Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Většina z nás „babiček a dědečků“ si myslí, že důchodem začíná odpočinek. Jako babička jsem krátce v důchodu, dědeček už 3 roky. Nevěřila jsem mu, že si nemusím nic plánovat, že nebudu mít na plánování ani čas :
Ano, má pravdu. Mladí mají práci od rána do večera. Jeden od pondělí do pátku, druhý rodič krátký a dlouhý týden také 12ky.
Hlídáme, vozíme 1 vnouče do školky, druhý vnouček již navštěvuje školu a je samostatný, takže ráno je fofr. Nemluvím o tom, jak zapomínám, že už vše nejde, jak bych si přála. Večer si připravuji oblečení, kontroluji obuv, školní brašnu / úkol, ořezané tužky, ubrousek, svačina, pití., atd… / Pochopitelně píšu i úkoly s vnukem a probíráme učivo. Většinou po 2 dnech si vnuky přebírají opět rodiče a mě nastává zase den úklidu, praní, vaření a věnování se nám dědečkovi a sobě.
![]()
Ale chci se zde zeptat, zda nedělám chybu v tom, že si opravdu neplánuji nic a jestli je zdravé se plně věnovat dceři, zeťákovi a vnoučatům, místo aby jsme si užívali důchodu. Vzpomínám na své mládí, když jsme měli dcery, že jsem si musela ve všem poradit a pomoci, ale pořád jen dnes slyším ze všech stran
,že je to dobou a že se dnes nebere zřetel na děti. Tak nevím…
Určitě si vezmu nějaký příklad z diskuze zde.
Tak to je na vás. Nemáte žádnou povinnost se starat o vnouce
moje mamka si vezme malého tak jednou měsíčně na vikend, jednou za týden se staví půl hodinky na kafe, aby děti viděla a nějaké vyzvedavani ve školce, úkoly, kontroly tašek atd neexistuje. Tchyne už tuplem, ty zijou v jiné zemi, takže s těma se děti vidí 3× do roka. Osobní zkušenost nemám, děti mám malé, ale už teď vím, že teda na stáří nehodlám být otrok svých dětí a vnoučat, výchovou mojich dětí to bude končit. Občas vypomoct je fajn, ale starat se o vnouce víc jak jeho rodiče nehodlám a ani bych to nechtěla po svých rodičích ![]()
To záleží na vás. Nastavte si to tak, aby vám to vyhovovalo. Neříkám totálně mladé zazdít, ale nechat si čas i na svoje aktivity. Pokud vám přijde, že ho nemáte, tak prostě hlídání omezte. Tedy tak bych to udělala já.
Ahoj, na jednu stranu Vás úplně chápu. Důchod má být od toho aby si ho člověk co nejvíc užil a po odpracovaných letech se věnoval sám sobě. Ale na druhou stranu, s partnerem čekáme první dítě, já jsem vyučená ošetřovatelka tudíž nedoufam že bych našla práci od 7-15h za alespoň trošku normální peníze. Partner je v práci od rána do večera. Takže já sama ani netuším jak to uděláme po rodičovské, ale přiznám se že trošku asi budeme muset spoléhat na tchýni. Moji rodiče bydlí v jiném městě. Je to těžké no, q bude hůř vzhlednem k tomu že odchod do důchodu se stále oddaluje.
@sakota také si říkám, kdybych tu nebyla, že by se museli mladí postarat, ale já tu jsem.
Ano, je to kus od kusu
. Naši prarodiče jsou nonstop v pozoru u bráchy. Díky tomu jsou tak vytížení, že nepočítám s pomocí u mých dětí. Na jednu stranu mě to mrzí, protože druhá vnoučata jsou jako jejich vlastní…na druhou stranu mám ráda věci pod kontrolou a až půjde starší do školy a mladší do školky, budeme t muset nějak zvládnout. Jiní to taky dávají, proč né my? ![]()
@Lucie1906 no právě, dneska se neberou ohledy a jak potom mají mladí vyžít, kdyby jeden z nich byl doma, nebudou stačit finance na poplatky. Tady na severu nic moc s prací a výplaty, o tom radši ani nemluvit. ![]()
Rodiče když si pořizují děti by neměli počitat s tím, že jim je budou babi a děda pravidelně hlídat. Vzájemná pomoc je v pořádku, ale taky důchodci mají nárok na odpočinek, vždyť sami měli děti. Mladí by svůj život měli uspořádat tak, aby se dětem mohli věnovat a né, aby je měli na starosti prarodiče
@Lucie1906 nevím co je pro tebe normální peníze, já po mateřské taky dělala ošetřovatelku a normálně se dalo domluvit na smenach od 7 do půl 3 odpol. Akorát sem chodila každý den jako na ranní, ostatní co měli 12tky chodili třeba 3× v týdnu. A sem tam sem vzala víkend, když byl chlap doma s malým.
@rotsteinka To je jen a jen na vás. Jestli vás to baví, proč ne? on ten čas strašně rychle uteče. Ani se nenaděješ a děti už nebudou k babičce tak tíhnout.
My to nemáme pravidelně, ale kdykoliv děti potřebují, zavolají a je to. No a na víkendy, když mám pocit, že jsme se přes týden moc neužili, tak v sobotu někam kouknout a je.
A jo, vyhovuje nám to takhle, jsme rádi, že můžeme pomoci a s dětmi se užijeme. Prima čas, důchod.
Příspěvek upraven 04.12.19 v 17:33
@aleaa
něco podobného máme i my. U jedné dcery vše dobré a u druhé dcery vytížené na 100%
Co dodat.
@Lucie1906 píše:
Ahoj, na jednu stranu Vás úplně chápu. Důchod má být od toho aby si ho člověk co nejvíc užil a po odpracovaných letech se věnoval sám sobě. Ale na druhou stranu, s partnerem čekáme první dítě, já jsem vyučená ošetřovatelka tudíž nedoufam že bych našla práci od 7-15h za alespoň trošku normální peníze. Partner je v práci od rána do večera. Takže já sama ani netuším jak to uděláme po rodičovské, ale přiznám se že trošku asi budeme muset spoléhat na tchýni. Moji rodiče bydlí v jiném městě. Je to těžké no, q bude hůř vzhlednem k tomu že odchod do důchodu se stále oddaluje.
Rodiče by si svůj důchod měli užít a vy se na ně nespoléhat, jsou to vaše děti. Já sama mám děti tři. Jak sem psala výše. Vzájemná pomoc je v pořádku, ale vadí mi, když vidím, jak mladí své rodiče využívají
@Kriss Tina takhle to vidí pár našich přátel, asi na jednu stranu mají pravdu, na druhou nevím. ![]()