Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Nemůže požadovat nic. Není to povinný výdaj. Třeba zaplacení řidičáku napůl budiž, ale polovinu auta se mi zdá už jako drzost.To je teď už standart že děcka dostávají k řidičáku i auťák? Má dost dobře vychcanou bývalku.
Tak záleží, co má v rozsudku o výživném…jestli má přispívat polovinu nebo vůbec nic…ex může požadovat co chce…ale nárok mít nebude…a na zaplacení poloviny auta už vůbec ne…asi bude trošku blázen, ne?
nechala bych jí to dát klidně k soudu…ať se pobaví i tam…a navíc, pokud mu právnička řekla, že to není pro něj povinný výdaj, tak bych se toho držela a nazdar…je na něm, jaké má vztahy se synem…já bych zaplatila polovinu autoškoly, beru to jako vzdělání…ale víc nic…navíc pokud už je dítěti 18, dává to k soudu už to dítě, ne matka… ![]()
@Anonymní píše:
Zdravím,manžel má z předchozího vztahu skoro 18 letého syna. ( Za 2mes) Alimenty platí a přispívá i na různé výdaje - brýle, pomůcky do školy aj.
Jeho ex je docela mstivá paní a snaží se manžela věčně brát na soudy apod. Naposledy dostal manžel dopis od právničky, ve kterém ho pomalu zažalovala, že dal dobrovolné kapesné o 2 stovky menší. Každý má nějakou povahu, manžel doteď lituje. K věci.
Ex po něm požaduje, aby zaplatil synovi autoškolu. Manželovi se do toho nechce, protože mu právnička řekla, že to není povinný výdaj. Avšak půlku rád zaplatí. Samozřejmě hned opět poslala dopis, kde ho nutí, aby zaplatil za celou autoškolu+ aby zaplatil polovinu budoucího auta pro syna.
Otázka zní: může jeho ex požadovat zaplacení celé autoškoly + zaplacení poloviny auta, ač dítě nabylo 18ti let?
Pro rypaly - manžel nemá problém zaplatit polovinu autoškoly. Pouze přemýšlí, zda to po něm může soudně vymáhat.
Děkuji za odpověď
Tak požadovat může co chce, to ale neznamená, že to dostane.
@Anonymní píše:
Otázka zní: může jeho ex požadovat zaplacení celé autoškoly + zaplacení poloviny auta, ač dítě nabylo 18ti let?
Ano, může to požadovat. Kdokoliv může požadovat cokoliv od kohokoliv.
To jsi musela psát na eMimino, aby ses toto dozvěděla?
Ode dne dosažení věku 18 let vyživované osoby bude otec povinen posílat stanovené výživné přímo synovi. Matka už nebude syna ze zákona zastupovat. Otec se bude domlouvat pouze se synem na možných dobrovolných příspěvcích, např. na to auto. Do toho už otcova ex nebude mít co mluvit.
Příspěvek upraven 12.11.23 v 09:18
Bývalá už nemůže požadovat nic ne, když bylo dítěti 18. Teď patří výživné k rukám dítěte.
@JancaS84 píše:
Bývalá už nemůže požadovat nic ne, když bylo dítěti 18. Teď patří výživné k rukám dítěte.
18 mu bude za 2 mesice.
Reálně si tu autoškolu může zaplatit i sám z brigády že ![]()
Nicméně není to povinný výdaj a žádat o to by měl syn a ne matka, když mu už bylo 18.
@Janča6 píše:
18 mu bude za 2 mesice.
Jo, to jsem přehlídla na konci má že už nabylo. Ale tak stejně než by se tohle případně dořešilo tak mu těch 18 bude.
@Janča6 píše:
18 mu bude za 2 mesice.
Tak mu dejte autoskolu jako darek k narozeninám. Já bych se kvůli tomu nehandrkovala a od 18let bych finance řešila jen s klukem.
@Alušáček píše:
Tak mu dejte autoskolu jako darek k narozeninám. Já bych se kvůli tomu nehandrkovala a od 18let bych finance řešila jen s klukem.
Ja nejsem zakladatelka. Ale dobry napad.
Jako 18letého fracka by mě hamba fackovala chtít po rodičích zaplatit řidičák, natož auto. A ještě aby mi to delegovala maminka. Nemáš ušetřeno na řidičák z brigád, máš smůlu, řidičák k přežití nepotřebuješ. Moje mamka byla na tátu ještě naštvaná, když se nabídl, že mi půlku řidičáku zaplatí. Řekla: „Našetřila si na to, ona ten řidičák chce, ať si ho zaplatí.“
Jako asi se tu najde někdo, kdo dostal k 18ti nám auto. Ja to nejsem a většina asi taky ne. Řidičák bych nabídla půlku, pokud chce mladej auto, at mu ho maminka zaplatí. Ja jsem si občas půjčila to našich a byla jsem jim vděčná, na svoje vlastní mi pak půjčili peníze a ja jim to do poslední koruny zaplatila.
Takže bych ji poslala tam kde slunce nesviti.
Příspěvek upraven 12.11.23 v 08:51
Pokud by s bývalou nebyla rozumná řeč a mohlo by se stát, že mu druhou půlku autoškoly nezaplatí, řešila bych to už přímo se synem. Ať už tak, že bych mu ji zaplatila celou nebo tak, že bych zaplatila část a na část si vydělá sám. Za dva měsíce je plnoletý, odmítla bych už řešit jakékoliv finance s bývalou, řešila bych přímo s ním. Polovinu auta bych rozhodně neplatila. Možná kdybych viděla, že mladej maká na brigádách, aby si na auto vydělal, tak bych mu něco přispěla, to by se vidělo podle jeho přístupu. Vydírat od bývalý bych se určitě nenechala, domlouvala bych se přímo se synem jako dospělý s dospělým.
Já bych tu půlku na autoškolu přispěla, přece jen dneska mají šílený ceny. Sama jsem dělala před 3 roky a už tenkrát to byl mazec, to by musel šetřit pár let z brigád, pokud teda neobjeví nějakou zlatem placenou ![]()
A jelikož to beru, že je to mé milované dítě, tak bych byla ochotná - pokud ty peníze mám!- mu přispět i na auto. Sama jsem to nezažila, měla jsem rozvedene rodiče a táta na mě kaslal, tak to beru z pohledu dítěte. Jistě, mohl by si také přidat něco z brigád, plus něco rodiče.
Ale hlavně, řešila bych to se synem sama. Na tohle vše už maminku nepotřebuje. Prostě přijít za tátou a domluvit si to sám
nebo mu následující svátky, vánoce, narozeniny dávat třeba jen peníze, ať si nasetri postupně sám. Na všem se dá domluvit, ale reálně fakt jen otec + syn.
Zdravím,
manžel má z předchozího vztahu skoro 18 letého syna. ( Za 2mes) Alimenty platí a přispívá i na různé výdaje - brýle, pomůcky do školy aj.
Jeho ex je docela mstivá paní a snaží se manžela věčně brát na soudy apod. Naposledy dostal manžel dopis od právničky, ve kterém ho pomalu zažalovala, že dal dobrovolné kapesné o 2 stovky menší. Každý má nějakou povahu, manžel doteď lituje. K věci.
Ex po něm požaduje, aby zaplatil synovi autoškolu. Manželovi se do toho nechce, protože mu právnička řekla, že to není povinný výdaj. Avšak půlku rád zaplatí. Samozřejmě hned opět poslala dopis, kde ho nutí, aby zaplatil za celou autoškolu+ aby zaplatil polovinu budoucího auta pro syna.
Pro rypaly - manžel nemá problém zaplatit polovinu autoškoly. Pouze přemýšlí, zda to po něm může soudně vymáhat.
Děkuji za odpověď