Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj.
Jsem nucena otočit syna z protisměru do posměru a připoutávat jej už 3 bodovým pásem.
Jsou mu 4 roky, ale výškou a váhou je nadstandardně věku.
Autosedačku máme do 18kg protisměr a také posměr s 5 bodovým poutáním.
Chci se zeptat jak se jmenuje ta „blbina“ aby měl ten pás křížený? Je to opravdu vhodná věc?
Ptž. jaké existují ještě bezpečné alternativy?
Děkuji
BeltUpp. O ničem podobném nevím. Leda koupit sedačku s 5bodým pásem do 25 kg (Joie Bold), ale ta potřebuje k poutání autopás, isofix i top tether.
Nevím jakou blbinu myslíš, ale potřebuješ teda novou autosedacku, ty do 18kg se nedají poutat jen 3 bodovým pasem
pokud nemá víc jak 18kg tak ho poutat klasicky tím 5 bodovým co je v sedacce a pokud má víc, tak koupit větší autosedacku ![]()
Kolik ti měří? Ještě je možnost koupit větší protisměr, máme BeSafe do 36 kg a 125 cm.
@dracula-s píše:
Ahoj.Jsem nucena otočit syna z protisměru do posměru a připoutávat jej už 3 bodovým pásem.
Jsou mu 4 roky, ale výškou a váhou je nadstandardně věku.
Autosedačku máme do 18kg protisměr a také posměr s 5 bodovým poutáním.Chci se zeptat jak se jmenuje ta „blbina“ aby měl ten pás křížený? Je to opravdu vhodná věc?
Děkuji
Ptž. jaké existují ještě bezpečné alternativy?
No těžko říct, co přesně myslíš. Asi přídavný pás - myslím, že jsem viděla kdysi BeltUpp, ale těžko říct, zda je to vůbec homologované. To bych si u všech bezpečnostních prvků zjistila především, ať nenadělá víc škody než užitku. A pak se podívej, jak se tím poutá, protože, když jsem se na to kdysi dívala, tak to znamenalo mít sponu na zapnutí pásu na každé straně sedačky, což u našeho auta znamená, že by dítě muselo jezdit jen na prostředním sedadle… Homologaci, jsem pak ani nezjišťovala a rovnou to zavrhla.
Podle mě je lepší koupit sedačku, která se dá poutat na 5-ti bodový pás do vyšší váhy.
@Finkaa píše:
No těžko říct, co přesně myslíš. Asi přídavný pás - myslím, že jsem viděla kdysi BeltUpp, ale těžko říct, zda je to vůbec homologované. To bych si u všech bezpečnostních prvků zjistila především, ať nenadělá víc škody než užitku. A pak se podívej, jak se tím poutá, protože, když jsem se na to kdysi dívala, tak to znamenalo mít sponu na zapnutí pásu na každé straně sedačky, což u našeho auta znamená, že by dítě muselo jezdit jen na prostředním sedadle… Homologaci, jsem pak ani nezjišťovala a rovnou to zavrhla.
Podle mě je lepší koupit sedačku, která se dá poutat na 5-ti bodový pás do vyšší váhy.
Trn BeltUpp má vlastní sponu, kterou připneš k autopásu. Takže může být na jakémkoliv sedadle.
Ale co teď koukám, tak už se neprodává. Leda sehnat na bazaru.
@aanysek píše:
Trn BeltUpp má vlastní sponu, kterou připneš k autopásu. Takže může být na jakémkoliv sedadle.
Ale co teď koukám, tak už se neprodává. Leda sehnat na bazaru.
A je to homologované? Protože, kdysi jsem chtěla přídavnou sponu na 5-ti bodové zapínání, ať dítě se nevyvleče z pásu a ve více obchodech mi řekli, že nemají žádnou s homologací, tudíž jsem to vzdala a nic jsem nedokupovali. Ale před přidáním, čehokoliv do auta, jako bezpečnostního prvku, je toto první co řeším.
Já bych raději vybrala sedačku s 5-ti bodovým zapínám do vyšší váhy/výšky.
@Finkaa na oficiálních stránkách píšou, že jo, ale podle staré normy.
BeltUpp has been tested at TRL, the UK Transport Research Laboratory under the regulation (R44) conditions.
Ono těch možností po směru s 5bodem moc není. Bez top tetheru žádná, s TT Joie Bold (ale její výroba taky skončila, protože není podle nové normy), pak Britax Advansafix, ale ta je snad jen do 105 cm, a pak myslím Polled Y-fix, ale tu jsem naživo nikde neviděla.
@aanysek píše:
@Finkaa na oficiálních stránkách píšou, že jo, ale podle staré normy.
BeltUpp has been tested at TRL, the UK Transport Research Laboratory under the regulation (R44) conditions.Ono těch možností po směru s 5bodem moc není. Bez top tetheru žádná, s TT Joie Bold (ale její výroba taky skončila, protože není podle nové normy), pak Britax Advansafix, ale ta je snad jen do 105 cm, a pak myslím Polled Y-fix, ale tu jsem naživo nikde neviděla.
Máš přehled, tak se tě ještě zeptám. Už platí, že se nesmí vyrábět autosedačky, podle staré normy, tedy všechny vyrobené už budou jen i-size?
To mě docela zajímá, protože minimálně příští rok budeme muset měnit ještě jednu autosedačku.
Kup normálně větší sedačku, ne? Velkých sedaček do 35 kilo jsou všude kvanta, tak úplně nechapu, jde je problém?
@Semtex píše:
Kup normálně větší sedačku, ne? Velkých sedaček do 35 kilo jsou všude kvanta, tak úplně nechapu, jde je problém?
No a já to zcela chápu. Pokud nemá klidné dítě, co bude hezky sedět v autosedačce opřené zády, tak na tom 3-bodovém pásu lze provádět cokoliv… Ono zvlášť, když třeba máš těch dětí v tom autě víc, tak to na bezpečné jízdě všech moc nepřidá, pokud třeba řidič musí kontrolovat, zda dítě sedí v sedačce nebo se prostě naklání na vedlejší sedadlo, div, že tam skoro nesedí. To se ti prostě s 5-ti bodovým pásem nestane. A domlouvat čtyřleťákovi je trochu jiné než třeba šestiletému dítku…
@Finkaa tak jsou snad i ty velké sedačky s petibodovymi pasy, porad asi nerozumím ![]()
@Finkaa Však Semtex napsala, ať koupí větší sedačku. Jsou protisměrmé na petiboďáku do 36 kg ![]()
@Semtex píše:
Kup normálně větší sedačku, ne? Velkých sedačekdo 35 kilo jsou všude kvanta, tak úplně nechapu, jde je problém?
@Semtex píše:
@Finkaa tak jsou snad i ty velké sedačky s petibodovymi pasy,porad asi nerozumím
No tak mi ty kvanta sedaček do 35kg na 5-ti bodový pás napiš, nejsem tak náročná bude mi stačit 5 - jako prstů na jedné ruce ![]()
Ideální by bylo podle normy R129, ať nekupuje starší skladový, ale nový. Od letošního září se podle staré normy už nesmí vyrábět (no už jsem si to dohledala, neb mě zajímalo proč se nevyrábí Joie Bold a ani ten nebyl do 35kg).
Ovšem myslím, že budeš mít problém najít jednu jedinou do 35kg homologovanou i podle staré normy ![]()
Fakt to není sranda koupit 5-ti bod. autosedačku, pro těžší, vyšší dítě a ještě tak, aby pasovala do auta…
@Semtex píše:
Po směru jízdy? S 5bodem?
Proti směru jsou do 36 kg s 5bodem 3 a všechno jsou to relativně novinky.