakávací vajíčko na podvozek (nyní teda už je to standart). U prvního dítěte jsem se nechala přesvědčit, že je to zbytečnost ![]()
Ale ty sedačky vyšších kategorií už měly deti každý svou a novou. Mám děti od sebe 4 roky.
Jo dedili po sobě vajíčko i tu další 9-18kg kluci jsou od sebe 2 roky. Raději dědenou sedačku za 5 litrů, než koupit za dvojku, ale hlavně ze novou
Jo, holky budou od sebe skoro 5 let, vajíčko malá podědí, 9-18 kg variantu nevím, se uvidí…
Vajíčko po sobě dědili. Možná jsem ignorant, ale vůbec jsem nevěděla, ze sedačky do auta mají nějakou expiraci
![]()
Nebala bych se toho. Mladší ted jezdi v 9-18 po dceři, přišlo by mi uplne zbytečné kupovat novou, krásně nám to navazovalo po sobě ![]()
Déle jak 6-7 let (což zpravidla udávají návody) bych žádnou sedačku nepoužívala. Možná pokud by třeba rok byla někde ve skříni, tak těch 7-8.
@NinaU. píše:
@Any9
Bezne to je napsané v navodu.
To víš, výrobce chce prodat nové a ne recyklovat staré. Já bych se toho nebála, důležité je aby nebyla poškozená, bouraná.
@ZuzaM píše:
To víš, výrobce chce prodat nové a ne recyklovat staré. Já bych se toho nebála, důležité je aby nebyla poškozená, bouraná.
Hodně záleží jak s ní bylo zacházeno a jak byla skladovaná - jak říkáš, nesmí být bouraná (to by se měla měnit hned), neměla by v době nepoužívání ležet někde nezakrytá, kde na ni může vlhkost, mráz, plísně a brouci. Pak si myslim, že celkem s klidem těch 8 let dá, dýl bych se bála. Taky záleží na kvalitě, pokud je to tesco za 2k, tak to bych se bála i u nové ![]()
@ZuzaM
U vajíčka je to asi poměrně jedno, obvykle nezůstává v autě, ale pokracovacka je třeba 4 roky nonstop v autě, ať je mráz nebo 35 ve stínu, je pod UV zářením. Ten plast dostává zabrat úplně jinak, než kdyby byla skladovana doma, krehne. Je to věc, která má zajišťovat bezpečnost toho nejcenejsiho, co v životě máme. Na tom se šetřit fakt nevyplatí.
@NinaU. píše:
@ZuzaM
U vajíčka je to asi poměrně jedno, obvykle nezůstává v autě, ale pokracovacka je třeba 4 roky nonstop v autě, ať je mráz nebo 35 ve stínu, je pod UV zářením. Ten plast dostává zabrat úplně jinak, než kdyby byla skladovana doma, krehne. Je to věc, která má zajišťovat bezpečnost toho nejcenejsiho, co v životě máme. Na tom se šetřit fakt nevyplatí.
To je nesmysl. Víš, že existuje vyhláška, která udává, že autosedačka musí mít životnost v trojnásobku rozpětí věku pro který je určená? U vajíček je to nějakých 6let, u sedaček 15-36kg mnohem více. Ty plasty fakt nekřehnou, ale uznávám, že než jsem to zjistila, tak jsem byla takhle zblblá taky… Jo prodejci potřebujou prodávat, tak valí lidem klíny do hlavy dost nafest…
@Eponna píše:
Zdravím,
chci se zeptat jestli jste používali autosedačky po starších dětech, pro ty mladší. Děti od sebe budou 3 roky a 2 měsíce. Vím, že se moc nedoporučuje mít „bazarovou“, ale vajíčko bylo v autě jen když se používalo, jinak skladované doma, takže mrazy, ani UV záření ji nějak nepoškodilo. A uvádí se trvanlivost 4-5 let.
První dvě sedačky jsme používali pro obě děti. Až tu od 15 kg mají každý svou. Máme děti 2 roky od sebe.
@Janli já si rikam, že těch 5 let musí být blbost, už jen to že jsou sedačky třeba 9-36 kg, to má dítě na celé dětství a kdyby to měl člověk po 5 letech vyhodit, tak to snad ani nikdo kupovat nebude (o bezpečnosti takového váhového rozpětí se teď bavit nebudeme no).
@Deninina píše:
Jo dedili po sobě vajíčko i tu další 9-18kg kluci jsou od sebe 2 roky. Raději dědenou sedačku za 5 litrů, než koupit za dvojku, ale hlavně ze novou
Přesně tak. Měli jsme všechny sedačky kvalitní, tak jsem jim věřila i dál.