Praní látkových plenek

Napsat příspěvek
Velikost písma:
10461
21.11.16 13:18

@Niemeyer Já jsem jen četla zkušenosti, že se při dlouhodobém praní na 40 plenky ničily, protože se nezničily všechny bakterie. Ale osobní zkušenost nemám, na dovolené jsem taky prala jen v horké vodě v umyvadle, ale doma pak zas na 60. Otázka, jak to dělali v době, kdy nebyly pračky - možná proto je vyvářeli. Já k těm plenkám dávám i normální oblečení. Kvalitní bavlna a bambus těch 60 bez problémů zvládne, nic jim to neudělá. Takže přidávám svoje i chlapova světlá trička, dětské věci… Ono se to nasbírá, že vždycky aspoň půlka pračky je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4634
21.11.16 15:47

@Hoa Mai jak to bylo dřív vím přesně, horší je pro mě zorientovat se v dnešku :lol:

ano, dřív se vyvářely právě proto, že nebyly pračky a jiná možnost jak pleny zdrvě vyprat nebyla (nastavení stupňů atd) :palec:

také bělení na slunci odstranovalo mnoho bakterií, na to už se dnes pozapomnělo, ale intenzivní uv záření dokázalo spálit nejen pokožku, ale i bakterie.

moc dětí se v zimě nerodilo, v zimě byly obtížnější podmínky celkově pro vše, nejen nedostatkem slunce, ale i potravin. Proto se říkalo svatba v máji, do roka máry (otěhotnění po svatbě v květnu se rovnalo porodu v únoru a to bývalo zlé a umrtnost novorozenců vysoká.

Nic, jen vsuvka :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
majdalenka_r
25.11.16 05:32

Prani ve studene vode

Asi naivni dotaz - uvazuju o latkovkach, ale pereme jen ve studene vode. Jinak tepla voda nam normalne tece, jen bohuzel pracka ma jen tu studenou (slozity pribeh, bez sanci na zlepseni). Da se a jak? Susicku mame, takze ta by bakterie znicit mohla.

• Citovat
  • Upravit
101612
25.11.16 06:53

@majdalenka_r Co je to za blbost, proc bez sance na zlepseni?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
majdalenka_r
25.11.16 07:31
@j.a.n.i1 píše:
@majdalenka_r Co je to za blbost, proc bez sance na zlepseni?

Jani, asi nerozumim dotazu. Nechci tu resit detaily duvodu, proc mame pracku na studenou vodu. Verte mi, ze byste to neuhadla :) Spis orientacne zjistuju, jak moc velka je troufalost mit latkovky, zda se da prani v horke vode nahradit treba machanim v horke v kyblu atd.

• Citovat
  • Upravit
68943
25.11.16 07:58

Tak kdybys to dost dlouho machala na plotne v hrnci, kde bys tech sedesat a vic stupnu udrzela nekolik (spis desitek?) minut, bakterie by nejspis taky pochcipaly, ale machat to v kybli s horkou vodou opravdu moc hygienicke neni. E. coli je vazne potvora, ve stolici samozrejme pritomna v ohromnem mnozstvi, zabit ji neni rozhodne sranda a u miminka muze zpusobit ohromne problemy, zanet ledvin, atd. Mozna to nakombinovat s nejakou dezinfekci, ale potom je zas potreba opravdu hodne dukladne vymachani, coz v domacich podminkach nevim. Susicka funguje na jinem principu, tam kolikrat hodim na nejvyssi teplotu i pradlo, co jinak dusledne peru na 40, navic tipuj, ze z nedostatecne propranych plen si ty bakterie muzes roznest i na ostatni obleceni cele rodiny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68943
25.11.16 08:01

Ale ono plenky neplenky, s miminem budes prat pokakane kdeco, oblecky pocinaje (zvlast, kdyz skoncis v jednorazu, tam to umi tect horem spodem).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
25.11.16 08:50

@majdalenka_r napadaji mě možnosti
a) vyprat plínky nastudeno v pračce a pak je dát vyvařit do hrnce
b) používat dezinfekci na prádlo při každém praní plenek a pokakaného/počuraného oblečení
c)navařit si hrnec vody a přilít ho do pračky na začátku praní.

Je ale otázka, jestli vám třeba ta studená voda nebude vadit i jinak. On se totiž ve studené vodě hůř rozpouští prací prášek (osobně mám zkušenost i se špatně rozpuštěným pracím gelem), který pak může zůstávat na prádle (nejen plenkách, ale i oblečení) a dráždit kůži. Vám dospělým to třeba vadit nemusí, ale miminko je mnohem citlivější. Mně se takhle jednou špatně vymáchalo prádlo na chatě, kdybychom tam byli jen my dospělí, tak bych to vůbec nezjistila, ale dítě celé osypané, tak jsem musela vše vyprat znova jen ve vodě a vymáchat v octu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
majdalenka_r
25.11.16 08:55

No jo, já řešila jen ty skvrny, na bacily jsem zapomněla :( My už jedno dítě máme, větší, a zatím dobré. Studená voda je opruz, jakákoliv větší špína se musí předeprat v ruce, namáčet, bílé oblečení šedne. Bydlíme v zemi, kde je takové praní celkem běžné a bohužel jsme si při výběru bytu vybrali i tohoto černého Petra.

Díky za tipy

• Citovat
  • Upravit
108
19.12.16 15:25

Praní - látkové pleny a oblečení na mimi

Ahoj maminky,

poprosila bych vás, máte zkušenost s pracím prostředkem ALOE SENSITIVE DEDRA?
Pere dobře? Používáte ho i na typy látkových plen - PUL, AIO, flís apod.?
Děkuji moc :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky