Poradna o výběru kočárků a autosedaček
Lukáš Fiala
Třeba to naše vajíčko má se základnou na pásy stejný hodnocení bezpečnosti jako bez ní…
Takže o tom to fakt není, chce to jen správně přidělat…
kate02 píše:
Lamm - a já znovu jak kolovrátek opakuju, že NE VŠICHNI mají auto, který isofix má…K čemu mi bude isofixová základna, když ji do auta stejně nepřipevním. Jo, v tom případě mi to fakt připadá jako vyhazování peněz, protože mi bude stát doma a autosedačku prostě musím upevnit pásem
Natašo - s tím lítáním vajíčka na pásech nesouhlasím. To naše, pokud je dobře utáhnutý, se v podstatě nehne…
O nějakým lítání nemůže být řeč…
Ad isofix souhlasím, my ho prostě nemáme a nevypadá, že bysme v dohledné době měli, tak hledám pouze mezi sedačkami na pásy, k čemu isofixovou, když je mi nanic.
Ad lítání vajíčka - tady hodně záleží i na tvarování sedaček v autě, máme 2 a v jednom se na pásech ani nehne, ale druhé má tam zvláštně tvarované sedačky, že tam fakt lítá jako blázen (a to opravdu vím, jak ji mám připoutat). Dokonce i základny jsme tam zkoušeli 2 a každá se tam chovala malinko jinak.
Takže výběr sedačky není jen o jejích bezpečnostních testech, ale i o tom, jak sedí v autě a jak dobře se tam poutá, protože čím hůře se tam poutá, tím je větší šance, že bude připoutaná blbě. A sebebezpečnější sedačka je úplně k ničemu, pokud je blbě připoutaná.
Lamm píše:
myslím, ze není az tak dulezité, jesti je sedacka s Iso nebo nejakým jiným fixem. Pro mne je dulezité, aby prosla dobre testy. A v testu je vetsinou testována její bezpecnost s isofixem (pokud ho má) a i bez nej. A pokud má sedacka dobré parametry i bez nej, tak proc ji nevzít. Testovací kritéria jsou vzdycky stejná.
Jiná vec je to, ze si casto lidé koupí sedacku, která sice dobre projde testem s isofixem, ale bez nej propadne, ale pak jim je líto dalsích 2-3 tisíc za ten nástavec. Pak mi ale hlava nebere, jak si muzou myslet, ze je jejich díte v bezpecí (to se týká hlavne nekterých vajícek).
Ted uz ty hvezdicky chápu, díky za vysvetlení. Neprijde mi to ale ststné resení. V originále je tech kritérií podstatne víc. Takze treba ten Römer Maxi King sice dostal hvezdicku za bezpecnost, ale presto splnil pouze 4 parametry z 5. To je PRO MNE (znova se opakuji) neprijatelné a radeji si najdu sedacku, co tech parametru v bezpecnosti splnuje 5.
Týjo, téhle diskuzi sem uz venovala víc casu nez samotnému výberu vlastní sedacky.
Lamm, ale pokud auto nemá isofix, tak s tím zkrátka nic neuděláš. Hodně o tom psal steeve a pamatuji si, že říkal, že pokud to auto nemá ani předchystané (na ten isofix), tak se s tím nedá nic dělat. My máme starší fábii combi (rok 2002) a potvrdili nám to ve Škodě servisu, že to nemáme ani předchystané, takže jedině koupit novější auto.
Já bych taky raději sedačku s isofixem, ale kvůli tomu bohužel nebudeme kupovat novější auto, páč na něj v této době jaksi nemáme. Ale steeve o tom má nejlepší přehled
careynka píše:Nataša píše:a jak se k tomu postavili?? Ja mela nohu uz na vajicku a ted mam taky safefix a zatim spokojenostj.a.n.i1 píše:právě a on starší leze přes to místo do auta v garáži..
Nataša Jojo, mít isofix, tak se taky rozhoduju jinak, ale jelikož ho nemáme ani v jednom autě a ani moji rodiče ne, tak byl výběr dost jednoznačný
A noha se mi taky nelíbí, přijde mi, že tam hrozně překáží…takže noha tam prostě nesmí být.
nehledě na to, že u safefixe jsme po 6m používání nohu reklamovali, prostě vystřelila..
no, vyreklamovali jsme, opravili nám to, trvalo to 2 měsíce, ani se se mnou nebavili, když jsem chtěla vrátit peníze, nebo jinou sedačku, prostě oprava a zákazníku škubněte si. že jsem k ní neměla důvěru, to nikomu nevadilo. měli jsme po ty 2měsíce naštěstí zdarma jejich stejné kvality, tak jsem neprudila, ale stejně. sedačka za 8.5tisíce, po 6m používání vystřelí noha, přidělávali jsme jí třikrát celkem, takže opotřebením to nebylo, noha byla pořád volná, nikdy u ní nic nestálo.. ![]()
opravdu jsem to nechápala, každopádně, je pochopitelné, že po takové zkušenosti já roemera už nechci a koupit ho, manžel mě s tím vyhodí. !!
kamarádce z obce se stalo úplně to stejné, a ještě pár dalším lidem co znám..
máme vajco od Maxi cosi, se základnou, kde je noha, a jezdí 19.měsíc a noha drží..
omlouvám se, já to hodnocení ADACu hodně zjednodušila, znám ho, ale nechtělo se mi to vypisovat všechno, bylo to jen proto, aby Lamm pochopila, že hvězdičky a to co píše ADAC spolu souvisí.. ale děkuju za opravu, já byla fakt líná
zjednodušení se holt nidky nevyplácí ![]()
já si vždycky čtu ta kritéria, ne jen ty pluska atd., protože ono opravdu sedačka dostane + z bezpečnosti,, i když má třeba slabší boční ochranu, a druhá ne a mají stejná hodnocení. tohle třeba taky nechápu..
Musím se Lamm zastat, vždyť ona přeci psala, že když má sedačka dobrý test s i bez isofixu, tak proč nevzít tu bez něj! jen zmiňovala fakt, že sedačka bez isofixu má třeba výrazně horší hodnocení,ale lidi si ji koupí, protože je tkzv. bezpečná, jen jim nedošlo, že jen s tou základnou, za kterou ale nejsou ochotní dát peníze navíc. a v tom s ní souhlasím.
když přeci isofix nemám, vybírám sedačku s ohledem na to, dívám se asi jen na testy bez isof., ne? to se dá rovnou vyfiltrovat! a nějaký iso-cosi je mi pak dost ukradený. !!
já jen vždycky říkám, že když isof. v autě je, je fakt dobré ho využít. není tam pro nic za nic.. ale když není, je potřeba si s ohledem na to vybrat sedačku.
Myslím, že tady nikdo nikoho nepřesvědčoval, že je za každou cenu třeba isofix. bylo to myšleno tak, že když je, nemá se na tom šetřit, ty ADAC testy neberou v úvahu pravděpodobnost špatného připoutání, to ani nejde! a že sebelepší sedačka špatně poutlá je nanic, to snad potvrdí všichni. u mě je proto isof. i o snížení rizika mojí blbosti.. ![]()
no a ještě musím konstatovat, že nám vajco lítá (tedy, ne doslova, ale prostě má vůli..) na pásech ve všech autech, do kterých jsem ho strčila (opel, mazda 6, CX7, toyota), asi je to blbé vajco..
nebo blbá auta?
nepsala jsem, že všechna vajíčka se liší bezpečností s/bez základny na pásy, dala jsem příklad té, u které to tak opravdu je.
když bych isof. neměla, nejspíš bych koupila cybex aton ale rozhodně ne maxi cosi cabriofix.. nebo cabrio se základnou na pásy.. ale hlavně - zkusila bych ho na sedadlo auta, kde se bude vozit!
Nataša píše:careynka píše:Nataša píše:a jak se k tomu postavili?? Ja mela nohu uz na vajicku a ted mam taky safefix a zatim spokojenostj.a.n.i1 píše:právě a on starší leze přes to místo do auta v garáži..
Nataša Jojo, mít isofix, tak se taky rozhoduju jinak, ale jelikož ho nemáme ani v jednom autě a ani moji rodiče ne, tak byl výběr dost jednoznačný
A noha se mi taky nelíbí, přijde mi, že tam hrozně překáží…takže noha tam prostě nesmí být.
nehledě na to, že u safefixe jsme po 6m používání nohu reklamovali, prostě vystřelila..no, vyreklamovali jsme, opravili nám to, trvalo to 2 měsíce, ani se se mnou nebavili, když jsem chtěla vrátit peníze, nebo jinou sedačku, prostě oprava a zákazníku škubněte si. že jsem k ní neměla důvěru, to nikomu nevadilo. měli jsme po ty 2měsíce naštěstí zdarma jejich stejné kvality, tak jsem neprudila, ale stejně. sedačka za 8.5tisíce, po 6m používání vystřelí noha, přidělávali jsme jí třikrát celkem, takže opotřebením to nebylo, noha byla pořád volná, nikdy u ní nic nestálo..
máme vajco od Maxi cosi, se základnou, kde je noha, a jezdí 19.měsíc a noha drží..
opravdu jsem to nechápala, každopádně, je pochopitelné, že po takové zkušenosti já roemera už nechci a koupit ho, manžel mě s tím vyhodí. !!
kamarádce z obce se stalo úplně to stejné, a ještě pár dalším lidem co znám..
a nebyla to nejaka vadna serie? Ja kupovala i vajicko 2011 a i ted tu safefixinu a zatim obe drzi jak laska v sovetsky svaz. Zatim. Ja chtela auto na pasy i na iso a s Romerem mam super zkusenosti, tak jsem sla do ni. Ani nevim o zadne jine, co se da poutat obema zpusoby a je stejne bezpecna ![]()
a jeste k tomu isofixu. Dala jsem sedacku k tatovi, co ma isofix a hybalo se mi to tam vic jak pritazenim pasem. Tak nevim, jestli normalne to ma takovou aby pri narazu se ten isofix ohl (ty packy na sedacce jsou sklapovaci) a pak kdyz to utahnu pasem, tak to drzi jako blazen, tak ti nevim Jardo, co je lepsi
mela jsem vzdy predstavu, ze jak cvaknu iso, tak to bude jak beton a ono prd
jestli to byla vadná serie nevím, každopádně u roemeru prý testují každou sérii tak tohle by nemělo být.. !! musela to být výrobní vada, projevilo se to fakt moc brzy a bez našeho zásahu.. měla jsem vztek jak blázen,
a prostě jim už nevěřím, že testují všechno.. kdyby ano, něco takového by se jim stalo jednou, ale ne 5× jen u lidí, co já znám. (nebo že bych měla takovou smůlu na známě??
)
koukalo se na to tehdy asi 5 inženýrů (technici, čvut..) a všichni do jednoho mi potvrdili, že je to blbě konstrukčně řešené, plast na kov a systém upnutí té nohy do podlahy = skoro 100 % průšvih.
jestli systém změnili,materiál, nevím.. už mě to nezajímalo. už jsem nechtěla doma další sedačku za 8.5tis, kterou bych nenáviděla a bála se, kdy mě nakopne noha nebo něco jiného.. ![]()
byla to kolekce 2008.
isofix by se hýbat neměl, mi se nikdy, v ani jednom autě, ani nehnul. vždycky josu tam páky na dotažení k sedadlu, další zápěrný bod (jako ta noha nebo oko TT),
v tátově mazdě CX7 se nejdřív trochu kývala základna, ale chtělo to chlapskou ruku, přitlačit k sedadlu, zafixovat a bylo. a fakt držela, jak přikovaná.. bych se na to raději mrkla znovu..
Diky, ja to na ten isofix jen cvakla, malej tam nejel, v mem aute je na pasy a to drzi fakt dobre. Na tom iso se to hybalo trochu do stran, ne ze se to kyvalo… no mrkneme na to
no doufam ze od roku 08 uz to zmenili, jestli bylo tolik problemu. na vajicku ta nohy byla vysupovaci a na zarazky, tady u te safefix je jakoby otocna, kdy noha vyjede sama a zarazi se o podlahu a zafixuje se v tom miste akorat
tak to museli změnit, na té naší teda sama nevyjížděla do stanovené pozice, bylo potřeba jí upevnit ručně,
takže evidentně to někoho napadlo, a není to tak, že by to tehdy prostě bylo všechno správně, jak nám tvrdili .
každopádně jsem ráda kvůli vám, že to změnili.. to co bylo bylo fakt na pytel… ![]()
ona se na těch packách trošku hýbe, do stran, ale je tam ještě páčka, taková oranžová tuším, kterou zmáčkneš a sedačku přirazíš k sedadlu. a pak se ani nehne..
Nataša píše:
tak to museli změnit, na té naší teda sama nevyjížděla do stanovené pozice, bylo potřeba jí upevnit ručně,
takže evidentně to někoho napadlo, a není to tak, že by to tehdy prostě bylo všechno správně, jak nám tvrdili .
každopádně jsem ráda kvůli vám, že to změnili.. to co bylo bylo fakt na pytel…ona se na těch packách trošku hýbe, do stran, ale je tam ještě páčka, taková oranžová tuším, kterou zmáčkneš a sedačku přirazíš k sedadlu. a pak se ani nehne..
ahaaaa!!! tak k tomu je, ja s tou oranzovou packou jen schovala ten isofix, tak tim se to i utahuje
diky…ja jeste necetla navod na ten iso..
Jj, otocim s tou nohou a ten kovovy vnitrek vyjede