Poradna o výběru kočárků a autosedaček
Lukáš Fiala
@Aspera píše:
Dle zákona na něm může jezdit od 15 kg, ale z důvodu bezpečnosti ideálně vůbec. Zažila jsem tady nehodu, kdy se dospělým nic nestalo, ale holka na podsedáku skončila v nemocnici, protože podjel a ona se pomlátila. Takže u mě mají děti smůlu a dokud bude něco potřeba mají sedačku a pak už jen na sedadle. Podsedák máme na malé popojížďky po vsi v druhém autě, mimo obec už sedačka.K dotazu zakladatelky. Osobně bych nechala dítě v sedačce. V této už není problém s pásy, že by působilo dítě větší silou a mohlo je vyrvat. A ty plasty musí být pevnější než aby při 40kg ihned praskaly. I se myslím jednalo o tom, aby se zrušily váhové kategorie a zůstaly jen výškové, protože k čemu je, že 40 kg dítě může sedět bez sedačky, když má 130cm.
Zvláštní uvažování. Krátké popojíždění po vsi není nebezpečné. Kolegyně taky jen popojela po vsi, narazil do ní náklaďák, měsíc na JIP, už nikdy nebude v pořádku (chůze jen s berlemi, ortéza na noze, nemluví jako důsledek krvácení do mozku).
Mě by zajímalo, jestli ten podsedák platí až do 18 let? Píší dítě, věk 12 už neplatí.
@FreeLady12 Já teda taky nevidím problém v podsedáku, pokud si moje dítě bude už připadat trapně a bude mít věk na podsedák, tak ho bude mít. Jako dodržet 150cm a 36kg, tak bych seděla v dětské autosedačce jeste v 15 a to už by mi trapně bylo taky. Pamatuju si, že se mi spolužáci smáli i za ten podsedák, když si už vesele jezdili v předu ![]()
@mimibi píše:
@FreeLady12 Já teda taky nevidím problém v podsedáku, pokud si moje dítě bude už připadat trapně a bude mít věk na podsedák, tak ho bude mít. Jako dodržet 150cm a 36kg, tak bych seděla v dětské autosedačce jeste v 15 a to už by mi trapně bylo taky. Pamatuju si, že se mi spolužáci smáli i za ten podsedák, když si už vesele jezdili v předu
A jak spolužáci zjistili, na čem jezdíš v autě?
Přijde mi, že kapku přeháníte s tou trapností, neznám teda nikoho, komu by připadal podsedák/sedačka trapná
A pokud se děti brání bezpečnosti v autě, není lepší příležitosti k osvětě. Co když jim pak v 18 přijde trapnej i ten pás? ![]()
@Havlova Souhlasím, krátké popojíždění po městě/vsi je často mnohem nebezpečnější, než jízda po dálnici. Když je čelní náraz na podsedáku, chytnou tě pásy úplně v pohodě. Jak do tebe někdo ťukne třicítkou při výjezdu z garáže, tak má dítě domlácenou hlavu a ramena, ani nevíš jak.
@mimibi píše:
@FreeLady12 Já teda taky nevidím problém v podsedáku, pokud si moje dítě bude už připadat trapně a bude mít věk na podsedák, tak ho bude mít. Jako dodržet 150cm a 36kg, tak bych seděla v dětské autosedačce jeste v 15 a to už by mi trapně bylo taky. Pamatuju si, že se mi spolužáci smáli i za ten podsedák, když si už vesele jezdili v předu
Co je to „věk na podsedák“?
@Havlova píše:
Zvláštní uvažování. Krátké popojíždění po vsi není nebezpečné. Kolegyně taky jen popojela po vsi, narazil do ní náklaďák, měsíc na JIP, už nikdy nebude v pořádku (chůze jen s berlemi, ortéza na noze, nemluví jako důsledek krvácení do mozku).
Ano, ani to není ideální, ale je to příruční auto venku na krátké popojížďky a do něj fakt kupovat sedačku za 5000 nebudeme.
@unuděná píše:
A jak spolužáci zjistili, na čem jezdíš v autě?Přijde mi, že kapku přeháníte s tou trapností, neznám teda nikoho, komu by připadal podsedák/sedačka trapná
A pokud se děti brání bezpečnosti v autě, není lepší příležitosti k osvětě. Co když jim pak v 18 přijde trapnej i ten pás?
Mi zase přijde, že kapku přeháníte s tím pásem ![]()
Spolužáci to vidí. Dětská autosedačka je vidět z okýnka + když když dítě vysedá před školou, jsou otevřené dveře a u nich hromada dalších dětí a spolužáků. Nehledě na to, že my jsme s vesnice a s ostatními maminkami si děti vozíme ráno třeba navzájem. Jednou ta, podruhé jiná… vždy pobereme tři děti do auta a střídáme se ve vození dětí do školy ve vedlejším městě. Tři sedačky v autě fakt nemáme… ani jedna maminka. Takže všechny máme podsedáky a ty se i dozadu vejdou mnohem lépe než tři velké autosedačky. Nehledě na to, že když nějaká maminka podsedák navíc nemá tak řeknu své dceři „vem si podsedák a jdi k tetě, dneska vás veze ona.“. Dítě bafne podsedák do podpaží a odnese si ho
S autosedačkou by to dělala těžko ![]()
Každopádně to jsou prostě takové ty praktické důvody co nás přesvědčily k podsedáku (plus moje má teda, na rozdíl od ostatních, navíc ten pás).
A když ona musela v našem autě sedět ve velké sedačce a dvě spolužačky vedle ní na podsedácích, tak jako chápu, že si proti nim připadala trochu už jako trapně. Tak mi to řekla, prodebatovaly jsme to a žádné bezpečností nařízení/podmínky pro převoz dítěte s podsedákem v 7,5 letech jsme již neporušovali… takže nebyl důvod jí nevyhovět.
Ano, bezpečnější je autosedačka, do 12ti let. To nezpochybňuji… ale nepraktikuji a nic tím neporušuji. ![]()
@FreeLady12 No tak jasný, takhle já vozím spolužáky taky na podsedáku, i když jsou třeba menší, než je povoleno, ale to jsou takové specifické situace, u nás zase ne zcela na denním pořádku
Jo, takhle to chápu. Ale původně to prostě vyznělo tak, že dítě nechce sedačku, která je trapná, tak mu i navzdory výšce a váze povolíš jen podsedák.
@Havlova píše:
Mě by zajímalo, jestli ten podsedák platí až do 18 let? Píší dítě, věk 12 už neplatí.
No, měl by. Řidiči s malou výškou ho musí mít až do smrti…
@unuděná píše:
@FreeLady12 No tak jasný, takhle já vozím spolužáky taky na podsedáku, i když jsou třeba menší, než je povoleno, ale to jsou takové specifické situace, u nás zase ne zcela na denním pořádkuJo, takhle to chápu. Ale původně to prostě vyznělo tak, že dítě nechce sedačku, která je trapná, tak mu i navzdory výšce a váze povolíš jen podsedák.
O „navzdory výšce a váze“ jsem ale nemluvila. Psala jsem, že dceři bylo 7,5let - tak jsem jaksi očekávala, že každý pochopí, že to už asi neměla méně než 15kg ![]()
Podsedák je možno dát dítěti od 15kg ![]()
Deti budou jezdit v sedackach, dokud to jde, trapny netrapny.
V nejhorsim to svedou na trapnou matku.
@Aspera píše:
Ano, ani to není ideální, ale je to příruční auto venku na krátké popojížďky a do něj fakt kupovat sedačku za 5000 nebudeme.
Já jsem koupila cybexe za dva tisíce. Když vidím, jak u nás jezdí mlaďoši, tak nebudu riskovat ani na vesnici.
@FreeLady12 U toho podsedáku jde spíš o výšku, teda aspoň z pohledu bezpečnosti - když musíš pásat pásem od auta a nemáš tam, jako v autosedačce, ten horní systém upevnění pásu, tak dítě musí být tak vysoké, aby mu pás nešel přes krk. A to z mé zkušenosti splňují děti až tak kolem těch 140cm, plus mínus autobus. Dcera má 136cm a když jí semtam potřebuji převézt jen na podsedáku, tak jí pořád napomínám, ať sedí narovnaná, protože jinak má pás jako oprátku ![]()
@modravlocka píše:
No, a teď mi řekni, co se reálně může stát a v čem je to nebezpečnější než pás, který jde dítěti přes krk. Má bujná fantazie dokáže vymyslet maximálně prasknutý podsedák/autosedačku pod zadkem a důsledkem toho uskřípnutou kůži. Oproti vidině uškrceného dítěte je to pro mě stále dobré skóre.
Jsou pomucky (dodnes to pouzivame u dospelych s nizsi vyskou), pomoci kterych se bezpecnosti pas stahne tak, ze nejde pres krk. Pouzivaji to i tehotne.
@unuděná píše:
@FreeLady12 U toho podsedáku jde spíš o výšku, teda aspoň z pohledu bezpečnosti - když musíš pásat pásem od auta a nemáš tam, jako v autosedačce, ten horní systém upevnění pásu, tak dítě musí být tak vysoké, aby mu pás nešel přes krk. A to z mé zkušenosti splňují děti až tak kolem těch 140cm, plus mínus autobus. Dcera má 136cm a když jí semtam potřebuji převézt jen na podsedáku, tak jí pořád napomínám, ať sedí narovnaná, protože jinak má pás jako oprátku
Ano, a proto jsem psala, že má podsedák PLUS Smart Kid Belt (byl tam vložen odkaz) ![]()