Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Jedna babicka lekarka zajem ma, ale omezuje ji zdravi, pokud tam deti dovedu a jsem k ruce, plne se jim babickovsky venuje. Druha zdravotni sestra stale pracuje, ale zajem podle me nema a svadi to na praci, nemela zajem ani o nas.Ale moje babicka je jeste ziva, u te jsem byla hodne a ta moje deti take rada vidi.
Babičky mých synů jsou úžasné, obě dvě. Mají sice svůj život a i když jsou už v důchodu, tak rády cestují, ale vnoučata jsou pro ně součástí života. Jedna babička má 4 vnoučata, druhá dokonce 5, ale kdykoliv je potřeba, tak pohlidaji, dětem se věnují. Je ale pravda, že to neberu jako něco automatického a jsem za tu pomoc vděčná. Tím víc, když vidím v okolí, jaké jsou vztahy dětí, rodičů a prarodičů.
Moje mamka pracuje, ale na děti se neustále ptá, často je vídá a ráda je na chvíli pohlídá (zatím jsou to ještě prťata, takže to nejde na dlouho), vnoučata od bráchy jsou starší a je s nimi často a ráda.
Tchyně je v důchodu, zajímá se, stará se, občas radí, ale v mezích snesitelnosti.
Obě moc rády děti vidí, myslím, že máme zlaté babičky, já jsem ráda, že si občas odfrknu a myslím si, že dětem kontakt s nimi hodně dá
Jsem moc ráda, že jsme se přestěhovali z Prahy blíž našim rodinám.
Ahoj, já zažívám obě varianty. Jedna babička funguje úžasně, děti u ní i spí, vaří jim, hrajou si, jezdí spolu na výlety,…fakt super. Zato ta druhá (tchýně) je absolutně nefunkční. Nikdy nebyla klukům ve školce na besídce, nikdy s nimi ne vyrazila na výlet,… Vaří jim jen tak 2× do roka (její narozeniny a Vánoce). Jinak nic, bydlí blízko a přesto je mimo. Jó, takže to máme tak…
Moje maminka - učitelka v MŠ, 53 let, 3 děti, 5 vnoučat - žije svůj život s mým tatínkem, staví barák, 3× týdně cvičí jógu, bydlí 100 km daleko, vnoučata jí jsou vzácná, ale miluje je a společné chvíle si užívá.
Moje tchyně - bez komentáře
ANO, babičky jsou jiné. A je to dobře. Ženy si začínají více uvědomovat svou důležitost, žijí svůj život, jsou šťastnější a zdravější.
Dnešní babičky jsou hlavně zaměstnané ženy a v těch letech si chtějí i práci udržet. Nejen naše babičky ale i ty co znám pracují na směny a když mají volno, tak odpočívají dle svého. Zbytečně si kvůli vnoučatům neberou volno, protože jsou rády, že mají stálou práci bez konfliktů. Taky bych to tak dělala, takže se jim nedivím.
Moje babičky byly už v důchodu(od 55let)takže to bylo vše jinak.
Taky ty dnešní babičky jsou často samy, takže i randí, sportují a umí s vnoučaty skypovat, psát esemesky, fb atd…
zase jiná forma komunikace, co my jsme nezažili.
Příspěvek upraven 23.10.17 v 22:35
@Anonymní píše:
Moje maminka - učitelka v MŠ, 53 let, 3 děti, 5 vnoučat - žije svůj život s mým tatínkem, staví barák, 3× týdně cvičí jógu, bydlí 100 km daleko, vnoučata jí jsou vzácná, ale miluje je a společné chvíle si užívá.Moje tchyně - bez komentáře
ANO, babičky jsou jiné. A je to dobře. Ženy si začínají více uvědomovat svou důležitost, žijí svůj život, jsou šťastnější a zdravější.
Jsi moje sestra??
moje maminka teda jen dve deti a zatim dve vnoucata a km jeste o 150 vic ale jinsk to sedi
vcetne tchyne bez komentare
![]()
Tak moje tchyne, chvala Bohu za ni, jezdi 150km, malého miluje…moje mama, 15min., nezájem, ani když byl malý v nemocnici…ted trochu odrostl a zamiloval si dědu, mého tatu, takže dvouletak si vodi 2m. vysokeho, mohutneho chlapa, jak kacku na provázku..stali se partaky, miluji se…
Edit:všichni v důchodu, mezi 67-77lety
Příspěvek upraven 23.10.17 v 22:35
Měly bychom ty anonymy nějak rozlišit. Tak já jsem další anonymní.
My máme obě babičky, ale nehlídá ani jedna. Jedna je daleko a péči o děti vždy brala jako povinnost a na stará kolena už mít povinnosti nechce. Jinak je fajn a ráda pomůže, hlídat ale už nechce nikoho. Druhá babička je workoholik. Děti miluje, ale nemá na ně čas. Takže nehlídá ani jedna. Už jsem se s tím smířila.
Babičky jsou takové, jaké jsou… a podle podmínek, které k tomu mají… do důchodu daleko, mě třeba čeká ještě 16 let, to už vnučka odroste… teď po rodičáku jsem kvůli dětem a jejich kroužkům začala podnikat, abych měla čas, kdy potřebuji a tak vnouče hlídám jen když mám volno… ono to taky záleží na tom, jaká která ta babička je… spolužačka, která nemá žádné koníčky, záliby, nesportuje, necestuje, s manželem jsou už jen jako dva nucení spolubydlící, je nezaměstnaná na úřadu práce… ta všechen čas investuje do vnuka (měla jen jednu dceru a nyní má jediné vnouče) a hlídá pořád… našla ve vnoučkovi nový smysl života a je tak spokojená…
Ale abych to shrnula… tím, že jsem se stala babičkou, jsem nepřestala být manželkou a matkou, takže svůj čas musím dělit mezi víc osob a činností…
Tak u nás by jedná babička rada hlídala, ale je daleko a omezuje ji zdraví. A druhá (tchýně) bydlí od nas kousek a má svůj život. Pohlida, když je potřeba, ale tak nějak sama od sebe málokdy.
Mame babicky i prababicky, vsechny jsou zlate i dedove a pradedove, ale vsichni pracujici. Pohlidaji rady, male se venuji a teda i zahrnuji darky, muj tata bere hodne na hriste/prochazky/blbne. Na to mame kliku.
Moje mama je babicka na baterky
Obcas zavola, jak se vnucka ma, obcas ji neco koupi a tim to konci. Nevida ji skoro vubec. Jeste chodi do prace a ve volnem case lita porad nekde se svym pritelem, ktery ma pred nami vzdycky prednost a na vnucku ji jaksi v nabitem programu nezbyva cas. Obcas je mi to hrozne lito
Tchyne je lepsi babicka, ta by se pro vnucku rozkrajela, rozmazluje ji az prilis.
Tak u nas je babicce z me strany 45 let, takze pracujici a jeste dloouho bude, ale i tak je skvela! Vnucky hlida, kdyz se nevidi par dnu, tak je pak pusinkuje, jakoby se nevidely mesic.. vymysli program, hraje si, prebaluje, uspava, rozmazluje - uzasna. Druha babicka je starsi, take pracujici, ale zajem skoro zadny. Prababicky mame taky jeste dve - jedna skvela, jedna ani tuk. Zalezi na cloveku ![]()
Ahojda všem. Jaké jsou ty vaše Babičky? Pomohou rády s vnoučátky, těší se z nich? Nebo je to jinak? Naše babičky o vnoučátka zájem příliš nemají. Nedá se ani říci, že se z nich radují. Mají svůj život…a do nich zájem o vnoučátka nepatří. Mrzí mě to. Klidně bychom nějakou babičku adoptovaly
. Nebo se změnila nejen doba a změnily se i babičky? Jaké jsou ty vaše?
(kdo chce)
Možná by bylo zajímavé uvést, jakou vykonávaly profesi a kolik vychovaly dětí
Naše babičky byly obě shodou okolností kuchařky…