Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky, chci se zeptat, jestli máte také taková miminka, jestli je chování toho mého zcela normální
Mám 2 měsíční holčičku, takřka od narození se mi zdá hrozně živá, vím, že hyperaktivita se u tak malého mimi nepozná, ale… pořád máchá ručkama a nožkama, hrozně rychle, vrtí se, kroutí, když ji držím v náruči, otáčí hlavičkou sem tam, že ji skoro nemůžu udržet, dělá to vše silou, vzpírá se mi u kojení, začne pít a třeba desetkrát za minutu se bradavky pustí, vzteká se, pak se zase rychle přisaje, prostě neznám klidné kojení. Když dopije, začne plakat nebo se vztekat, tak jí dám dudu a to ji uklidní. Pořád se mi prostě zdá taková roztěkaná. Ve spánku sebou taky háže, vydává divné zvuky, chroptí, píská… prosím, je to normální? ![]()
Naše Maruška je taky taková (a i v bříšku byla mnohem aktivnější než prvorozená Anežka). Nemyslím si, že by to byl projev hyperaktivity, ale když už, tak spíš temperamentu. Hyperaktivita se pozná spíš až ve školním věku. Někde se píše, že takhle malé hyperaktivní děti málo spí - mám obavy, že to bude případ spíš Anežky.
Zkoušeli jste zavinovat? V tomto věku nám to u dcerky pomáhalo a zklidnila se. Pevně zavinout s ručkama u těla, nakojit, zapnout větrák a malá spinkala jak miminko ![]()
Magi píše:
Zkoušeli jste zavinovat? V tomto věku nám to u dcerky pomáhalo a zklidnila se. Pevně zavinout s ručkama u těla, nakojit, zapnout větrák a malá spinkala jak miminko
Tak ručky k tělu jí fakt nedám, i když jí je tak dám a přikryju, třeba v noci, tak je okamžitě vystrčí.
No, už to tu bylo určitě mockrát zmiňované, ale zkus přečíst od Karpa: Nejspokojenější miminko v okolí. Tak je to zavinování vysvětlené a fakt to pomáhá ![]()
ahoj, doporucuji tez zavinovani a potom treba masaze. nemuze se kroutit kvuli prdikum?
Ahoj,taky jsme to tak měly a zavinovačka taky nehrozila. Prostě máte takovou malou aktivku.To noční kňourání u nás přešlo, když jí přestalo trápit bříško a uměla se sama vyprdět. Akorát u kojení mi brečela, jenom když jsem jí dávala Sab Simplex proti prdíkům a ten jí nedělal dobře a pak se u kojení odpojovala a brečela. Když jsme ho vysadily, byl klid, nožičkama, ručičkama mrskala o sto šest pořád,ale bez pláče a bez velmi častého odpojování.
Já sem pro zavinování, dnes se to moc nedělá a je to pro dítě škoda. Rychlozavinovačka je k ničemu, pomáhá svázat plenou a pak pokud se dítě dá tak šátkování a hodně klidu dá tělo na tělo, tedy obě nahé.
Některé porodní báby ještě dnes maminkám to svazování ukáží, není to nic hrozného, plenu složit jako šátek a dítě s ručičkama u těla svázat, uvidíč jak bude krásně spát (možná to bude chvíli trvat než si zvykne, ideální je to u novorozeněte, tam je výsledek okamžitý)
Měla ti to doktorka doporučit
Hodně úspěchů
Mája má v postýlce kolem sebe kojící polštář (od narození a ještě jsem ho nevyndala), a zdá se, že jí to vyhovuje - při usínání dá hlavičku na stranu, přitulí se k tomu polštáři. Zavinovačku jsem nedávno vyměnila za spací pytel.
Ahojky,
taky mam doma takove mimco(6t),silne a mrskajici se,kroutici se(prdiky),brecici a malo spaci-no cely starsi bracha
..u nej jsem udelala chybu,ze jsem mu davala jen normal rychlo zavinovacku-ta byla na prd a naopak ji az nesnasel.TEd jsem se pripravila dopredu,koupila si „zazracnou zavinku“-„sveraci kazajku“
a je to krapet lepsi.Uz v porodce jsem ho zatahovala plinkou do cipu,doma jsme zacali na noc svazovat do swaddle me a aspon s ni lip usina.Je to teda silak,i z toho se snazi vykroutit,na kazde kojeni ho musim prvni osvobodit,pak zase po nakrmeni dive zvere trosku „na silu“rucicky pripazit a svazat,ale pak je to lepsi.Jen nam uz zacina byt bohuzel mala..
Pri kojeni kdyz se stokrat pousti a breci,tak nechavam i nekolikrat odbrknout,prohodim ze strany na stranu,necham parkrat potahat dudlik a zas zkusim pripojit-tohle to pousteni a rvani je u nas jasne dane bolesti bricha a tlaceni bublin.
Kdyz ho to zacne v noci tlacit,dokaze i svazany odskakat v postylce pekny kus
,jak mlati nohama,mrska hlavou a snazi se vykroutit ty ruce.Ale kdyz ho zrovna brisko neboli,tak se aspon nebudi cukani rucickama,coz snad delaji skoro vsechny deti(krom tech extra spavych-ale takove zadne neznam
)
No náš prcek byl taky tak akční a zůstalo nám to.. Moje dr vždycky říkala … aspoň víte že je zdravý
takže dokud je tak živá a akční tak je dobře,určitě se v budoucnu s malou ještě pořádně zapotíš ale zase víš je v pořádku ![]()
Jinak u nás zavinování nemělo moc úspěchu.. malý prostě nesnesl mít ty ručky u sebe..
A v noci tak hází protože má moc zážitků a přes ten spánek se to snaží nějak zpracovat a jako by to prožívala znova .. ![]()
ahojky,tak moje mala 6mes je taky tak ziva a je malo spava,teda pres den ,v noci spinka pekne.
ja zavinovani nezkousela,mam rada,ten pocit,kdyz kojim a ona se me dotyka.....drzi se meho trycka atd ![]()
Tak jsem ráda, že podobnou věc neřeším jen já
Lukášek má 7,5 měsíce a je to od malinka taky rarach. Jak píše Verča - mávání rukama, odstrkování, kroutění, k tomu i štípání a za chvilku přijde i kousání
Nikdy jsem si kojení neužila, teď už kojím jen v noci - to je celkem v klidu. Takže jsem si taky říkala - to bude hyproš a jéééje
No ale jak říkají holky, zřejmě to bude takový temperament, takže pohoda a máme se na co těšit
![]()