Babička v nebíčku

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
24117
24.11.14 08:35

@krtek7489, koukám, že jsme se věkově skoro shodli :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5826
24.11.14 08:44
@majdula1 píše:
@krtek7489 Pockej. Nerikam povidat si o SMRTI 8o Ale o tom cloveku, vzpominat na nej - ne na jeho smrt. Prohlizet fotky ne z doby nemoci, ale kdyz jsme byli spolu stastni. A pobrecet si, kdyz se mi z toho udela smutno, nechodit tajne brecet do koupelny :srdce:

Jenomže k té smrti, když se budeš bavit a rozebírat život zemřelého, se vždycky, at chceš nebo nechceš, dostaneš :nevim: Jak jsem psala. Během pár měsíců mi zemřel manžel, tatínek, maminka a ještě babička. Na ty lidi vzpomínám. Pořád. Není den, abych si nevzpomněla. Ale jak ty jsi to napsala, ČASTO si ukazovat fotky, povídat, zapalovat svíčky a truchlit, plakat 8o To fakt ne, proč? Proč se takhle trápit a týrat? Já nechci truchlit a plakat, chci na ty lidi vzpomínat s úsměvem, ne brečet často u fotek. Je to morbidní a masochistické. Pro mě samozřejmě, někdo se chce trápit a truchlit po blízkých doživotně, nikomu to neberu :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5826
24.11.14 08:52
@elen-ka píše:
@krtek7489, koukám, že jsme se věkově skoro shodli :-)

No a když se zamyslím a vezmu to podle sebe. Oba dědečkové mi zemřeli 5 dní po sobě, těsně před mými 10 narozeninami. Moc si toho z těch 9 let nepamatuji, ale oba ty pohřby dokonale. Asi mě to muselo dost poznamenat, když skoro jediné, co si z 9 let dokonale pamatuji jsou pohřby mých dědečků. Já bych prostě neriskovala a 4 leté děti na pohřeb nebrala. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5532
24.11.14 08:58
@krtek7489 píše:
Ale je opravdu rapidní rozdíl, když tobě bylo 11 let. Zakladatelka píše o 4 letých dětech, který z toho nebudou mít vůbec nic. Napsala bych to jinak 4 leté děti na pohřeb nepatří. Účast dětí na pohřbu beru za vhodnou tak od školního věku, tzn. 6-7 let.

Ale tak ono je to i o tom, jaký vztah ty děti k babičce měli. Já svou babičku tenkrát znala jen 5 let a vídala ji 2× do roka. Pokud zakladatelčiny děti byly s babičkou skoro pořád, tak ta změna bude znát. A i čtyřleté dítě pozná tu křivdu „že se nemohlo rozloučit“. A navíc zakladatelka je rozhodnutá děti na pohřeb vzít

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5826
24.11.14 09:07
@tterka píše:
Ale tak ono je to i o tom, jaký vztah ty děti k babičce měli. Já svou babičku tenkrát znala jen 5 let a vídala ji 2× do roka. Pokud zakladatelčiny děti byly s babičkou skoro pořád, tak ta změna bude znát. A i čtyřleté dítě pozná tu křivdu „že se nemohlo rozloučit“. A navíc zakladatelka je rozhodnutá děti na pohřeb vzít

Já to beru ;) Jen jsem tady chtěla napsat svojí zkušenost se synem, kterému bylo 5,když mu zemřel táta a dědeček, se kterými byl pořád. A hlavně, to rozloučení s dotyčným přece nespočívá v tom, že někde 20 minut sedíš a brečíš :think: A hlavně si rozhodně nemyslím, že 4 dítě pochopí, že pohřeb je nějaké rozloučení s dotyčným. Já to nechápala ani v 9 letech :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6463
24.11.14 09:24

@krtek7489 Jeje, takhle kdyz to napises, tak to opravdu vypada, jakoze si denne posadim deti k sobe, vytahnu alba, zapalime svicku a hodinu si tragickym hlasem povidame o zemrelm dedeckovi a o jeho smrti a ja u toho lkam.

To fakt ne :D

Ale fakt docela casto (nerikam denne, ale nevyhybam se tomu) se v hovoru zminim bud ja nebo babicka nebo deti samy o dedeckovi - je babi, timhle vlakem jsem s dedeckem jel, hele kluci, tuhle knizku jsem dostaal jako mala od dedecka… nase rodinne fotky prohlizime pravda casto (starsi syn sam foti a rad si je pak prohlizi, i ty starsi) a ty s dedeckem pred nima neschovavam, sam konstatuje je, dedecek, uz umrel, to je skoda… Svicku na hrbitov chodime zapalovat jen parkrat rocne, ale mamka si denne zapali na chodbe cajovku a kluci ji obcas pomahaji, ale urcite ne pohrebnim stylem a s placem, ale proste „zapalime dedeckovi svetylko a vzpomenem si na neho“. Neupim pred nimi ani nelomim rukama, ale kdyz mi ukapne slza a oni si vsimnou, tak co? :nevim:

Kdyz umrel milovanej dedecek mne, tak mi taky prislo prirozene, ze je mamka a babicka smutna, ze kdyz o nem mluvi spolu, tak si nenapadne utiraji oci… skoro bych rekla, ze jako decko bych hur vnimala, kdyby na nej jakoby (pred nami detmi) zapomnely a zivot sel dal jakoby nikdy neexistoval.

Ale kazdej to ma fakt jinak :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2299
24.11.14 09:35

@Natalie79 Nečetla jsem celou diskuzi. Rozhodnutí vzít děti na pohřeb je jen vaše věc. Nemůžete holčičkám říct, že v té bedničce jsou věci, které měla babička ráda. :think: Sami by tam mohly něco babičce dát, namalovat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65284
24.11.14 09:58

@Natalie79 děkuju.....a pročtu si to…
dnes jsme byli zařídit pohřeb… :,( a dnes to řeknu synovi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Krakatice88
24.11.14 10:31

@Natalie79 Ahoj, já bych dětem řekla, že na pohřeb se chodí proto, aby všichni lidi, kteří měli babičku rádi, jí mohli zamávat na cestu do nebe, dát jí kytičku, zavzpomínat na ni, případně si i poplakat, protože babička už nemůže k nám dojít na návštěvu, protože teď už žije v nebi a od tam už se na nás jen dívá. Rakev na pohřbu bych dětem vysvětlila tak, že ty květiny, které lidi donesou na pohřeb, se pak dají do té truhly a pošlou se babičce do nebe, aby věděla, že na ni myslíme a aby měla z květin radost. Upřímnou soustrast. Později holčičky pochopí, jak to bylo myšleno a podle mě budou rády za to, že se pohřbu zúčastnit mohly a že jste jim nelhali, jen trochu „poupravili“ skutečnost pro citlivou dětskou duši.

• Citovat
  • Upravit
8679
24.11.14 12:12

@silvik.sk to je můj názor

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9819
24.11.14 13:49
@Teeeri píše:
@silvik.sk to je můj názor

velice vyčerpávající odpověď :roll:
Chápu, že lidi mají různé názory. Obvykle je ale umí obhájit, odůvodnit… proč si tak myslí a třeba tím ukážou jiný pohled na věc. Vzhledem k tomu, že se od tebe k tomuto tématu objevil pouze tento nicříkající žblebt, nemá tvůj názor naprosto žádnou váhu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14335
24.11.14 15:13

Já si myslím, že se nemají brát na pohřeb, protože je to negativný událost.. Smrt k životu patří, ale tak patří i třeba porod a dítě u toho být nemusí.. Ví, jak člověk vznikl, ví, že maminka je v bříšku ví to, ale nemusí být u bolesti matky.. tak nějak chápu pohřeb malých děti, že ještě neumí vyhodnotit ten stres, pláč, nářek, atd. Rozloučit se mužou i tak, že jim třeba máma řeknou, že babička odešla, - zemřel, žádné usínání, že šla do nebíčka zapálí si svíčku a třeba odpoledne po pohřbu jsou na hrobeček zapált svíčku za babičku a dát květinu- tak to udělám já, nebudu brát děti na pohřeb, chci, a by si ji naposled pamatovali jako sedící babičku, která jim čte pohádku, ne, v rakvi… to je jenom můj názor a k zakladatelce nepatří, ta to cítí jinak, jenom proč já jsem proto nebrat..
Ale nikomu to obhajovat a nebo rozmolouvat nebudu, každý se musí rozhodovat sám…

Příspěvek upraven 24.11.14 v 15:15

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5532
24.11.14 15:15
@Petra Z píše:
@Natalie79 děkuju.....a pročtu si to…
dnes jsme byli zařídit pohřeb… :,( a dnes to řeknu synovi

Upřímnou soustrast :hug:
A držím palce, ať to malý přijme co možná nejlépe

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mi24
24.11.14 16:50

@Natalie79 Upřímnou soustrast tobě a celé tvé rodině.
Jak to holkám vysvětlít nevím, ale promiň nedá mi to se nevyjadřít.
K ostatním např. @smudlik.esta že by dětí do 15 let určitě nevzala. Je to sice něco smutného, nehezkého, ale boužel k životu to patří. Já byla na pohřbu poprvé jako skoro roční dítě a žadné trauma nemám a poté jako 4 letá a 6 letá. Nepamatují si jak mi to rodiče vysvětlili, ale jako 4 letá z toho žadné trauma nemám nepamatuji si to jako 6 letá ano a jsem za to nesmírně ráda že jsem se mohla rozloučít. A na pohřbu v 15 let jak tady někteří píšete tak brzy ne dítě může mít trauma, nepochopí to atd. vzít ho až jak bude starší. Semnou zamaval nejvíc pohřeb na kterém jsem byla jako 15 letá - víc jsem si uvědomovala ty souvislostí s tím vším, znala jsem tu osobu, věděla jsem proč už tu není. Ve 4 a poté 6 letech jsem si tu souvislost nějak nespojovala. Já budu brát dětí určitě, ale doufám že už budou dospělé. Ne že bych jsem je nevzala jako dětí, ale protože doufám že tu mojí blízci budou ještě velmi dlouho.
@Natalie79 jen menší dotaz není možnost vzít někoho nepříbuzného? Tchyní třeba nebo nějakou kamaradku? Jak se budou dětí nudit budou chtít jít ven tak aby jsi ty mohla zustat a dětí mohli jít. Ne každé dítě vydrží tak dlouho na pohřbu tím, ale nemyslím že z toho bude mít trauma

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML