Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
@rychnov3 @Dorrinka taky bych zvazila ty AIO…abys nenakoupila drahou vybavu a pak nezjistila ze tvemu miminku nevyhovuji…ja teda i kdyz latkuju tak s novorozence bych stejne zacinala na jednorazovkach aspon ten prvni mesic a mezitim uz si muzes pak vybrat - jestli bude miminko male, velke, silne nebo hubene nozicky.. na to uz ti pak maminky poradi i nejvhodnejsi znacky plinek si myslim…
co se vlnacku tyce tak pro kojene dite mi to prijde sci-fi (syn kadil i 8×denne a vecne to proteklo i na svrchnacky ktere jsem porad prala…vlnacky se maji po vyprani lanolinovat…no tak to nee…porad po nich koukam a teprve ted kdyz bude mit mrnous 8mesicu tak u mne asi pochodi ![]()
separacku bych teda do zachoda nehazela ani omylem!!! to je docela risk ze jej ucpes (ja teda pouzivala perlan a to by asi nedopadlo dobre…
osobne kombinuju latkove a jednorazove plenky a poridila jsem si 2kose sangenic do kterych se plenky zabali do igelitu a nesmrdi (peru asi 1za 3dny - mekdy 2 ale nekdy taky 4 podle toho kolik mam plenek do pracky). skladuju tak jak jsou…pouze pokud nedam separacku a zrovna se ditko pokaka tak ji teda zaperu.
@KlarkaK No, u prvního dítka jsem vlňáčky nedávala, důvody jsi popsala přesně. Až u druhého, které se opruzovalo, jsem pochopila rozdíl mezi vlňáčky a PUL. Ony ty vlňáčky jsou opravdu prodyšnější. Ač jsou „mohutné“, občas - ne často - je třeba lanolinovat, přesto mají své výhody. Ale ano, pro malé mimino nejsou praktické, tam to fakt protýká a je to votrava, ale pro starší si je umím představit, i když je nedávám často.
Jinak separačky s bobkem házím do WC už ve druhém bytě a nikdy nebyl problém, dokonce ani u našich v baráku, kde se WC vždy ucpávalo, co pamatuju, nikdy to separačka nezacpala. (Mám Imse-Vimse a Popolini).
@Dorrinka Látkovkou myslím „moderní látkové pleny“, tj. ty tvarové. Složené čtverce jsem dávala jen na široké balení, tj. mezi plínku a kalhoty. ![]()
@Dorrinka Separační pleny jsou buď „papírové“ (o na je to myslím viskóza nebo celuóza) nebo flísové. Flísové se normáně perou, ale vzhledem ke konzistenci novorozenecké stolice se nehodí na úplně malé mimi, které kadí furt. Je podle mě lepší je používat až na „tuhý“ bobek nebo minimálně když má mimčo kakání v ráci denního režimu ustálené, tak na tu dobu, kdy víš, že kakat na 90% nebude.
Ty papírové jsou jak jednorázové (dítě počůrá nebo pokaká a ty rovnou vyhodíš) nebo „prací“ - pokakanou teda vyhazuješ, tu počůranou normálně přepereš v pračce.
Co se týká eventuálního splachování, tak zase jak které. Výrobce to na nich většinou píše. Osobně dávám ale před těmi „značkovými“ separačkami typu Imse Vimse či popoliny přednost Perlanu - lze nastříhat přesně na požadovaný rozměr, vyjde levněji (kor u toho novorozence nebo u ukakaných miminek), vydrží praní na 60 a přijde mi, že těch praní zvládne víc.
Co se týče skladování použitých plen - počůranou plínu jen hodím do koše s víkem. Skladuji na sucho. Pokakanou (to co nepobrala separačka) spláchnu z nějvětšího sprchou, eventuelně zaperu žlučovým mýdlem, a pověsím na sušák. Suchou nebo skorosuchou házím opět do toho kýble na pleny. Peru asi jednou za dva dny.
A souhlasím s holkama, že stavět na AIO látkovací výbavu asi není úplně nejlepší. Ono to sice vypadá dost cool, když u doktrorky místo pemprsky vrzneš prací verzi pampersky a marketingové se s tím dobře prodejcům pracuje. Ale v reálném provozu to varianta pro 24/7 látkování podle mě moc není.
@rychnov3 no ja jaknapsala kojene, tak jsemmyslela prave plne kojene…pro vetsi mimco jsou vlnacky urcite fajn a maji sve vyhody..ale lanolinovat se maji po kazdem prani ne?? coz sice kdyz nejsou spinave od stolice muze byt 1×za 14dni ale ja prave do tech 5-6mesicu prala porad i svrchnacky
Diskuzi jsem rychle přelétla, nějak nemám čas, děti si mě žádají. ![]()
Ale ještě k zakladatelce: do sady z AIO plen bych nešla. Pleny jsou to krásné, ale dost nepraktické, myslím si, že pokud člověk začne s tímto, tak buď hodně brzy skončí nebo do toho naopak vrazí spoustu peněz. AIO pleny jsou fajn v tom, že přebalí každý, rychle to schne, krásně to vypadá… ale, moc to nesaje, takže budeš neustále přebalovat a tím se ti to dost prodraží. Zkrátka si to jen s AIO plenama nedovedu představit. Mám tady dvě, kluk je měl na sobě jednou, jednou si cvrkl a plena durch. Víckrát jsem je nevytáhla.
Co se schnutí bambusu týče, konkrétně těch Bambooliku, tak ano, trvá to. Ale i přesto na ně nedám dopustit. V létě ve vedrech mi to uschlo venku za pár hodin, ráno jsem pověsila a v poledne sbírala suché. Jinak v létě v teple mi to schne den, teď na podzim v koupelně na sušáku fakt ty tři dny. Ale třeba mezi tím a bavlněnou froté Haipou Daipou nevidím zase až takový rozdíl, kolikrát ty tři dny schne taky. Zjistila jsem, že opravdu hodně záleží na tom, jak pleny rozvěsím.
No a svrchňáky. U staršího kluka, kterého jsem látkovala od 18 do 25 měsíců, než se odplenoval, jsem si s těma dvěma bohatě vystačila. U mimina nikoliv. Je kojený, stoličku má hodně tekutou a téměř každé kadění mu to zkrátka na ty gatě proteče. Takže gatí musím mít tolik, abych mu zkrátka měla co obléci, když jsou další v kýbli a čekají na vyprání.
Děkuji za názory a ted vím že se na ty AIO vyprdnu:-) já nemám v plánu látkovat na 100% když někam pojedeme nebo půjdem k doktorce tak použiju jednorázovky a látkové chci hlavně na doma a přes léto ![]()
@Dorrinka Pokud chceš látkovat jen na doma a ještě navíc jen sezónně, tak nejlepší bude asi použít klasické čtverce. Až mimčo začne víc čůrat, tak je dovycpat. Nemá smysl pořizovat nějakou vymakanou výbavičku za x tisíc.
@Svistice píše:
@Dorrinka Pokud chceš látkovat jen na doma a ještě navíc jen sezónně, tak nejlepší bude asi použít klasické čtverce. Až mimčo začne víc čůrat, tak je dovycpat. Nemá smysl pořizovat nějakou vymakanou výbavičku za x tisíc.
Tak přes léto bych chtěla tak na 90% látkovat ale potom i celoročně. Né že po létě s tím seknu:-)
@Dorrinka ono je to proste tak, ze vybava na latkovani se proste postupne dokupuje…ale libil se mi ten napad rozhlasit to rodine, nechala bych si treba koupit zakladni plenu bamboolik (nebo tu malou sadu) a jednu aio minimimi…to jsou takovy hezky jako darek, do te zakladni uz muzes davat i ctvercovky a postupne dokupovat co ti bude vyhovovat ![]()
Ahoj holky.Jsem 19+6tt. A uz se zajimam o vybavicku, jelikoz teprve ted vime co to bude.:-) Bude to nejpravdepodobneji holcicka.Tak jsm si Vas prcetla. Pouzivani latkovyčh a bambusovych plenek se mi zda opravdu lepsi a levnejsi. Vcera jsme s muzem pocitalY a vypocitaly, ze kdyzby s miminko prebalovalo treba 25× za dn tak by jednoratovky na 1 rok vysly kolem 34tisic a bambusove a latkove plus prasek, voda atd. okolo 10000,–max.To je sila.
Takze uvazuji o latkovych v kombinaci z bambusovymi a jen na cesty s jednorazovymi.Nebo i tak se daji bambusove? Pouzivate i ty sepáracni vlozky?
Je toho tolik, ze ani nevim jake si vybrat.:-)
@jahoda 2 Bambusové jsou taky látkové. Na začátek doporučuji trochu něco počíst, projít si to a zorientovat se v tom. Je toho mraky, každému sedne něco jiného, každý balí děti jinak. Já třeba používám hlavně ty bambusky, systém SIO od Bamboolik, mám tady ještě kalhotkové froté Haipa Daipa, ty mi teď moc nevyhovují, jako spíš nouzovku a na doplnění mám látkové čtverce. Separačky používám a na cestách se samozřejmě látkovat taky dá. Já teda na cesty a na noc dávám jednorázovku.
@jahoda 2 mrkni sem http://www.branakdetem.cz/kurzy.php vyber si mesto, ktere mas nejbliz a pak kurz. Prave to zdrave prebalovani. Kurz stoji pakatel a pani ukaze skoro vsechny latkove bavlnene i bambusove pleny, mluvi se i o jednorazu a ne jen ve spatnem, vetsina to kombinuje
Ja mam termin za necele dva mesice, ted jsem tam byla a mam jasno
Jen si vem papir. Atuzku, napoprve to vypada slozite, ale fakt neni
Ja se moc tesim az budu latkovat ( ty kalhotky jsou krasny, vesely
). Nejsem zadna alternativni mamina, ale tohle se mi fakt libi… Jinak me nejvic oslovila firma Bamboolik ![]()
@jahoda 2 miminko v jednorázovce se přebaluje tak 8-10× denně, když je starší, tak míň, takže vaše výpočty nejsou úplně přesné ![]()
Bambusové plenky jsou podmnožinou látkových, je to jen specifikace materiálu (bavlna, bambus). Finančně to vychází dobře zvlášť pokud plánujete víc dětí, které plenky podědí.
Syn se mi bohužel po zavedení příkrmů začal v látce hrozně opruzovat, takže jsme museli přejít na jednorázovky ![]()
@jahoda 2 V papírovkách se tak často většinou nepřebaluje, ani my jsme tolikrát za den nepřebalovali a to jsme měli jen a pouze látkovky, řekla bych tak 10×, 11× denně.
Ve tvém případě bych se 1)rozhodla, jestli chci klasické nebo moderní látkovky. Klasické jsou bavlněné a/nebo bambusové čtvercové pleny. Ty se musí skládat, použití je méně komfortní, ale zase mnohem rychleji schnou a ta finanční investice je mnohem menší než u moderních látkovek.
Moderní látkovky jsou z různých materiálů (bavlna, bambus, konopí…), jsou jednodušší na používání, nemusí se skládat, ale zase budeš pravděpodobně potřebovat sušičku (já mám jen jednu moderní látkovku na vyzkoušení a schne mi na šňůře 2 dny) a jsou teda o dost dražší. Vyplatí se při více dětech, nebo se dají prodat dál a část peněz se ti vrátí. My máme pouze klasické bavlněné čtverce a zcela mi to stačí, dá se pohodlně fungovat i s nimi, je to o zvyku.
Konkrétní rady a jaké jsou typy plen si přečti na nějakém serveru věnovaném látkovým plenám, třeba www.latkovepleny.cz
Jinak náklady na přebalování, hlavně v pozdějším věku sníží třeba praktikování bezplenkovky, částečné bezplenkovky nebo brzkého učení na nočník. Já dělám to poslední jmenované, syn má 11 měsíců a potřebujeme tak 2-4 pleny na den včetně noční, plenky má jen na ven a na spaní, doma běhá bez plínek a já vysazuju. Separačky už nepotřebujeme, do plenky už pár měsíců nekaká. Takže to představuje taky finanční a ekologickou úsporu, plus je to zdravější pro dítě a ono má radost z volného pohybu s holým zadečkem, ale na druhou stranu to vyžaduje tvoji energii, čas a určité nasazení ![]()