Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Souhlasím s Aidou, naše malá to taky od cizích dětí moc nemiluje, i když je jinak kamarádská. Podle mě to chce vysvětlovat, ne okřikovat. Je sice malá, ale časem pochopí, že se to prostě každému cizímu nedá dělat.
Můj syn je taky hodně společenský, ale spíš tím stylem, že se pořád na všechny usmívá, od každého se nechá pochovat a neustále i lidem v MHD něco „vykládá“… Dětí se rozhodně nebojí, miluje společnost, je na něm vidět, jak se mezi lidmi rozzáří. Ale na cvičení chodí chlapeček,k terý je o půl hlavy větší než Ondra a je „objímací“, vžycky se rozběhne a začne nějaké dítě objímat tak, že tyhle prcky povalí na zem a pak na nich skoro leží a dělá malá…
Myslí to určitě dobře, ale Ondrovi se to ani trochu nelíbí a já ho chápu
. Jak nepříjemné to musí být pro děti, které nejsou moc společenské, to si radši ani nepředstavuju…
Takoví ti rozumbradové, kteří všem všechno vykládají, asi nevadí nikomu (možná kromě vlastních rodičů
), ti jsou jen roztomilí, myslím si, že problém může být jen ten fyzický kontakt, který děti občas prostě neukočírují ![]()
Nicméně neporadím, asi opravdu pomůže jen vysvětlovat, „podívej, chlapeček/holčička se bojí…“.
Foltexko,
to asi neodnaučíš a hlavně si myslím, že by to byla i škoda. Je hodně dětí, kterým toto nevadí a tvoje holčička si takto třeba v budoucnu bude hledat kamarády. Spíš bych jí byla stále na blízku a hlídala ten kontakt… když to druhému dítěti vadit nebude, tak jí nechej.
V opačném případě vysvětli, že se to holčičce/chlapečkovi nelíbí.
Taky znám spoustu dětí které to nemají rády a respektuju to.myslím si že skoro ve dvou letech by se jí to mohlo vysvetlit ![]()
Ale jinak mám doma to samé.Každému na potkání vykládá jak se jmenuje kde bydlí a že maminka se jmenuju tak a tak a že pracuje v nemocnici a že chodí do školky a že tam má takové a takové kamarády
a všechny zdraví.Ted jsme šli a houmlesák stál za keřem a natálka mu říká dobrý den a chtěl ase s ním bavit.Říkám jí natálko nemůže se bavit s cizíma lidma.A ona naprosoto suvereně odpověděla že to není cizí člověk když tady stojí za keřema že už se s ním minule bavila ![]()
Ted jsme byli v autobazaru a pán prodavají byl plešatý a natálka na celé kolo.Maminko řekni pánovi že nemá vlasy
A když jsme jí řekla že on to asi už ví tak mi řekla že se ho chce na to zeptat proč že je vlastně nemá a jestli nechce nějaké půjčit když maminka jich má tolik
![]()
takže závěrem si myslím že je to normální že se hcce družit a nechala bych ji pokud to dělá dětem kterým to nevadí
![]()
Foltexko…závidím tvůj problém! ![]()
Můj syn taky nadšeně a vysmátě za každým dítětem běží…a když ho doběhne, tak mu dá herdu do zad, nebo ho rovnou povalí
O tom, jak to vadí dětem nebo maminkám asi psát nemusím
Domluvy ani tresty pořád nezabírají ![]()
Sunnyside píše:
Foltexko,
to asi neodnaučíš a hlavně si myslím, že by to byla i škoda. Je hodně dětí, kterým toto nevadí a tvoje holčička si takto třeba v budoucnu bude hledat kamarády. Spíš bych jí byla stále na blízku a hlídala ten kontakt… když to druhému dítěti vadit nebude, tak jí nechej.V opačném případě vysvětli, že se to holčičce/chlapečkovi nelíbí.
přesně tak to dělám, stojím u ní a hlídám ji.
Neokřikuju ji - to bylo špatně napsáno, jen ji to vysvětluju.
Vulpes tak to je nepříjemné. Držím pěstičky, aby to brzo přešlo. Syn naší sousedky je taky takový, naší malou při návštěvě dost potrápil, ale ta na něj nezanevřela a furt se schání po Davídkovi
A jeho máma je za to ráda, taky je z toho chudina špatná, už se radila i s dr. ale ta jí řekla, že to přejde.
Maty se mi nevrhal po dětech, ale po malejch cizích psech. Už z dálky jsem Matyho hlasitě upozorňovala, že támhle jde krásnej pejsek, ale že je cizí, že by se mohl leknout a tak podobně, ať si ho prohlídne a dává pozor. U jednoho psa klidně několikrát za sebou. Jako kolovrátek. A zabralo to. Na Matyho i na majitele psů. I oni si dávají pozor na případné nepřiměřené Matyho reakce. A pokud je pes v pohodě, většinou se s náma dá majitel psa do řeči a ptá se, jestli si ho chce Maty pohladit ![]()
Zkusila bych něco podobného. Dáš tím najevo maminkám, že máš družné dítě a pokud má cizí dítě problém, ať se rychle zdekujou. Souhlasím s holkama, nezakazovala bych, jen upozorňovala.
Maty taky miluje děti, vždycky se u nich zastaví a chce si s nima povídat, což naštěstí jde případně ukočírovat ![]()
Příspěvek upraven 19.04.10 v 13:28
Moje obe holky jsou take spolecenske. Z toho starsi rada hladi, pusinkuje a objima jeste ted v prvni tride a mladsi to naopak nesnasi jak od starsi segry a od „cizich“ deti je na to vylozene alergicka… ![]()
Mimochodem ja taky dvakrat nemusela, kdyz obe holky byly cca pulrocni mimca v kocarku/golfkach a hnalo se je objimat cizi unudlene ci nevycvalane dite nebo naopak spinave ulepene ditko zacalo omatlavat kocar a hracky zavesene na nem, takze se ani nedivim, ze to nekterym maminkam vadi… ![]()
Foltexka -když tady píšeš o babičce co by mohla dělat u STB tak se musím smát…tuhle skorotchýně mámila po malé nějakou písničku…ona ji odpověděla,,My zpíváme doma babi..to nevíš…a už z ní nic nedostala…když na ni někdo vyvíjí nátlak tak se zasekne a mlčí…chytrolín..
Ona malá je asi po ní, ukecaná. My oba s manželem jsme spíš uzavření. Myslím, že naše babi to z ní vymámí a naše malá to ani nepostřehne ![]()
Naše Helenka je taky strašně společenská, hlavně vůči dětem - pořád za nimi běhá, vykládá, diriguje, hladí… Zatím jsem se nesetkala s tím, že by to některé mamince vysloveně vadilo…
Jediné, co docela ostře hlídám, je čistota rukou, tj. vím-li, že má ruce od písku nebo že právě odhodila klacek, nedovoluji jí sahat jakémukoli dítěti na obličej, dokud packy neočistíme - a platí to i naopak, mně osobně vadí, pokud některé dítě moje děti otlapkává po tvářičkách ručkama od hlíny a maminka nezasáhne.
Ahoj, naše malá je to samé. Vím, že to ostatním maminám vadí, když jim naše dcera pusinkuje a objímá děti, ale nesnažím se jí to nijak výrazně zakazovat. Beru to tak, ať se děti mezi sebou vypořádají samy. Malá jim neubližuje, tak co. Chytnu ji za ruku a snažím se ji odvést pryč, odpoutat pozornost, ale abych jí za to nadávala nebo tak, to ne.
Je zajímavé, že většinou názor „ať si to děti sami vyříkají“ mají matky těch obtěžujících dětí.:-)))
Ale teď vážně, ještě mě napadlo, že matky ostatních dětí se taky můžou bát aby tvoje dítě nebylo nemocné, ne každá matka stojí o to, aby se její dítě nakazilo třeba virozou nebo nějakou dětskou nemocí.Ono už tak je riziko dost vysoké, tak proč to ještě zvyšovat olíbáváním.
Ano, ZuzoM, to mi vadí teda moc. Jsem až úchylná jak ji chráním před nemocemi, ale může mě čert vzít, když přijdeme mezi děti na tancování či do školky na hraní a děti mají nudli až na puse a jiné kašlou
kamarádka mi říká, že jsem divná, že děti jsou nemocné, ale když je naše dcera nemocná, tak nikam mezi děti nejdu až do 100% stavu, a že i ta blbá rýma u nás trvá 14 dní až tři týdny…je to bezohledné, ale to je OT a ještě radši podotknu, že mluvím o neškolkových dětech..