Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Přeháníš. Místo toho, aby jsi byla ráda, tak automaticky na ni utocis. A ona ti to pak vrací. Takže se jen obě predhanite, kdo z toho udělá větší haló.
Každopádně když je malá nemocná, tak jsou návštěvy pase, to jí musíš normálně a slušně vysvětlit a navrhnout jiný termín. Ne že ji nadas do starých blbych krav a že ji caka na maják, když chce dojet.
S těma dárkama má dcera něco podobnýho s moji bývalou tchyni a výsledek? Emociální vztah na bodě mrazu, funguje to mezi nima opravdu jen na základě „nechceš k nám na návštěvu? Tohle jsme ti koupili“ protože už si na to mladá tak zvykla, že tam jezdí opravdu jen kvůli těm věcem, dýl jak dvě hodiny u nich nevydrží (to jen když ji vemou na výlet do hračkářství), probere nový dárky (má zákaz vozit si je domů, protože nejsme žádný skladiště) nadiktuje co by chtěla příště a už volá, že chce domů, dokud se zas oni neozvou, že to co chtěla už koupili, tak si na ně nevzpomene, někdy i dva měsíce i přes to, že všechny ty kraviny co od nich dostane zůstávají tam, ze začátku mě to štvalo a teď? Když vidim, jak se k nim chová, tak si říkám, že maj co chtěli, já jim to říkala horem dolem, že se mi to nelíbí a bylo to úplně zbytečný a teď akorát sklízí ovoce který si sami zaseli
![]()
Jinak do výchovy to nezasáhlo nijak, u nás ani jiných příbuzných si takový chování nedovolí a ani se nedá říct, že by byla rozmazlená, ví moc dobře, že nemůže mít vše na co si ukáže, jen oni si ji takhle naučili i přes moje několikaletý protesty, tak je v tom teď nechávám vymáchat…
Myslím že to přeháníš. Chápu, dítě je nemocné tak návštěvy mimo domov neexistují, to je v pořádku. Ale že ti vadí že co 2 týdny jezdí na návštěvu? Nebo chce abys přijela ty? Moje maminka nebo i babička chodí klidně co 2. den, přijdou, vezmou malou a jsou ven, máma si vezme malou na 3 dny na “spinkání”, nebo si ji s tátou vezmou na výlet, přijdou a hrají si s ní, dají si kafe a zase jdou domů. Nepřijde mi na tom teda nic divného. Malé nosí neustále něco, teda spíš sem tam nějaké oblečení nebo hračky. Ale vždy přinesou jogurt, ovoce, přesnídávku, dobrotu. Nepřijde mi že by si ji kupovali.
To že říká že vy byste ji to nedopřáli je otázka jestli to říká opravdu tak jak to tady píšeš nebo jestli to myslí úplně jinak a jestli to taky úplně jinak neříká. Myslím že jsi vůči ní zbytečně zlá.
Na tvém místě bych ji to řekla.. jak to vnímáš.. Nemylsím, si, že to přeháníš,.. Takové ty babičky, co se do role babičky vžijí tak, že nejsou babičkama, ale stane se znich, něco jako, ona ví, a dělá všechno nejlíp, ale na ukor toho, že před dítětem,, ztrapní rodiče jsou nejhorší..
Nevidím na tom nic divného, že chce jezdit, ani, že něco vozí, ale promluv si s ní o těch komentářích..
Moje sestřenice to tak měla nechala to tak, v podstatě babička, pro okolí byla dokonalou babičkou, a le ona než přijela měla uzkost, protože čekala co ji ve dveřích vytkne, zkritizuje, pomluví před títědem, co azse je zle..
Po xx letech, kdy mají dětí školní, tak je vztah takový, že takový, že manžel jezdí domů, když ona neni na návštěve, to samé ona proti manželvoi a přitoms e nikdy nepohádali, ale vytvořili si takové averzi
Njn, ona není babička, jako babička..
když se stará a organizuje moc - je to špatně, když se nestará, je to taky špatně - to si holt nevybereš…
ta vaše má malou jistě fakt moc ráda, dost na ní visí, ale s dárky by to fakt přehánět neměla a už vůbec řeči, že byste tohle nekoupili a támhle vy byste s ní nejeli - tak je fakt přes čáru!! to bych s ní určitě rázně probrala..
jinak na častém styku babičky s vnoučetem opravdu nevidím nic špatného, spíše naopak ![]()
Tak říkat „máma ti nikdy nedopřeje“ je silně přes čáru. aAle někdy lidi takové pitomé řeči vedou a úplně jim nedochází, jak to zní a co vlastně říkají. Nepochopila jsem, čí je to matka. Jestli Tvoje, musíš si to vyřešit Ty, jestli přítele, měl by se Tě zastat. Na druhou stranu, vidět vnouče co 14 dnů mi nepřijde nijak extrémní. Myslím, že byste obě měly být trochu velkorysejší.
Moje tchyně má vnučku každý týden, pokud to jen trochu jde. Taky od začátku trochu bojujeme s domluvou náštěv - ona by měla dceru nejradši přes noc od kojeneckého věku. Tam se prostě snažím o kompromis, vyjít babičce vstříc, ale ne za cenu, že by to na dceru bylo moc. Postupně jsme interval prodloužily a teď jsme myslím obě celkem spokojené. Když je dcera na návštěvě, nestarám se o to, co jí nebo co má na sobě. Vím, že tchyně ji na doma převléká do oblečení zdeděného po jiném vnoučeti, které schraňuje asi 15 let (je pyšná, že je vybavená
), což mi přijde trhlé, a co se jídla týče, určitě tam sní dcera slanější jídlo nebo víc sladkého, než bych dala já. Ale taky vím, že ji tchyně zbožňuje, neoblékla by ji tak hloupě, že by třeba nastydla nebo se přehřála a že k jídlu neodstane nic vysloveně škodlivého. Spoustu věcí vidí jinak než já, ale je to fajn tchyně a babička a má nás všechny ráda. Takže žijeme a necháváme žít a funguje nám to. Ale chce to prostě snahu z obou stran.
Ja jsem vikendove navstevy u rodicu nikdy nepestovala, mamka se stavila v tydnu a tchyne se o me deti nikdy nezajimala. U nas to bylo podmineno i tim, ze jsem se vracela brzy do prace, brala jsem casto vikendove sluzby a pres tyden hlidala mamka, manzel pozdeji chuva. Pokud uz nastal volny vikend, travili jsme ho s detmi a manzelem, zadne navstevy, gruntovaci soboty apod.
@Anonymní píše:
Dobrý den
Mam takový dotaz, taky Vaše babičky moc zasahují do výchovy atd.?Bydlíme v ČR a máma chce chodit na návštěvy i každé dva týdny a aby jsme jezdili taky na SK.. Teď je malá nemocná a ona chce aby jsme přišli. Dělá z toho takové haló.. že bude malá v pondělí už ok( má chripku) a že pak můžeme přijít, že posle i tátu ( dědu) po nás..
Vždy ji přinese nebo dá dárky bere ji na výlety.. ok chápu, ale kupuje ji docela drahé dárky a dá se říct že si ji kupuje a před malou říká že toto ti máma nikdy nekoupi, nebo vy tam nepůjdete.. štve ji proti mně.
Je na malý závislá nebo nevím už.
Přítel ten už o ní nechce ani slyšet furt se kvůli ní hádáme a nebaví mě to. Když jí řeknu svůj názor tak i tak si to udělá po svém nebo udělá překvapení a přijde bez zavolání. Když se pohadame přizná vinu a na druhý den je stejná..fakt nevím co dělat
To jsi ta, co jí máma dítě vychovávala na Slovensku, a co se po pár letech rozpomněla, že má děcko, a odvezla je do Čech k nové rodině. Tak jo, co máš dělat? Být slušná a mámu tolerovat. Když jsi chtěla v Čechách žít jako svobodná holka, byla ti máma na Slovensku dobrá a teď ji nasazuješ psí hlavu.
@Nickjmeno píše:
S těma dárkama má dcera něco podobnýho s moji bývalou tchyni a výsledek? Emociální vztah na bodě mrazu, funguje to mezi nima opravdu jen na základě „nechceš k nám na návštěvu? Tohle jsme ti koupili“ protože už si na to mladá tak zvykla, že tam jezdí opravdu jen kvůli těm věcem, dýl jak dvě hodiny u nich nevydrží (to jen když ji vemou na výlet do hračkářství), probere nový dárky (má zákaz vozit si je domů, protože nejsme žádný skladiště) nadiktuje co by chtěla příště a už volá, že chce domů, dokud se zas oni neozvou, že to co chtěla už koupili, tak si na ně nevzpomene, někdy i dva měsíce i přes to, že všechny ty kraviny co od nich dostane zůstávají tam, ze začátku mě to štvalo a teď? Když vidim, jak se k nim chová, tak si říkám, že maj co chtěli, já jim to říkala horem dolem, že se mi to nelíbí a bylo to úplně zbytečný a teď akorát sklízí ovoce který si sami zaseli![]()
Jinak do výchovy to nezasáhlo nijak, u nás ani jiných příbuzných si takový chování nedovolí a ani se nedá říct, že by byla rozmazlená, ví moc dobře, že nemůže mít vše na co si ukáže, jen oni si ji takhle naučili i přes moje několikaletý protesty, tak je v tom teď nechávám vymáchat…
A to ti přijde normální, že vychováváš takovou vypočítavou holku? Která je ochotná být u babičky, jen když ji vezmou do hračkářství? A
Každé dítě má rádo hračky. Většina prarodičů ráda kupuije dárky. Ale to ještě nevylučuje, aby je dítě mělo rádo.
jestli vychováváš dítě tak, že s jeho přízeň musí kupovat, můžeš se dočkat zajímavých věcí.
@Ijen píše:
Ja jsem vikendove navstevy u rodicu nikdy nepestovala, mamka se stavila v tydnu a tchyne se o me deti nikdy nezajimala. U nas to bylo podmineno i tim, ze jsem se vracela brzy do prace, brala jsem casto vikendove sluzby a pres tyden hlidala mamka, manzel pozdeji chuva. Pokud uz nastal volny vikend, travili jsme ho s detmi a manzelem, zadne navstevy, gruntovaci soboty apod.
Takhle nějak by mi to taky vyhovovalo. Pokud chce každá babička dítě na víkend a ještě se musí střídat, tak by to znamenalo, že s vlastním dítětem nemám nikdy žádný volný čas (protože všední dny je člověk v jednom kole a večer padne za vlast (. Kvůli tomu si přece dítě nepořizuju. Babičky už své děti měly ![]()
Jasně, návštěvy ano, ale nemůže mít babička přece víc času s dítětem než rodiče ![]()
Dobrý den
Mam takový dotaz, taky Vaše babičky moc zasahují do výchovy atd.?
Bydlíme v ČR a máma chce chodit na návštěvy i každé dva týdny a aby jsme jezdili taky na SK.. Teď je malá nemocná a ona chce aby jsme přišli. Dělá z toho takové haló.. že bude malá v pondělí už ok( má chripku) a že pak můžeme přijít, že posle i tátu ( dědu) po nás..
Je na malý závislá nebo nevím už.
Vždy ji přinese nebo dá dárky bere ji na výlety.. ok chápu, ale kupuje ji docela drahé dárky a dá se říct že si ji kupuje a před malou říká že toto ti máma nikdy nekoupi, nebo vy tam nepůjdete.. štve ji proti mně.
Přítel ten už o ní nechce ani slyšet furt se kvůli ní hádáme a nebaví mě to. Když jí řeknu svůj názor tak i tak si to udělá po svém nebo udělá překvapení a přijde bez zavolání. Když se pohadame přizná vinu a na druhý den je stejná..fakt nevím co dělat