Babička chce nahradit matku

Napsat příspěvek
Velikost písma:
7
14.7.20 12:49

@scentini přítel pracuje 5 dní v týdnu od rána od 4 do večera do 7, a v sobotu asi tak 3 hodiny, já nemám auto a je to docela dálka se ke všem dostat, když už jsme u někoho na návštěvě tak tam jsme celý den až do 7 nebo do 8 do večera, nedokážu si představit takhle objíždět jeho rodiče, moje rodiče, a ještě mojí babičku… Navíc jsme vždy ráda když máme aspoň občas jednu neděli celý den pro sebe a jdeme s malou a se psem někam na výlet…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18177
14.7.20 12:50
@scentini píše:
Trvat na svem, co jineho delat. Ona to casem pochopi. Jinak me zarazilo, ze nemuzete kazdy tyden jezdit na navstevy. Svoji rodinu vidam klidne 2-3 tydne a tchyne prijede 1 krat tydne( kdyby chtela, muze jezdit vic). Ja si zas myslim, ze je dobre aby vnoucata meli s prarodici hezky vztah. Moje holky uplne zboznuji dedu, a on je. Je videt, jak jim je spolu dobre. Pak je dobre i me.

Tyjo, bez urážky, to by mi hráblo. Vidim se cca jednou tydne s tchyni, jednou s mamou, jednou s babickou. Obcas se segrou nebo dalšími cleny rodiny, a mam pocit, ze nemam chvilku klidu 8) A to mam všechny fakt rada.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22093
14.7.20 12:55
@Kaja2210 píše:
@BohunkaP no, to já bych ráda, já jsem jinak hodně rázná a nekomprisni osoba, mojí mamce jsem zvyklá říct vše do očí a bez servitek, i když použiju ošklivá slova, tak s ní mluvím rovnocenne… jenže tchýně, to je taková hrozně úzkostliva paní, chlap mi sám řekl že s ní takhle mluvit nemůžu, že by asi dostala infarkt, kolem ní musí všichni chodit po špičkách a nesmí se ji nic špatného říct… už tak vidím jak se psychicky hroutí i když se jo snažím něco naznačit jemně a opatrně… a momentalne se vyhybam intenzivního kontaktu s ní, protože se bojím že už mi ujedou nervy… To mě právě štve že s ní vlastně nemůžu mluvit jako s rovnocennou…

Nezlob se, ale pak je spíš na místě přestat řešit chování tchyně a naopak začít řešit chování chlapa. Protože jestliže on, jak píšeš, nic neřeší, všechno odkýve a ještě Ti řekne, že s ní „takhle mluvit nemůžeš“, tak potom se můžeš třeba stavět na hlavu a stejně nic nenaděláš.

Že je babička „úzkostlivá paní“, to je sice hezké, ale na věci to nic nemění. Pravidla se musejí nastavovat i takto založeným osobám - uhýbáním a vymlouváním se to nezlepší ani nezmění. Komunikovat jasně, jednoznačně a asertivně přece neznamená automaticky mluvit „bez servítek“ nebo používat ošklivá slova, to si samozřejmě můžeš dovolit jen ke své mamince. Začít můžeš zrovna tou prací - s nějakými jejími doktory to přece nesouvisí, tak se na to nevymlouvej a odpověz tak, jak to je. „Ne, maminko, do práce nepůjdu - budu s malou doma tři roky, takže děkujeme, ale hlídání v tomhle rozsahu zatím určitě nebude potřeba“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7
14.7.20 13:13

@BohunkaP no, uz to budu delat a ty jeji xichty nejak prostě vydržím, reknu ji to slusne, ale rázně a nekompromisně… je pravda že s takovou se nikam nedostanu, protože se pořád bude snažit protlačit si to svoje… já jsem naučena mluvit na rovinu, tak jak to citim, i kdyz jak ji znám, tak mě určitě všude pomluvi, a udělá ze sebe chudinku, neni schopna prijmout pravdu a názory které se ji nelibi, ale přeci nebudu skákat jak ona píská… a na chlapa kašlu, už jsem si s ním dávno zvykla na to že si vše musím řešit sama, výhoda pro mne ale je že i když se naštve je mi to jedno a buď se přizpůsobí on mne nebo má smůlu… děkuji, tohle jsem potřebovala slyšet

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19388
14.7.20 13:21

@Kaja2210 nic jiného nezbyde, než se konečně naučit nebát rict té paní, že si budeš dělat veci po svém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26747
14.7.20 13:29
@Kaja2210 píše:
Ahoj,mám takový menší problém s tchýní… kde začít… už když jsem byla těhotná, byla jsem ráda, že kdyby bylo potřeba, vím že mám možnost nechat pohlídat malou u tchýně. V té době se starala o vnoucka, kterého ale měla hodně často i přes noc na několik dní už od jeho 3 měsíců. Jeho maminka totiž buď musela chodit do práce protože se o ně chlap nedokázal postarat, nebo si jezdila na dovolené pouze se starším synem a podobně. Tímhle si naše babička zvykla dělat vnoučkovi mámu na plný úvazek. Tchanovi se to vůbec nelíbilo a pořád jsem slyšela že je tam ten malý moc často a že jim jeho rodiče ani nepřispěji na stravu i když tam je několik dní vkuse. Právě proto jsem si i řekla že toho zneužívat nechci, pouze kdyby bylo opravdu potřeba. Problém ale je že si na to tchýně moc zvyklá a už od narození naší dcery ji chtěla hlídat. A už když měla malá 3 měsíce ptala se mě kdy konečně půjdu do práce a malou ji nechám. Tchýně má už přes 70 let a navíc cukrovku, takže se občas stane že někde odpadne. Když hlídavala malého, tak se to stalo dvakrát, jednou se ji udělalo špatně v lékárně a jednou dokonce upadla před autobusem i s malým který měl teprve 3 roky, naštěstí se nic nestalo. Právě i proto bych se bála svěřit ji malou od pondělí do pátku. Navíc nechci aby ji vychovávala ona a dělala ji mámu, ona je však z toho hodně nešťastná a pořád mě různé citově vydírá. Říká mi třeba něco jako " ale to víš já jsem zvyklá mít všechny pořád u sebe ", chce aby jsme k ní jezdili každý týden (každý týden nám dělají nákupy věcí které ani nepotřebujeme, jen aby nas donutila k nim zajet, posílám už pouze přítele aby to vyzvedl). Mala má 2 babičky a jednu prababicku a kdyby jsme ke všem měli jezdit každý týden nebo i každý druhý tak nic jiného neděláme, jenom jezdíme po návštěvách a opravdu nechci aby byla malá víc s jednou než druhou babičkou, mé mamce by to bylo samozřejmě líto. Já chci aby s ní měla malá vztah, přeci je to její babička, ale mám k ní už odpor, protože se mě porad snaží manipulovat. Mala má momentálně 6 měsíců, pořád naráží na to, že ji pořád kojim ( přeci tě to musí bolet, už má 2 zuby), Mám pocit jako kdyby žárlila že je malá víc se mnou než s ní, kdyby mohla kojila by ji nejraději sama, snaží se nás donutit dávat ji umělá mléka, už nám jedno i chtěla koupit, jen jsem ji řekla ať to nedělá, že to malé stejně nebudu dávat. Už od mala se snažila mi do výchovy kecat, vadí ji třeba že jsme ji nedali dudlik, teď v 6 měsících ji chtěla dávat švestkový kompot, a když jsem ji řekla že ji to nechci dát, protože je tam cukr, tak mi řekla ale já ho tam dávám málo a urazila se. Přítel se mnou ve všem souhlasí, což je štěstí ale úplně k ničemu, protože ji neni schopný nic říct, a vždy jsem ta špatná já. On je ten typ člověka co vždy všem všechno odkýve aby mel klid a pak si dělá podle sebe stejně. Jsem z toho smutná, snažím se náš vztah dát nějak do poradku a i sama iniciativně naberu odvahu a vezmu k nim malou na návštěvu bez toho aby nas zvali, ale vždy odcházím naštvaná. Podle ní je malá mamanek protože když ji má na rukách ona tak brečí, raději má malá dedecka, protože ten si ji tak nevšímá. Babička mi ji totiž vždy pomalu nasilu vytrhne z rukou a chce ji chovat, když malá leží a hraje si, tak ji celou dobu drží křečovitě jednu ruku, a nechce malou pustit. Ona to nemá ráda, i kdybych to malé dělala já tak by ji to vadilo. Naposled když ji tchýně u nich položila na břicho, malá se katastrofálně rozplakala, nevím jestli ji pretocila spatne, neviděla jsem to, ale možná ani ne, je to prostě dítě a občas se takhle rozbreci i mne, ona však z toho byla zase hrozně nešťastná a řekla mi, já už nevím co s ní dělat, tak jsem ji vzala na ruky a najednou se zklidnila, úplně jsem viděla ten její pohled že se malá uklidnila se mnou a ne s ní. Jsem přeci matka, je to normální. Hlavně chci své dítě vychovat sama a učit ji o životě, nevnucovat ji co ma dělat, co si myslet tak jak to ona udelala u vnoucatka o ktere se starala, chci malou vest k tomu co je spravne aby to pochopila sama, ne ji moje nazory vnucovat, ale ukazat ji cestu, a ona si konec najde sama. Teď mě ale nejvíc dostala právě tím, že se mne snaží donutit abych začala chodit do práce a malou ji nechala, řekla jsem ji, no jo ale vy chodite cca každý týden k doktorovi, já si nemůžu pořád brát v práci volno, to by mi neprošlo, a ona na to, vždyť já si ji budu brát sebou… nevěděla jsem co na to říct už, řekla jsem jenom že je na to ještě moc malá, hlavně když ji pořád kojim. Můj dotaz zní, co mám s touhle situaci dělat? Chci aby jsme měli babičku, která nás citově nevydira při každé návštěvě, " vy k nám vůbec nechodite, já jsem zvyklá mít děti pořád u sebe, kdy mi ji konečně dáte na hlídání, já ji chci mít u sebe ", ale jak ji vysvětlit, bez toho aby se urazila, že malou prostě nebude mít od pondělí do pátku i přes noc a že se musí uspokojit s návštěvami a až se na to budu cítit a hlavně, až začne respektovat mou výchovu, tak i s občasným hlídáním? Děkuji

Já nikomu kluka nedávám. Nějaký kompoty a výchova to je až druhořady. Já jsem s ním hrozně ráda a malý je jen chvíli a měla bych o něj strach ve smyslu nehody. Ale stejně ho nikdo nechce, takže mám klid :mrgreen: prostě nemusíš hledat a vysvtlovat důvody, prostě si jeho máma a chceš ho mít na očích, pro mě je to úplně normální.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30422
14.7.20 13:31
@Kaja2210 píše:
@BohunkaP no, uz to budu delat a ty jeji xichty nejak prostě vydržím, reknu ji to slusne, ale rázně a nekompromisně… je pravda že s takovou se nikam nedostanu, protože se pořád bude snažit protlačit si to svoje… já jsem naučena mluvit na rovinu, tak jak to citim, i kdyz jak ji znám, tak mě určitě všude pomluvi, a udělá ze sebe chudinku, neni schopna prijmout pravdu a názory které se ji nelibi, ale přeci nebudu skákat jak ona píská… a na chlapa kašlu, už jsem si s ním dávno zvykla na to že si vše musím řešit sama, výhoda pro mne ale je že i když se naštve je mi to jedno a buď se přizpůsobí on mne nebo má smůlu… děkuji, tohle jsem potřebovala slyšet

Používáš strašně moc zbytečných slov, člověk se ztratí v tom, co chceš vlastně říct. Nasaď taktiku gramofon - pořád dokola jednu stručnou písničku. Do práce nejdu, o hlídání nestojím…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4622
14.7.20 13:41
@Kaja2210 píše:
@scentini přítel pracuje 5 dní v týdnu od rána od 4 do večera do 7, a v sobotu asi tak 3 hodiny, já nemám auto a je to docela dálka se ke všem dostat, když už jsme u někoho na návštěvě tak tam jsme celý den až do 7 nebo do 8 do večera, nedokážu si představit takhle objíždět jeho rodiče, moje rodiče, a ještě mojí babičku… Navíc jsme vždy ráda když máme aspoň občas jednu neděli celý den pro sebe a jdeme s malou a se psem někam na výlet…

Bez auta blbe, chapu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4622
14.7.20 13:45
@Ba-stet píše:
Tyjo, bez urážky, to by mi hráblo. Vidim se cca jednou tydne s tchyni, jednou s mamou, jednou s babickou. Obcas se segrou nebo dalšími cleny rodiny, a mam pocit, ze nemam chvilku klidu 8) A to mam všechny fakt rada.

Jednou v tydnu prijede moje mamka, tchyne. Nebo muj tatka. A jednou v tydnu jedu ja za nasima. Nekdy si naplanujeme vylet a tim padem se vidime 3 tydne, nebo si vezmou holky a ja jsem doma. Nevim neprijede mi to moc. Ale my jezdime na spolecne dovolene a ted jsem u nasich mesic bydlela( delali jsme okna).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18177
14.7.20 14:01

@scentini Ja to vubec neodsuzuju, chraňbůh :kytka: Prima, ze vam to tak vychazi a vyhovuje!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
a12
61155
14.7.20 14:06
@scentini píše:
Trvat na svem, co jineho delat. Ona to casem pochopi. Jinak me zarazilo, ze nemuzete kazdy tyden jezdit na navstevy. Svoji rodinu vidam klidne 2-3 tydne a tchyne prijede 1 krat tydne( kdyby chtela, muze jezdit vic). Ja si zas myslim, ze je dobre aby vnoucata meli s prarodici hezky vztah. Moje holky uplne zboznuji dedu, a on je. Je videt, jak jim je spolu dobre. Pak je dobre i me.

Ono taky hodně záleží jak daleko babičky bydlí.. My třeba jednu máme přes hodinu cesty a to prostě na otočku každý týden není..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59426
14.7.20 15:17

@Kaja2210 říct jí to a vždy opakovat. Ne do práce ted nepůjdu, o dítě se zvládnu postarat. A měla bych strach aby neměla v náručí dítě a někde nespadla. To je dost průser a jestli ani to jí neodradí :? Tak se urazí no, to neovlivníš. Návštěvy jak se domluvíte doma ;) Hlavně se nauč říkat jasné NE ;) Já bych jí to řekla jak to je, dítě nemám proto aby ho hned od malička někdo hlídal a i bych zmínila že se bojím o bezpečnost. představa že někde na kopci omdlí a kočár ujede a někde se vyklopí a bude to Tvoje chyb když víš že se to stát může :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14.7.20 19:47

@Kaja2210 přijde mi, že se bojíš jít do konfliktu. Prostě jí řekni, jak to je. Do práce půjdeš až… Hlídání jako svagrova nepotřebuješ a o výchově rozhoduješ ty s mužem. A dál jedním uchem tam a druhým ven :nevim: Vždyť na tom není nic neslušného, ale bez hranic se zblazniš. Stokrát nic i vola umoří. Tak bude tchyně chvíli vyvádět, no a co, věřím že brzy vychladne a ty budeš mít trochu klidu. Hlavne si to dělej podle sebe a nenech se do ničeho tlačit. Proč bys ji měla nechávat takhle male dítě? Mám starší a tchyně mi hlídá tak 30 minut max, když jdu do obchodu a svagrova ji tam mimino nechává furt. Já to mám hozeny jinak a dítě chci u sebe a stejně tak to mám u mojí mámy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
78491
14.7.20 19:57

@Kaja2210 no nezlob se, ale fakt nezníš jako rázná a sebevědomá osoba :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7
14.7.20 21:25

@stinga no neřekla jsem úplně že jsem sebevědomá, ale když už něco chci nebo si něco myslím, názor nemenim a jdu si zatím… akorát s ní mám problém protože ji mám i tak ráda a dobře jsme spolu vycházely, předtím, a jelikož vím dobře jaka je, vím že jakýkoliv nesouhlas s tím co ona řekne nese moc špatně, vidím jak se trápí a jak nešťastne na mne kouká když s ní nesouhlasím, připomíná mi dítě kolem kterého se musí chodit po špičkách, a tohle prostě já nevydržím… už 2× jsem se vztekla a trochu zvýšila hlas, protože ji nestačí nic říct ani jednou ani dvakrát… no to pak bylo… ale už jsem se rozhodla že se s ní prostě takhle rozčilovat nebudu, potřebují aby jsme spolu zase normálně vycházely jako předtím, než se malá narodila to znamená že musí přestat na mne tlačit a já s ní přestanu mluvit oklikou aby ji náhodou něco neranilo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová