Barf, dá se jíst i lidmi?

4705
9.1.23 14:20

barf, dá se jíst i lidmi?

Jo, jak blbě to zní, tak se ptám.
Ne jako primární jídlo, ale jako „podělit se se zvířetem“. Vrtá mi to celkem hlavou… jestli někdy někdo podlehl pokušení. Někdy to maso je fakt lepší než ty hrůzy zapařený z Kauflandu. Třeba to maso na vývar?
Nebo je tam riziko kontaminace něčím, co zvířecí trávení dá, ale lidské ne (salmonela a tak)…
Je to teoretická otázka, nechystám se péct kuřecí stehna za 80 Kč kilo z barfu :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
30828
9.1.23 14:31

To mi pripomnelo kamarada, co si obcas prinesl do skoly psi konzervu, pro psa mel vzdycky doma dost, ale pro sebe obcas ne :mrgreen:. Pri dukladne tepelne uprave a duslednem myti ploch v kuchyni po praci s masem se salmonelozy netreba bat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Prostě Vodnář
9.1.23 14:45

Maso se v kauflandu nekupuje, nejlépe je z prodejny jatek, případně si najít skvělého řezníka. Ale k Barfu, i tam hodně záleží na dodavateli. Nic z toho asi nesplňuje normy pro lidi, leč spousta věcí dopadne asi mnohem lépe, než od Hamé. A když se podíváme do historie, co v některých obdobích museli lidé jíst, tak Barf je proti tomu luxus. Riziko si však každý nese sám.

• Citovat
  • Upravit
9.1.23 14:46

Jako musím uznat že můj pes to má vždy mnohem lépe naservírované než já :D ale úplně mně jako neláká jíst kosti a křupky a kůže a tak jako celkově nemám ráda syrové maso…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4705
9.1.23 14:49
@Šílená Bafunka píše:
Jako musím uznat že můj pes to má vždy mnohem lépe naservírované než já :D ale úplně mně jako neláká jíst kosti a křupky a kůže a tak jako celkově nemám ráda syrové maso…

No prááávě… a právě třeba ty kosti, křupky a kůže jsou do vývaru to nej.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
116
9.1.23 14:52

No, pokud by nebyla nouze tak bych to nejedla.

Nějak zdravotně závadné by to maso snad být nemělo. Vím, že občas lidi psům kradou hovězí a lososa :D Jestli se nemýlím, tak barf maso neznamená, že zvíře trpělo nějakou nemocí, ale že mělo třeba zlomenou nohu, maso nemá tu úplně ideální barvu, nebo obsahuje víc tuku apod. Určitě ale neprochází tak důkladnou kontrolou jako maso určené do obchodů pro lidi.

Není to info z žádného ověřeného zdroje. Spíš JPP a různé diskuze na netu :nevim:

Ale je pravda, že někdy je to maso fakt luxusní :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4705
9.1.23 15:04
@alcam00 píše:
No, pokud by nebyla nouze tak bych to nejedla.

Nějak zdravotně závadné by to maso snad být nemělo. Vím, že občas lidi psům kradou hovězí a lososa :D Jestli se nemýlím, tak barf maso neznamená, že zvíře trpělo nějakou nemocí, ale že mělo třeba zlomenou nohu, maso nemá tu úplně ideální barvu, nebo obsahuje víc tuku apod. Určitě ale neprochází tak důkladnou kontrolou jako maso určené do obchodů pro lidi.

Není to info z žádného ověřeného zdroje. Spíš JPP a různé diskuze na netu :nevim:

Ale je pravda, že někdy je to maso fakt luxusní :D

jo, já si říkala, dřív se tomu říkalo nucený výsek, že?
NO, na druhou stranu, když si doma prase zlomilo nohu, tak se taky snědlo. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20883
9.1.23 17:33
@NiKina píše:
Jo, jak blbě to zní, tak se ptám.
Ne jako primární jídlo, ale jako „podělit se se zvířetem“. Vrtá mi to celkem hlavou… jestli někdy někdo podlehl pokušení. Někdy to maso je fakt lepší než ty hrůzy zapařený z Kauflandu. Třeba to maso na vývar?
Nebo je tam riziko kontaminace něčím, co zvířecí trávení dá, ale lidské ne (salmonela a tak)…
Je to teoretická otázka, nechystám se péct kuřecí stehna za 80 Kč kilo z barfu :-)
úplně v pohodě, když máš dobrý zdroj. Běžně jsem krmil psa a sobě naložil do vývaru.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2002
9.1.23 21:43

Upřímně, já bych si maso pro zvířata nelajzla. Do výroben pro zvířata jde maso, které bylo vyhodnoceno jako nevhodné pro lidskou stravu, ale zpracovatelné pro zvířata. Může to být vychrtlé zvíře, zvíře, které mělo třeba více abscesů po těle, samice, která byla na jatky bohužel dodána březí, kanci, některá zvířata s některými nemocemi (třeba nemoc postihuje kůži, ale takové maso už se nepoužije). Neříkám, že tam nikdy nepřijde nic hezkého, může být, že někdo objednal nadměrné množství masa, které nezpracuje, tak ho přeprodává. U kuřat to bývají často fraktury, ale taky nějaké ořezy. Do konzerv si výrobce vybere to horší, na prodej syrového masa vybírá samozřejmě to lepší 🙂 ale fakt bych si to nelajzla 😀

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4705
12.1.23 15:05
@Meggiska píše:
Upřímně, já bych si maso pro zvířata nelajzla. Do výroben pro zvířata jde maso, které bylo vyhodnoceno jako nevhodné pro lidskou stravu, ale zpracovatelné pro zvířata. Může to být vychrtlé zvíře, zvíře, které mělo třeba více abscesů po těle, samice, která byla na jatky bohužel dodána březí, kanci, některá zvířata s některými nemocemi (třeba nemoc postihuje kůži, ale takové maso už se nepoužije). Neříkám, že tam nikdy nepřijde nic hezkého, může být, že někdo objednal nadměrné množství masa, které nezpracuje, tak ho přeprodává. U kuřat to bývají často fraktury, ale taky nějaké ořezy. Do konzerv si výrobce vybere to horší, na prodej syrového masa vybírá samozřejmě to lepší 🙂 ale fakt bych si to nelajzla 😀

jasně, neznám právě přesně ty směrnice, ale není tohle spíš pro kafilérku?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2002
12.1.23 15:39
@NiKina píše:
jasně, neznám právě přesně ty směrnice, ale není tohle spíš pro kafilérku?

Záleží na konkrétním kusu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20.1.23 11:12

Hodně záleží… Můžeme mít zbytky které třeba řezník nestihl udat a než aby je ráno vyhazovat, tak vám je dá a pak není problém

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný