Poradna o výběru kočárků a autosedaček
Lukáš Fiala
Dobré ránko všem! Potřebovala bych poradit od zkušených maminek… Chystáme se teď pořídit malému autosedačku (v roce měl 10,5 kg a 81 cm). Stojíme před volbou zda koupit z kategorie 9-36 nebo 9-18. Řešíme to proto, že v prosinci se nám narodí druhé miminko. Takže za rok a půl budem zas potřebovat další autosedačku… Co myslíte, jak to nejlépe vyřešit? Díky ![]()
při 9-36 ušetříte, při 9-18 neušetříte, ale pro dítě to bude pohodlnější
Já mám děti dva roky po sobě, a jeli jsme takto:
Dcera vajíčko, dcera přestup do 9-18kg, syn vajíčko, dcera přestup do 15-36, syn přestup do její 9-18, nyní syn 15-36
Takže já měla jedno vejce, jednu sedačku 9-18 a pak pro oba 15-36, která jim vydrží až do doby, kdy budou moct jezdit bez sedačky.
Sedačka 9-36 NENÍ A NEMŮŽE být nikdy tak bezpečná, jako sedačky jedné kategorie. Za sebe radím jí nebrat.
Zatím to neřeším, ale budu mít děti 21m od sebe, takže to taky budu řešit.
Holka měla vajíčko, teď má 9-18kg. Předpokládám že druhé bude mít vajíčko, pak sedačku po holce 9-18kg, starší tím pádem dostane 15-36kg, a druhé až vyroste z 9-18kg dostane taky 15-36.
Takže jediná autosedačka kterou budeme mít dvakrát je 15-36.
Mám děti od sebe 23m a řešila jsem to stejně, jak píšou holky. Vajíčko, pak 9-18, pak šel syn do 15-36 a dcera z vajíčka do 9-18. Teď už mají oba 15-36. Mám velké a těžké děti, takže nám to krásně navazovalo. Z vajíčka šli oba kolem 10 měsíce, protože jsem chtěla, aby tam byli co nejdéla, ale už se to nedalo unést. V sedačce 9-18 byli asi 1,5 roku a po druhém roce mazali oba do 15-36. Jo a já jsem tu sedačku 9-18 ještě za tisíc korun prodala, byla jak nová.
Sunnyside píše:
Já mám děti dva roky po sobě, a jeli jsme takto:Dcera vajíčko, dcera přestup do 9-18kg, syn vajíčko, dcera přestup do 15-36, syn přestup do její 9-18, nyní syn 15-36
Takže já měla jedno vejce, jednu sedačku 9-18 a pak pro oba 15-36, která jim vydrží až do doby, kdy budou moct jezdit bez sedačky.
Sedačka 9-36 NENÍ A NEMŮŽE být nikdy tak bezpečná, jako sedačky jedné kategorie. Za sebe radím jí nebrat.
100% souhlasím !
A myslíte, že bude mít syn za rok a půl těch 15 kg? Když měl v roce 10,5 kg? Je teda docela vysokej… Obávám se toho, aby nám to navazovalo…
Sunnyside píše:
Já mám děti dva roky po sobě, a jeli jsme takto:Dcera vajíčko, dcera přestup do 9-18kg, syn vajíčko, dcera přestup do 15-36, syn přestup do její 9-18, nyní syn 15-36
Mám taky dva roky od sebe a řešili jsme to úplně stejně.
Ani já bych nebrala rozsah 9-36.
Já tedy nevím jak kdo máte velké děti, ale po druhém roce dávat dítě do 15-36 mi přijde strašně brzo
to už měli víc jak 18 kg?
Jinak pro zakladatelku, koupila bych určitě 9-18, je pro přechod z vajíčka pro dítko pohodlnější a až půjde z vajíčka druhé dítko, tak uvidíš. Buď mu taky koupíš 9-18 a pak oběma 15-36 nebo bych mladší dala do 9-18 a staršímu koupila 9-36, u většího dítka už bych do ní šla…
alzbetah píše:
A myslíte, že bude mít syn za rok a půl těch 15 kg? Když měl v roce 10,5 kg? Je teda docela vysokej… Obávám se toho, aby nám to navazovalo…
Toho se taky trochu bojím, ale budu to řešit nejdřív za za rok a půl až dva roky, takže času dost.
- pokud by to nešlo, tzn starší by nemohla opustit 9-18kg a jít do větší, tak bych pro prcka koupila klidně ojetou 0-18kg, prostě abych pokryla ten přechod.
cituji Steeva z poradny:
„Do sedačky 15–36 dítě musí mít nejméně 15kg, 2,5 roku a výšku cca 94–100cm, takže věkem je ještě na 15–36 malý“
já bych radila taky koupit 9-18kg ![]()
Já bych určitě koupila 9 - 18 kg, jsou bezpečnější ![]()
Zuzíku
kde jsi to, prosím, našla???
Se zimním oblečením taky plánujeme přesun Karolínky do větší autosedačky ![]()
alzbetah píše:
Syn, když „šel“ do větší autosedačky těch 15 kg neměl, ale věkově a výškou už v ní mohl být tak jsme ho přesunuli!
Z té menší sedačky už mu trčela hlava a to by správně nemělo kvůli bezpečnosti ![]()
j.a.n.i1 píše:
Já tedy nevím jak kdo máte velké děti, ale po druhém roce dávat dítě do 15-36 mi přijde strašně brzoto už měli víc jak 18 kg?
Ta sedačka je od 15 kg takže v ní můžou být i když ta 9-18 kg ještě váhově stačí!
Tam je problém ten, že pokud dítě přeroste sedačku - „trčí mu hlava“ nad okraje tak je pro něho už nevyhovující a není tak bezpečná! ![]()
j.a.n.i1 píše:
Já tedy nevím jak kdo máte velké děti, ale po druhém roce dávat dítě do 15-36 mi přijde strašně brzoto už měli víc jak 18 kg?
Když měla starší dva roky, tak mladší se narodil, šel do vajíčka a to mu nějaký čas vydrželo, přechody nám vyšly těsně, prostě jsme měli štěstí, šli do sedaček podle kritérií pro danou sedačku. Takže po druhém roce byli pořád v 9-18, ale hodně záleží na váze a výšce, třeba má někdo velké a těžké děti. Ta další kategorie je přece od 15 kg, ne od 18.
My třeba měli jednu dobu problém, dcera výškově spadala do větší kategorie, ale váhově na ni neměla. ![]()
Sunnyside píše:
Tohle není tak jednoznacné. Ted vybírám sedacku podle testu a dost tomu venuju. Prosla jsem vsechny testy od roku 2007. V kategorii 9-36 kg jsou více nez dobré napr.KIDDY Guardian Pro 2, CYBEX Pallas 2-fix, CYBEX Pallas, KIDDY Comfort Pro… Zato zde tolik opevovaný RÖMER King Plus, MAXI COSI Pearl nebo MAXI COSI Tobi v kategorii 9-18 bych nikdy nekoupila. Ano, mají dost bodu, ale získaly je za podrobný manuál, snadno sundávací povlak, dobré polstrování atd. Zato díte spatne chrání pri celnim nárazu. Hlavne ze jsou hezky barevné.
Takze to chce vybírat s rozvahou a nejlépe podle porádného testu. Ale nestací podle výsledné známky, mi reknete, jak casto potrebujete treba manuál k sedacce ![]()
tak já budu opět citovat Steeva:
„u stávající sedačky 9–18 může dítěti přesahovat hlava do úrovně očí přes okraj sedačky“
je to zde: můj dotaz z poradny
řešila jsem podobný problém, myslela jsem si totiž, že jakmile začne hlava jen trochu přečuhovat, tak to vadí. Ještě chvilku nám tedy v 9-18 vydrží a já jsem ráda - přeci jen 5ti bodové pásy jsou veliký rozdíl oproti 3bodovým a naše sedačka má přítlačnou lištu, která napomáhá upevnění v autě, nemáme tam totiž isofix, takže bych ho tam chtěla udržet co nejdéle.
My ještě přesouvat nebudeme, nemá na to věk, výšku ani váhu, takže zůstane do léta, pokud moc nevyroste, v MC Priori XP. Ale je to jen můj názor ![]()