Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Určitě děláte víc než byste museli. Já si v práci musela zařídit chodit po šesté abych stihla dát do školky, a z práce jsem šla dýl. Nějak to šlo. Museli jsme plánovat směny oba rodiče ale šlo a s dcerou to půjde taky. Té budou dva. Moji rodiče ještě budou dlouhá léta v práci, mamce je 50 a tátovi 55, takže až bude moje mamka v důchodu tak mým dětem bude 22,5 a 15 let a ty už hlídat nepotřebují
. V místě bydliště mám tchýni s tchánem, oba dva už jsou v předčasném důchodu. Většinu dne spí, leží u televize nebo nadavaji na cokoliv
. Hlídat děti dávám tak na půl dne v měsíci. Když chceme něco zařídit nebo tak, jinak na chvíli skoro každý den, aby se viděli. Ale až budu zpět v práci, tak možná když budou chtít na víkend v sobotu děti, tak je k nim dám. Ale rozhodně ne nějak víc, byla jsem dva dny v nemocnici, tatínek měl noční, a prarodiče byli naprosto vyřízení
. Upozorňuji že moje děti jsou hodné a umí si hrát a zabavit se sami
.
Moje tchyne zije od nas dal. Hlida nam jenom vyjimecne, kdyz je nejaka krizovka. Tak jednou za dva mesice pul dne. Hlídala by i casteji a rada, ale uz je starsi, zdravi ji moc neslouzi a dva maly divoky rarasi jsou na ni dost. Moje mama je sice doslova za rohem, je jeste mlada a při sile, ale za to vnoucata ji moc neberou… Radsi ma svoje aktivity. Nekdy mi to je lito, ale musime to doma zvladnout sami.
Jinak jaky si to udelas, takovy to budes mit… Takovou peci, jakou popisujes, bych si ani od ochotne babicky nikdy nedovolila chtit
Meli byste se doma dohodnout na nejakem kompromisu…
Myslím si, že je to nadstandard. Záleží ale na vás, jak vám to vyhovuje. My jsme nikdy velké hlídání nevyužívali, jen pro zábavu občas o víkendu, když chtěl syn jako malý zůstat u babičky. Postupně navíc ani nechtěl zůstávat na noc (ne kvůli babičce, ale prostě chtěl být radši doma). Byla jsem s ním dlouho doma, měla jsem brigádu. Teď mám poloviční úvazek, syn je ve třetí třídě. Tchyně by ráda hlídala i víc, ale není to potřeba, nechce se mi jí otravovat.
@rotsteinka píše:
Většina z nás „babiček a dědečků“ si myslí, že důchodem začíná odpočinek. Jako babička jsem krátce v důchodu, dědeček už 3 roky. Nevěřila jsem mu, že si nemusím nic plánovat, že nebudu mít na plánování ani čas :Ano, má pravdu. Mladí mají práci od rána do večera. Jeden od pondělí do pátku, druhý rodič krátký a dlouhý týden také 12ky.
Hlídáme, vozíme 1 vnouče do školky, druhý vnouček již navštěvuje školu a je samostatný, takže ráno je fofr. Nemluvím o tom, jak zapomínám, že už vše nejde, jak bych si přála. Večer si připravuji oblečení, kontroluji obuv, školní brašnu / úkol, ořezané tužky, ubrousek, svačina, pití., atd… / Pochopitelně píšu i úkoly s vnukem a probíráme učivo. Většinou po 2 dnech si vnuky přebírají opět rodiče a mě nastává zase den úklidu, praní, vaření a věnování se nám dědečkovi a sobě.
![]()
![]()
Ale chci se zde zeptat, zda nedělám chybu v tom, že si opravdu neplánuji nic a jestli je zdravé se plně věnovat dceři, zeťákovi a vnoučatům, místo aby jsme si užívali důchodu. Vzpomínám na své mládí, když jsme měli dcery, že jsem si musela ve všem poradit a pomoci, ale pořád jen dnes slyším ze všech stran,že je to dobou a že se dnes nebere zřetel na děti. Tak nevím…
Určitě si vezmu nějaký příklad z diskuze zde.
Já zase nemám ráda názor, že děti jsou rodičů, a nemají co chtít, aby jim prarodiče pomáhali… No ano, nemusí, ale bez toho se těžko mezi nimi vybuduje vztah…
Já to vidím na nás - máme 4 děti, taková ta normální výpomoc typu nemoc, vyzvedávání, domácí úkoly a pod vůbec žádná. Maximálně si děti vezmou na týden - dva přes prázdniny (i to obvykle ne všechny). A to je za celý rok zoufale málo. Já když mám toho hodně v práci, a manžel je na služebce, nemá mi kdo ani vzít děti k zubařce… ![]()
S jednou babičkou se ještě občas navštívíme, druhá babička teď starší děti viděla po roce a půl. A pak se diví, že ti puberťáci si s ní o ničem nepovídají.
Co jí jako mají říkat?
Takže já bych pomoc uvítala, ale holt nemám. A je mi z toho čím dál tím víc smutno - já s babičkou trávila i měsíc prázdnin na chalupě. Moje děti s jednou babičkou nemají vztah téměř žádný - vidí ji rády, to jo, ale nemají si moc co říct.
Tobě bych poradila, abys pomáhala, ale ne na úkor vlastního zdraví. Ono ty povinnosti jsou pro život dobré, když jich je přiměřeně. Když je jich málo, člověk hrozně rychle stárne, a lituje se, jak nic vlastně nemůže a nezvládne… Tak to vidím v naši rodině já.
@rotsteinka Delej samozrejme tak, jak myslis a jak ti to vyhovuje. Ale muzu ti rict jednu vec: moje babicka a dedecek se o nas hodne starali. Vyzvedvali ze skolky, hlidali, kdyz jsme byli nemocni. Brali si nas na vikendy, na prazdniny, na vylety, na koupaliste. Ze by mame doma uklizeli, to ne, ale babicka pekla na Vanoce a na narozeniny… Mela jsem k jim skvely vztah a jsem jim za jejich peci hrozne vdecna. Dali mi zase jiny pristup, nez rodice a bylo to pro me velmi prinosne.
Prarodice me deti nehlidaji vubec, nevyzvedavaji, nikam je neberou, ani kocar nevozili, darky kupuji tak, ze nam daji penize a mame si to zaridit sami. Deti k nim nemaji vubec zadny vztah, babicka se strasne divi, proc u ni vnoucatko nechce byt a place.
Jestli te hlidani vycerpava, domluv si to tak, aby to bylo schudnejsi, clovek zas nemusi hlidat do roztrhani tela.
Mimochodem, nemusi to byt tvuj pripad, ale ja neustale posloucham od tchyne, jak ji s detmi nikdo nepomahal, ale pak jen tak mimochodem vyjde najevo, ze prarodice 2× tydne chodili s kocarem, dedecek hlidal vnoucata, kdyz spala po obede, aby tchyne mohla po nakupech, tuhle vzali vnuky do Krkonos, tuhle do Tater, tamhle dokonce na tyden do Madarska… Kdyby me tak nekdo chtrl pohlidat deti aspon kdyz jsem byla v porodnici… ![]()
@Lamátko Samozřejmě nechci aby moje dítě vychovávali prarodiče, ale nebudu lhát že se nám nebude občas hodit když babička malou vyzvedne ze školy. Ale třeba to nebude ani potřeba a já po rodičovské seženu práci s dobrýma směnama. No uvidíme jak to bude, každopádně malá ještě není ani na světě a všichni už pomoc nabízí. Jsem za to vděčná a určitě to nebude brát jako samozřejmost a zneužívat toho.
O me se babi s dedou starali pres ruzne prazdniny a jsou to moje nejhezci vzpominky na detstvi. Moje mama mi fakt hodne pomaha se synkem a maji skvely vztah. Ja se jednou hodlam angazovat co nejvic mi to zdravi a zajem mladych dovoli.
Mam nazor, zenikdo by nic nemel delat pres silu a dobre zpusoby, ale siroka pospolita rodina je skvela vec. Delejte, jak muzete, aby vam to prinaselo radost ![]()
Zakladatelko, pomáháš a staráš se o vnoučátka hodně. Pokud Tě to těší v takto velké míře, proč ne. Ale asi bych naučila „mladé“, že ne vždy můžeš, když oni potřebují. To by si měli uvědomit, že hlídání a další povinnosti (!) nejsou běžnou normou.
Psala jsi o severu, taky žijeme na vesnici, musíme mít 2 auta, abychom fungovali. Střídáme se s mužem v dopravě z/ke škole/školce. Vše obstaráváme sami, v krizové situaci mám na pomoc kamarádky, pokud mohou, pomůžou, ale jsou to opravdu jen krizovky typu vyzvednout. Jsem jim velmi vděčná za jakoukoliv pomoc.
Prarodiče z různých důvodů nevyzvedávají nikdy nikoho a třeba o velkých prázdninách vybouchlo veškeré hlídání…
Takže Tobě
, ale určitě se přimlouvám i za jiné trávení volného času.
Určitě dělej jen to co ti bude vyhovovat. Každý je jiný a každý si představuje užívání jinak. Moji mamce je 50 a momentálně změnila práci aby mohla mého syna hlídat alespoň 5 týdnu o prázdninách. Já jsem to po ní nechtěla a určitě bychom si to zařídili, jen ona si takhle představuje pěkné prázdniny, které si užije. Samozřejmě to nebude 5 týdnu v kuse. Přes rok jsme u nich 2-3 víkendy měsíčně. Mě moje babička hlídala každý den od 4 (po družině) do 7 než mamka dorazila z práce a musím říct, že díky tomu máme super vztah a minimálně 2×mesicne k nim jdu. Kdybych měla auto nebo alespoň bydleli blíž jak 70 km tak tam jsem každý týden. Takže pokud vám to dělá radost a vyhovuje tak neřešte okolí a pomahejte. Pokud to berete jen jako povinnost tak si vyhradte nějaké jiné podmínky. ![]()
Za mne rozhodne neni babicka povinna pecovat o nase dite. Moje mamka je cca 300 km daleko ( bere si malou o prazdninach ), partnerova maminka cca 10 minut autem, takze samozrejme s tou se vidame casteji. Mame 6 letou dceru, ja sla po rodicaku delat 12tky, partner je OSVC. Babicka neni nase chuva, prvne je to nase dite a musim si ji s partnerem zajistit sama. Myslim, ze mate plne pravo si uzit trosku toho klidu s milovanym manzelem, napracovali jste se az az ![]()
To by mě vůbec nenapadlo takhle zaměstnat babičku s dědou, zatím teda pracují, ale ve stejném městě nebydlí, tak tohle nehrozí. Občas pohlídat jo. Ani jsem to nikde neviděla, že by takhle někdo zaměstnal babičky s dědou v důchodu. Za babičkami a dědou (tedy prababičkami a pradědou) jezdíme na krátkou návštěvu.
Ja vim, ze pokud to pujde. Budu se o vnoucata starat a pomahat holkam, jak jen budu moct. Protoze sama vim, jak tezke to je. Moji rodice se snazi, ale chodi do prace. Ale fakt se snazi a maji s holkama pekny vztah. Za to tchyne, je babicka k nicemu, a desne se divi, ze ji dcery moc nemusi. Tchan ten je uplne nepouzitelnej. Vas obdivuji a smekam, fakt jo. Moje babicka se o me a o brachu, tak moc starala a mam ji velmi rada. A s laskou na ty chvile vzpominam.
@rotsteinka No víš co, dnes je opravdu mnoho věcí jinak - když jsem byla malá, tak i máma do kanceláře chodila na šestou, takže v půl třetí byla doma. To je dnes pro většinu lidí utopie. Kolikrát člověk musí být v práci do pěti, a když ti v pět zavírají školky / družiny…
Nám ani děti nevzaly do ty samé školky. To pak obíháš 3 instituce, abys posbírala děti, ani nemrkneš. A co teprve, když chceš, aby děti sportovaly…