Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
V pátek mi navždy odešla moje milovaná maminka.
Prosím o radu. Moje 4 leté děvčátka to intenzivně vnímají, ikdyž před nimi nebrečíme. Povídáme si o tom v klidu. Holky posledního půl roku se mnou babičku navštěvovaly v nemocnici i v hospicu, malovaly jí obrázky, zpívaly jí písničky, měly ji moc rády, často se na ni ptaly, chodili jsme se modlit do kostelíčka za její uzdravení.
VV pátek jsem jim řekla, že pro babičku přiletěli dva andělíčci, každý ji vzal za jednu ruku a vynesli ji do nebíčka, že je tam babička zdravá a šťastná, že si tam zpívá a tancuje, že cokoli jí budou chtít říct, že můžou, protože je slyší.
Holky moc chtěly jít do toho pokojíčku, kde babička v hospicu ležela, jít se podívat. Vysvětlovala jsem, že babička už tam opravdu není, že jsme pokojíček uklidili.
Pohřeb jsme naplánovali na příští týden, obřad bude církevní. Samozřejmě, v kostele je rakev. Děti se budou ptát, co v té bedničce je…? Co jim mám říct? Nebudu říkat, že tam leží tělíčko a do nebe vystoupala jen dušička, toto nepochopí. Neprosím ani o rady, že je tam nemám brát a podobně. Prosím jen o nápad. Díky moc.
@Natalie79 napadlo mě třeba, že tam jsou věci, které měla ráda, že jí to andělé donesou. Nebo nevím
@Natalie79 tak jestli jste věřící tak to už slyšely, že si pán vezme do nebe jen duši, a co z prachu vzešlo se v prach obrátí… no jinak ano, je to to morbidní, zahrabat milovaného člověka do země. ale já byla na pohřbu jedné milé staré paní a obřad se rovnal skoro oslavě jejího života, snad nikdo netruchlil. zpívaly se písničky, členové rodiny si připravili vyprávění z jejího života…
Zemrela mi babicka kdyz mi bylo 6 let. Pohrbu jsem se neucastnila a tu seslost jsem u nas tenkrat brala jako navstevu. Vlastne az po letech mi doslo ze vzpominek, ze ten den byl pohreb. A jsem rada, ze jsem se toho neucastnila. Takhle male deti bych na pohreb nebrala ani nahodou.
Příspěvek upraven 23.11.14 v 22:04
@Natalie79
Předně upřímnou soustrast. Poctivě nad tím přemýšlím a pokud nechceš (z pochopitelných důvodů) ani omylem řešit věci jako tělo-dušička, tak co jim říct, že tam jsou věci, které měla babička ráda? Třeba knížka a tak.. Jsou ještě malí, je pořád lepší jim říct nějakou takovou blbost, než dál vysvětlovat hrobečky a tak.
Když je babička v nebíčku unavená, je tady pozemská schránka, kam si může jít odpočinout a je proto dobré jí mít připravenou. Nevím, jak jsou dcery staré, ale zase je pak bude zajímat, proč se dává rakev do země, proč se chodí na hrob. Možná by bylo dobré jim to vysvětlit tak, že tělo bylo moc těžké, tak jej babička nechala tady na zemi, proto se dá tady do schránky a vy o to tělo musíte pečovat, tudíž proto se chodí na hrob a dávají se tam kytičky.
@Šarlota4 tak tak. Já byla poprvé na pohřbu cca ve 20. Teď asi před měsícem mi umřela blízká příbuzná, mam rizikové těhotenství, váhala jsem, zda vůbec půjdu. Nakonec jsem šla, a teď vím, že to byla chyba. V půlce se mi udělalo hrozne zle. Musela jsem odejít ven. A i tak jsem myslela, že bude po mě.
@Lonette
Tý joo, tak to první souvětí jsem napoprvé nepobrala ani já.
nic ve zlým, ale být dítě, upnu se na to, že u rakve můžu babi potkat, až si sem půjde odpočinout.
@Natalie79 Upřímnou soustrast
Já bych děti nebrala na pohřeb a ještě v kostele, to nemůžou podle mě vydržet
A jinak se mi líbí ten nápad, že jsou uvnitř věci co měla babička ráda ![]()
@smudlik.esta prave. Chapu, ze to k zivotu patri. A jsem pro rozloucit se z blizkymi dustojne. Ale sve deti bych opravdu nebrala. Jsou veci, ktere si budou pamatovat celej zivot i kdyz jsou takhle male.
Souhlasim se @Šarlota4. Byla jsem jako mala na pohrbu me prababicky a videla jsem ji v rakvi a do ted me to desi. A brecela jsem jen proto, ze breci ostatni, vubec jsem to nechapala.
A ještě teda, když to tady čtu tak já si myslím, že tak malé děti za pár dní zapomenou (nemyslím to špatně) a že tak malým dětem stačí obyčejné a prosté vysvětlení. Babička zemřela protože… a teď je v nebi, odkud se na nás dívá.
@Šarlota4 taky si myslim, že mají ještě čas. Minimálně do tech 15 určitě. Dřív bych proste nevzala.
@midlajs Právě si říkám, jaké to bude pro ty děti. Když budou všichni kolem plakat ![]()