Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, potřebuju poradit - naše malá je hooodně společenský tvor. Problém je v tom, že běží ke každému dítěti, úsměv na rtech a chce dělat pořád všem „malá“. Vidím, že některým dětem a maminkám to není příjemné. Jak byste to řešily? Nechci ji pořád okřikovat, že se to nedělá, aby se nakonec pak dětí nestranila. Nevím co s tím. Díky za vaše názory ![]()
Já na tom nic špatnýho nevidím,chce se kamarádit
a proč by to mělo ostatním maminkám vadit?!
Naše dcera je to samý, běžně objímá na ulici cizí lidi a posílá jim pusinky…až si někdy říkám, že musí vypadat jako citově neukojená od nás ![]()
Buď ráda, že se nebojí a je přátelská. Kdyby ke každému běžela s napřaženou pěstí, bylo by to horší…
u nas to samy a bohuzel chudacek nechapal a nechape, ze nektereym detem to vadi. a ty pred nim zdrhaji. takze nebohj, nech ji na pokoji, kdyztak ji treba rekni, ze to druhe detatko se boji nebo tak neco. ona si brzo prijde na to, ze kdyz se to dite pred ni bude schovavat mamince za nohu, ze to asi nema moc smysl. jina rada na to asi nebude ![]()
Foltexka -to píšeš o naší Dominičce…
taky mě to dělá…říká všem teto a povídá jim co dělá tatínek a maminka…a vůbec je moc přátelská…některé děti jsou na ni zlé…nechtěji se kamarádit a povídat si s ní…je fakt,že umí na svůj věk mluvit až moc a je ji všechno rozumět…nevadí ji ani puberťáci…mě vadí,když se ji smějou jak jim brebentí…ona je šťastná kde je nejvíce lidí a dětiček
mabit píše:
Já na tom nic špatnýho nevidím,chce se kamarádita proč by to mělo ostatním maminkám vadit?!
no to já moc taky nevím, ale pozoruju to na nich.
Já jsem ráda, že se malá nebojí, vždycky si říkám, že se bude dobře adaptovat ve školce, ale některejm lidem je to fakt nepříjemné. Tak se někdy i omluvím a ony nic, ani neřeknou, že to neva - tak já nevím ![]()
Sylvajs píše:
Foltexka -to píšeš o naší Dominičce…taky mě to dělá…říká všem teto a povídá jim co dělá tatínek a maminka…a vůbec je moc přátelská…některé děti jsou na ni zlé…nechtěji se kamarádit a povídat si s ní…je fakt,že umí na svůj věk mluvit až moc a je ji všechno rozumět…nevadí ji ani puberťáci…mě vadí,když se ji smějou jak jim brebentí…ona je šťastná kde je nejvíce lidí a dětiček
Přesně
, malá taky už mluví ve větách, né že by mluvila furt, ale na to, že má 21 měsíců, tak mluví dost. A nejvíc kromě dětí se jí líbí bezdomovci a to už teda sranda není, to už teda táhnu a snažím se odvést pozornost jinam. Taky mám obavu, že za chvilku na nás vykecá všechno
Teď zatím v obchodě vykládá: mama (babička, teta) nemá boty, že chlapi mají šuldu a tak ![]()
Foltexka -před chvilkou mě fakt dostala ta moje brebentilka…vola na mě,že ji Čikita(zakrslý králíček) nerozumí..jdu k ní a ptám se jí,,Jak nerozumí?…Mluv Čikito slyšíš mluv!…vidíš,že mě nerozumí povídá Dominika…paní v PNS povídal,že tatínek šel čůrat a pak že už jde…žádné noviny jsem nekoupila ![]()
Sylvajs jsem se nasmála
. Obávám se, že ten náš drak na tom bude stejně - se máme na co těšit. Obzvlášť, když mám tchýni, která by mohla dělat pro StB
a vymámí z ní do budoucna všechno - holt si budem muset dávat bacha.
Foltexka píše:mabit píše:no to já moc taky nevím, ale pozoruju to na nich.
Já na tom nic špatnýho nevidím,chce se kamarádita proč by to mělo ostatním maminkám vadit?!
Já jsem ráda, že se malá nebojí, vždycky si říkám, že se bude dobře adaptovat ve školce, ale některejm lidem je to fakt nepříjemné. Tak se někdy i omluvím a ony nic, ani neřeknou, že to neva - tak já nevím
Holky, některým dětem to opravdu vadí, jeden exemplář mám doma. Syn si vždy hezky hraje (třeba v MC), přiběhne k němu nějaká (většinou) holčička a začne ho hladit a pusinkovat. Syn jí odstrkuje a holčička následně pláče.
Takže na mě se zase špatně dívají maminky objímajících dětí, že je na ně můj syn zlej, když ho chtějí jen pohladit.
Chápete ten kontrast? Za sebe radím vysvětlit, že ne každýho může takto objímat a sledovat reakce objímaných dětí. Některým dětem to nevadí a jsou třeba rády, ale pokud to dítěti vadí, tak odvést pozornost svýho dítěte jinam…
Pro Mabit a ostatní: já chápu, proč to některým dětem a i některým matkám není příjemné. Moje dcera to také nemá ráda. Má to asi po mě - prostě potřebuju mít větší fyzický odstup zejména od cizích lidí a nesnáším, když na mě sahají. Máme jednu známou, která má holčičku o několik měsíců starší a ta také za mojí dcerou pořád běhala, chtěla ji hladit, objímat, atd. Dcera z toho byla hodně vyplašená, vyloženě se jí bála a pak se stranila i ostatních dětí, aby se jí to nestalo i s někým jiným. Myslím, že je celkem pochopitelné, že matka nemá radost ze situace, která v jejím dítěti vyvolává strach a úzkost. Takže za sebe a svoji dceru naprosto chápu, že to některým není příjemné. Prostě každý jsme jiný a někdo nemá potřebu ani chuť se hned tak „zblízka socializovat“ s někým úplně cizím
.
Jinak autorce neporadím. Jak je zřejmé, my máme problém opačný
.
Foltexka píše:mabit píše:no to já moc taky nevím, ale pozoruju to na nich.
Já jsem ráda, že se malá nebojí, vždycky si říkám, že se bude dobře adaptovat ve školce, ale některejm lidem je to fakt nepříjemné. Tak se někdy i omluvím a ony nic, ani neřeknou, že to neva - tak já nevím
Já mám doma opačný případ…Maty teda společenský docela je, ale běda, když se na něj „vrhá“ jiné dítě. To začíná pomalu brečet a probíhá i to schovávání za nohu. Za sebe určitě nemůžu říct, že by mi to vadilo (myslím to „družné cizí dítě“)…spíš je mi líto, že mu/jí nemůžu pořádně vysvětlit, že to Matýsek prostě nemá rád…
.
Jen chci uvést na pravou míru, že malá „jen“ pohladí - objímat a pusinkovat se nechce. A já samozřejmě, když vidím, že to tomu druhému dítku vadí, tak jí řeknu, že chlapeček/holčička si to nepřeje a odvádím pryč. Rozhodně se na druhou stranu nedívám nijak zle, spíš jsem chtěla poradit, jak to odnaučit či korigovat.
A není to o tom, že by bylo dítě víc společenské. Můj syn taky miluje děti, rád si hraje, má rád rozruch a plno lidí… ale potřebuje mít svojí intimní zónu sám pro sebe.