Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ne nelibilo by se mi to. Razne bych ji rekla, ze jestli ji bude oslovovat jinak nez se jmenuje, ze jezdit nebudem vubec. Ona si to hned rozmysli.
A vadí to něčemu, že babi říká dceři jinak? Já bych to asi nehrotila, dítě brzo pochopí, že mu jeden člen rodiny říká nějak a druhý jinak
Přijde m8 to spíš úsměvné, než jako velký problém ![]()
Tak to asi normální úplně nebude…řekla bych jí že si tohle opravdu nepřejete a jestli s tím nepřestane že tam nebudete jezdit.Mam babičku Lenku ale někdo by jí říkal babičko Petro
![]()
@Anonymní píše:
Máme desetiměsíční dceru, nedali jsme jí úplně časté jméno, ale je v kalendáři a není to nic zvláštního typu Zdislava/Xenie, každý určitě toho jména někoho zná. Její babička do nás ještě před narozením valila, ať dáme její vybrané jméno, to jsme nechtěli, protože se nám ani jednomu nelíbilo, navíc jich je všude až moc a tak nějak jsem si říkala, že pak po narození to ustane. Už toho mám ale opravdu dost, její jméno si „upravila“ a říká jí vlastně docela jiným jménem, několikrát jsme na to s manželem upozorňovali, že se takhle fakt nejmenuje, jméno má spoustu domácích a zdrobnělých variant, ale ne, babička jí pořád říká úplně scestně, jen pro příklad, ať mi rozumíte, dítě by mělo jméno např. Hana a ona jí říkala Naděnka s vysvětlením, že je to koncovka toho jména Ha-NaMáme ji ignorovat, nebo opravovat, jak byste to ne/řešili? Přijde mi to už hodně trapné i za ni, že není schopna přijmout, že není po jejím
Raději anonymně
Teda, odstřihnout babičku jen kvůli jménu mi přijde dost tvrdý. Zvlášť jestli se o dceru zajímá a stará. Za mě to až tak nevadí. Já dceři říkám kočičko, šmudlinko a tak, spoustě dětem se říká nějakou přezdívkou ![]()
@Jahru píše:
A vadí to něčemu, že babi říká dceři jinak? Já bych to asi nehrotila, dítě brzo pochopí, že mu jeden člen rodiny říká nějak a druhý jinakPřijde m8 to spíš úsměvné, než jako velký problém
Mně teda fakt, že babička nerespektuje ani tak elementární věc, jako je jméno svého vnoučete a fakt, že mu ho vybrali jeho rodiče, mi osobně vůbec nepřipadá jako nějaká blbost. Podle toho, co píše zakladatelka, nejde o nějaký z tvarů toho jména, ale babička si vymyslela vlastně úplně jiné jméno, aby mu nemusela říkat tím jeho. Jestli z tohoto něco dítě pochopí, tak to, že jeho jméno (potažmo ono celé) je pro babičku špatně. To je strašný prostě.
@Annabela11 píše:
Tak to asi normální úplně nebude…řekla bych jí že si tohle opravdu nepřejete a jestli s tím nepřestane že tam nebudete jezdit.Mam babičku Lenku ale někdo by jí říkal babičko Petro![]()
Tahle naše babička by to obhájila, kdyby to byla Lenka, tak jí klidně bude říkat Kamilko, protože Len-Ka
Několikrát jsme jí to říkali, naposledy jsem dokonce byla drsná, jestli si nepřipadá trapně, že jí taky nikdo nekomolí jméno, evidentně problém nevidí ![]()
Začala bych ji oslovat jiným jménem třeba by ji to docvaklo.
@Malpigi píše:
Teda, odstřihnout babičku jen kvůli jménu mi přijde dost tvrdý. Zvlášť jestli se o dceru zajímá a stará. Za mě to až tak nevadí. Já dceři říkám kočičko, šmudlinko a tak, spoustě dětem se říká nějakou přezdívkou
Přezdívka je ale úplně něco jiného, než že babička vymyslí vnoučeti jiné jméno jen proto, že mu jeho rodiče nedali jméno, které ona chtěla. To je úplně nepřijatelný projev nerespektu nejen k rodičům, ale i k tomu dítěti samotnému.
@Malpigi píše:
Teda, odstřihnout babičku jen kvůli jménu mi přijde dost tvrdý. Zvlášť jestli se o dceru zajímá a stará. Za mě to až tak nevadí. Já dceři říkám kočičko, šmudlinko a tak, spoustě dětem se říká nějakou přezdívkou
Ale to je kurevskej rozdíl, říkat dceři šmudlinko nebo Nadenko, když se jmenuje např Hana. Vážně to nevidíš?
@Jahru píše:
A vadí to něčemu, že babi říká dceři jinak? Já bych to asi nehrotila, dítě brzo pochopí, že mu jeden člen rodiny říká nějak a druhý jinakPřijde m8 to spíš úsměvné, než jako velký problém
Vadí, připadá mi to trapný, kdyby to byla jakákoliv odvozenina např. Jaroslava-Jarka, Slávinka, ale tohle je naprosto jiný jméno a ty dvě písmena tam jenom jsou ![]()
Začala bych na babičko volat jako Blaženo a vidělo by se, jestli si to nerozmyslí ![]()
@SlečnaDahlia píše:
Přezdívka je ale úplně něco jiného, než že babička vymyslí vnoučeti jiné jméno jen proto, že mu jeho rodiče nedali jméno, které ona chtěla. To je úplně nepřijatelný projev nerespektu nejen k rodičům, ale i k tomu dítěti samotnému.
Naprostý souhlas.
Máme desetiměsíční dceru, nedali jsme jí úplně časté jméno, ale je v kalendáři a není to nic zvláštního typu Zdislava/Xenie, každý určitě toho jména někoho zná. Její babička do nás ještě před narozením valila, ať dáme její vybrané jméno, to jsme nechtěli, protože se nám ani jednomu nelíbilo, navíc jich je všude až moc a tak nějak jsem si říkala, že pak po narození to ustane. Už toho mám ale opravdu dost, její jméno si „upravila“ a říká jí vlastně docela jiným jménem, několikrát jsme na to s manželem upozorňovali, že se takhle fakt nejmenuje, jméno má spoustu domácích a zdrobnělých variant, ale ne, babička jí pořád říká úplně scestně, jen pro příklad, ať mi rozumíte, dítě by mělo jméno např. Hana a ona jí říkala Naděnka s vysvětlením, že je to koncovka toho jména Ha-Na
Máme ji ignorovat, nebo opravovat, jak byste to ne/řešili? Přijde mi to už hodně trapné i za ni, že není schopna přijmout, že není po jejím
Raději anonymně