Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Maminky mám takový dotaz ohledně praní látkových plenek. V čem je perete, aby nesmrděly? Z látkování jsem nadšená, hlavně bez opruzenin
. Skladuji na sucho, dávám olejíček(tee tree, levandule) a peru ob den na 60°C v Persilu na máchání ocet. Vím, že se nemá dávat aviváž, ale nic jiného mi nezbude, jelikož po vytažení pračky mi stejně smrdí i s aviváží
. Nemáte nějaký typ nebo třeba gel, který ten počůrákový smrad přerazí? Díky moc za odpovědi
![]()
Já dávala Persil Sensitive a nepřišlo mi že by nějak moc smrděli ![]()
Nedavej avivaz, budou hur sat. Tak je pred pranim vymachej a obcas je vyper na 90.
@zenta Pridej machani… ja macham pred pranim a jeste pridavam jedno machani po… jestli smrdi i tak, chce to jednou za cas prohnat desinfekci (treba sanytol).
Já používám při praní vždy předpírku, od té doby je vše ok.
Problém bude podle mě v pračce. Co máš za značku? Mně to dělalo taky a pomohlo dát co nejdelší program s předepírkou a mácháním navíc. Mimo to jsem třeba jen vymáchala a pak dala teprve vyprat.
@zenta pokud skladuješ na sucho, důležitý je hlavně před praním je vymáchat - v pračce, jinak se perou v moči
A jinak já peru dceřino oblečení bez aviváže, v tekutém Arielu a prádlo po něm nádherně voní a není ani tvrdé, aviváž netřeba, tak to třeba zkus ![]()
Peru v dětském prášku, který je zcela bez vůně, ale pleny mi teda nesmrdí. ![]()
Viděla bych spíš problém v pračce, nebo jestli ji nepřeplňuješ. Jak radí holky, přidat předpírku nebo máchání.
Hlavně bych plínky před praním na noc namočila, dala vymáchat a pak dala vyvařit na 90°
Nedovedu si představit prát pleny jen na 60°
já vyvařuju ručníky, utěrky, tak pleny to už je samozřejmost.
Obecně, co jsem zjistila, to je problém moderních praček, co mají malou spotřebu vody. Když jsem třeba prala u mámy ve 20 let staré pračce, tak se mi to nikdy nestalo.
@Anais některé moderní látkové pleny se nesmí prát víc jak na 60°. ![]()
@Billi ty „moderní“ co nejdou vyvařit bych ani nepořizovala ![]()
A pravda, že standardně přidávám na všechno praní jedno máchání navíc. Jinak je tam spoustu prášku a není to dobře vymáchané.
Manžel je kuchař a kdybych jeho prádlo přes noc nenamočila a nedala vyvařit, tak by chodil jako prasátko. Takhle vytáhnu krásně voňavé prádlo a po pachu kuchyně ani stopy…
Mám našité svoje plínky, tak zkusím máchat před praním, uvidim