Poradna o výběru kočárků a autosedaček
Lukáš Fiala
isofix je standartizované spojení, takže isofix v USA má stejný rozměr jako v EU.
Ale ne všechny sedačky v americe mají evropskou homologaci a naopak, pokud sedačka nebude mít značku E v kružku nemá evropskou homologaci a nemůžete ji v EU používat, takže pozorně vybírat. Např. v USA se prodávají protisměrné isofixové Britaxy, ale v EU se neprodávají, takže nejspíš ani nebudou mít evropskou homologaci.
Sedacky z USA se ve vetsine pripadu nesmi pouzivat v EU a stejne sedacky z EU se nesmi legalne pouzivat v USA. Takze bud najdes nekoho, kdo ti v USA pujci zdejsi sedacku, nebo budes muset koupit jednu v USA a jednu v EU
Díky za odpovědi, moc jste mě nepotěšili, ale tak nějak jsem si to myslela. No nic, třeba to americké vajíčko překvapí a bude mít ty pásy víš a bude to ok ![]()
Půjčit bych si asi neměla jak, děti známých tuším většinou šly do sedících posměrných sedaček, což by u dcery neprošlo. No tak uvidím, jak to dopadne ![]()
steeve píše:
isofix je standartizované spojení, takže isofix v USA má stejný rozměr jako v EU.
Ale ne všechny sedačky v americe mají evropskou homologaci a naopak, pokud sedačka nebude mít značku E v kružku nemá evropskou homologaci a nemůžete ji v EU používat, takže pozorně vybírat. Např. v USA se prodávají protisměrné isofixové Britaxy, ale v EU se neprodávají, takže nejspíš ani nebudou mít evropskou homologaci.
A nesmí se používat proč? Protože nepasují do našich aut? Nebo jenom kvůli tomu, kdyby někdy někdo tu homologaci kontroloval (jako že jsem se s tím ještě nikdy nesetkala)?. Omlouvám se za hloupý dotaz, ale opravdu mě to zajímá.. ![]()
Raduš.ka44 píše:steeve píše:A nesmí se používat proč? Protože nepasují do našich aut? Nebo jenom kvůli tomu, kdyby někdy někdo tu homologaci kontroloval (jako že jsem se s tím ještě nikdy nesetkala)?. Omlouvám se za hloupý dotaz, ale opravdu mě to zajímá..
Jenom kvůli tomu, aby mohli prudit… protože je to prostě kocourkov ![]()
Sice se to neváže k sedačce, ale srandu s homologací to vystihuje:
Máme Jeepa, kupovali jsme ho staršího tady u nás, ale předchozí majitel si ho dovezl z Kanady a 6 let tu jezdilo. Tj. je to „evropská“ verze, počítadla v kilometrech, oranžové blinkry, mlhovka… prostě všechno. No a když jsme letos byli na technické, tak jsme ji nedostali, že to nemá homologovaná světla a nevím co ještě. Museli jsme dojet na dekru, tam stvořili papír, že světla a zbytek nehomologovaných dílů funkčně odpovídá homologovaným (jinak řečeno jsou totožná, jen místo E v kroužku mají TUV) zapsal se telefonní seznam výjimek do techničáku a najednou bylo všechno v pořádku a auto už smí jezdit.
Raduš.ka44 píše:steeve píše:A nesmí se používat proč? Protože nepasují do našich aut? Nebo jenom kvůli tomu, kdyby někdy někdo tu homologaci kontroloval (jako že jsem se s tím ještě nikdy nesetkala)?. Omlouvám se za hloupý dotaz, ale opravdu mě to zajímá..
nesmí se používat pokud nemají homologaci pro dané území- je to jako píše JANI- třeba u aut v USA jsou červené blinkry a v EU oranžové, proto všechny ty dovezené ameriky se musí předělat na oranžové blinkry, prostě to tak je,
u sedaček v mnoha případech mají jinak dělané průvlaky na pás, u amerických aut, díky tomu, že jsou tam lidé poněkud více narostlí mají delší pásy , širší sedačky, a jiné zapínání pásů, zde je většina uat malé kategorie, kde jsou krátké pásy, takže by ani pásy mnohdy nedaly, nebo mají v americe u pásů v sedačce dodatečkou sponu, v EU být nesmí, je zakázána, protože záchranáři by při vyndavání dítěte ze sedačky u havarovaného vozu měli stížené podmínky- prostě každý stát- resp. EU si stanovila své požadavky na homologaci nejen u autosedaček, ale je to i u aut, potravin atd, a tak to mnohdy dovozové boží neplní a buď se musí upravit, nebo se nesmí používat.
Otázka zřejmě pro Steevea, ale možná poradí i někdo jiný.
Dnes jsem zjistila, že mi dcera asi vyrůstá z vajíčka. Má necelých 8m, 8,5kg a 72cm, nesedí. Máme MC Pebble a nad hlavou má cca 3cm, to by stačilo, ale popruhy jí začínají cca 1cm pod ramínkem. Do posměrné ji dát nemohu, takže asi pořídíme 0-18 BeSafe ISI Combi Isofix.
JENŽE…
Za pár dní odlítáme na několik týdnů do USA, kde má dcera přichystanou sedačku - opět vajíčko. Mám obavy, že americké vajíčko na tom bude podobně jako to, co máme doma. Rozhodla jsem se tedy, že pokud bude vajíčko malé, koupila bych si autosedačku tam. Ty BeSafe tam sice nemají, ale vybrala bych si třeba nějaký Britax, protisměrnou si isofixem. No a teď mě napadá:
Mám z toho hlavu v pýru, nerada bych kupovala jednu sedačku tam a pak další po příletu zpět domů…a kupovat ji zde a táhnout si ji tam „pro strýčka příhodu“ se mi taky nechce, protože by mě to stálo dalších 50 Euro a 50 dolarů za další zavazadlo…